• 瀏覽: 2,739
  • 回覆: 25
「光復香港、時代革命」口號被指有港獨意味,至於反修例歌曲《願榮光歸香港》,有執業大律師認為,歌詞末段明顯是想推翻政權,歌曲宣揚港獨意味甚濃,但播放或唱該歌會帶來的刑責為何,則視乎現時違反港區國安法的案件審議結果而定。

執業大律師龔靜儀說,被示威者稱為「國歌」的《願榮光歸香港》,當中歌詞宣揚港獨意味濃厚,最明顯為歌詞末段的「黎明來到,要光復這香港,同行兒女為正義,時代革命」,而革命即推翻現政權,好明顯是推動港獨。
她又說,若市民在網上發放,或在店舖內播放此歌,亦有一定嫌疑,但會否觸犯港區國安法....

「和你唱」的商場示威中,多會播放《願榮光歸香港》。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200703/mobile/bkn-20200703194757892-0703_00822_001.html

國安法確實可以震懾港獨丶犯暴派及曱由之違法行為,
睇車呀四位一體賈聞德!

引用:
原帖由 moyy 於 2020-12-2 03:15 PM 發表
「光復香港、時代革命」口號被指有港獨意味,至於反修例歌曲《願榮光歸香港》,有執業大律師認為,歌詞末段明顯是想推翻政權,歌曲宣揚港獨意味甚濃,但播放或唱該歌會帶來的刑責為何,則視乎現時違反港區國安法的案件審議結果而定。

執業大律師龔靜儀說,被示威者稱為「國歌」的《願榮光歸香港》,當中歌詞宣揚港獨意味濃厚,最明顯為歌詞末段的「黎明來到,要光復這香港,同行兒女為正義,時代革命」,而革命即推翻現政權 ...
佢話轉貼冇問題,原文發表者先有罪

但係四合一+黑每貴
加盬加x,甘就=煽動

引用:
原帖由 WongManTat 於 2020-12-2 07:24 PM 發表

佢話轉貼冇問題,原文發表者先有罪

但係四合一+黑每貴
加盬加x,甘就=煽動
擅改新聞標題加創造,
已是強烈證據...

引用:
原帖由 moyy 於 2020-12-2 10:08 PM 發表

擅改新聞標題加創造,
已是強烈證據...
四合一佢以為佢自己真係好精明
曱甴一名
仲係低級嗰隻
卑賤

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-12-3 08:23 AM 發表

曱甴一名
仲係低級嗰隻
卑賤
佢哋以為好有創意
其實係 極低級

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-12-3 10:12 AM 發表

佢哋以為好有創意
其實係 極低級
就係犯咗國安法

白紙黑字 的國安法 睇下你點玩  背叛國家

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-12-3 08:23 AM 發表

曱甴一名
仲係低級嗰隻
卑賤
手法低劣、混淆是非、癲倒黑白...
根本四位一體只是隻二打六文宣狗丨

引用:
原帖由 moyy 於 2020-12-3 12:33 PM 發表

手法低劣、混淆是非、癲倒黑白...
根本四位一體只是隻二打六文宣狗丨
呢首叛國歌
有啲似 黑社會的詩句

引用:
原帖由 WongManTat 於 2020-12-3 05:39 PM 發表

呢首叛國歌
有啲似 黑社會的詩句
識唱呢首歌 就係自己友  黃屎忽

引用:
原帖由 WongManTat 於 2020-12-3 05:39 PM 發表

呢首叛國歌
有啲似 黑社會的詩句
最仆街班曱甴手足全無黑社會雷氣呢!

引用:
原帖由 moyy 於 2020-12-3 10:23 PM 發表

最仆街班曱甴手足全無黑社會雷氣呢!
曱甴兩隻眼 都見到 $

冇錢 收 
睇下曱甴仲唱唔唱

依家都冇人唱啦 冇錢收喎

引用:
原帖由 WongManTat 於 2020-12-4 07:51 AM 發表
冇錢 收 
睇下曱甴仲唱唔唱
瀨野曱甴入監房繼續唱,
不過係友誼之....

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]