• 瀏覽: 1,819
  • 回覆: 23
理工大學一帶去年11月警民對峙期間,警方在附近截查一名男子,在他身上檢獲鋸刀等武器。該名男子早前承認管有違禁武器等3罪,今日(14日)在九龍城法院接受判刑。由於報告顯示被告在體質上不適合判入勞教中心,考慮到被告不曾使用那些武器,案發時正離開現場,法庭接納他真誠後悔,終判處他入獄10個月。
辯方引述勞教中心報告指,被告在與懲教署人員會面時態度合作有禮,對事件感到後悔,已深切反省,重犯機會微,冀法庭輕判。裁判官則指,被告聲稱事發時有人將武器交給他,即使如此,被告當時接受並管有該些武器,必定懷有某些意圖,一旦武器被使用,將對公眾安全構成風險。
24歲被告羅皓譽,報稱無業。他被控於2019年11月17日,在尖沙咀科學館道近麼地道管有一支重力操作鋼棒;一把鋸刀和摺刀;一支彈叉及208粒鋼珠....

當晚理大一帶有激烈衝突。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200414/mobile/bkn-20200414150344456-0414_00822_001.html

無業曱甴黒暴藏有咁多違禁武器,
都係受十個月執到啦!

引用:
原帖由 moyy 於 2020-12-2 06:38 PM 發表
理工大學一帶去年11月警民對峙期間,警方在附近截查一名男子,在他身上檢獲鋸刀等武器。該名男子早前承認管有違禁武器等3罪,今日(14日)在九龍城法院接受判刑。由於報告顯示被告在體質上不適合判入勞教中心,考慮到被告不曾使用那些武器,案發時正離開現場,法庭接納他真誠後悔,終判處他入獄10個月。
辯方引述勞教中心報告指,被告在與懲教署人員會面時態度合作有禮,對事件感到後悔,已深切反省,重犯機會微,冀法庭 ...
十個月又唔係長
但嗰隻黑豬仔
跟足一世

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-12-2 08:29 PM 發表

十個月又唔係長
但嗰隻黑豬仔
跟足一世
唔怕老實講句,受靶以為好過癮咩,
你睇條白痴瘋拋個禮拜都呱呱叫啦!

引用:
原帖由 moyy 於 2020-12-2 10:51 PM 發表

唔怕老實講句,受靶以為好過癮咩,
你睇條白痴瘋拋個禮拜都呱呱叫啦!
李漢姦 泛民狗
佢話人生會更精彩
又冇後悔
為香港人做事喎 其
實呃鳩你
攬炒香港就真

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-12-3 08:08 AM 發表

李漢姦 泛民狗
佢話人生會更精彩
又冇後悔
為香港人做事喎 其
實呃鳩你
攬炒香港就真
最慘曱甴真係以為 入獄為做咗英雄

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-12-3 09:15 AM 發表

十個月咪益咗曱甴囉

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-12-3 09:15 AM 發表

壞腦曱甴無底無面嘅棄卒,
入到去做狗態就真...

引用:
原帖由 moyy 於 2020-12-3 11:58 AM 發表

壞腦曱甴無底無面嘅棄卒,
入到去做狗態就真...
壞腦青年
自己畀人搵咗笨都唔知

引用:
原帖由 WongManTat 於 2020-12-3 05:35 PM 發表

壞腦青年
自己畀人搵咗笨都唔知
睇下 許智峯
刮咗香港一大筆
逃亡咗lu
你班曱甴坐監啦

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-12-3 08:48 PM 發表

睇下 許智峯
刮咗香港一大筆
逃亡咗lu
你班曱甴坐監啦
人哋就有錢著草 曱甴冇錢就坐監

好彩佢認罪 唔係有排.............

引用:
原帖由 WongManTat 於 2020-12-3 05:35 PM 發表

壞腦青年
自己畀人搵咗笨都唔知
被洗腦丶煽動....
曱甴悔之已晚。

引用:
原帖由 moyy 於 2020-12-4 02:18 PM 發表

被洗腦丶煽動....
曱甴悔之已晚。
理大大學生 曱甴
咁都會上腦 黐孖筋

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-12-4 04:45 PM 發表

理大大學生 曱甴
咁都會上腦 黐孖筋
今日嘅大學生真係

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-12-4 04:45 PM 發表

理大大學生 曱甴
咁都會上腦 黐孖筋
真係讀屎片...

主題標籤 #懲教署
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]