• 瀏覽: 1,281
  • 回覆: 15
食物環境衞生署轄下「執屍隊」的薪酬待遇一直偏低,而且在疫情下處理確診者的屍體時,有機會受到病毒感染。食物及衞生局今(2日)書面回覆議員提問,指出食環署共有10支屍體處理隊,若員工符合每月工時要求,每月可獲2080港元辛勞津貼,且在疫情下教導他們工作期間的防疫資訊。

食衞局指出,食環署共有10支屍體處理隊,處理隊連同替假隊員合共有14名工目和57名二級工人。若隊員符合每月的工時要求,即有關工作在一個月內,佔其工作時間不少於一半,每月可獲發2080港元辛勞津貼。在過去數年,該署在招聘二級工人方沒有遇到困難,現時屍體處理隊並沒有空缺。

培訓方面,衞生防護中心已舉行多場培訓講座,向有關員工講解新冠肺炎的資訊,指導他們實習穿着及卸除個人防護裝備等。而自本年8月31日起,醫院處理相關遺體時,醫護人員會視乎需要先進風險評估,若認為死者生前有感染新冠肺炎的風險,會安排進行病毒測試,及後會通知食環署有關結果,讓有關員工在知悉測試結果後按指引處理相應類別的遺體。

香討巴打話呢種時勢有份13-15k嘅工已經好幸福

https://www.fehd.gov.hk/tc_chi/events/recruit/20190118_workman.html

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201202/bkn-20201202121504568-1202_00822_001.html

以後要身體健全有氣有力長期拎綜緩嘅去執

咁揾唔到其他工作嘅,少少哋都要做住先㗎,騎牛搵馬囉

以為老蘭執屍隊請人添

判社服令果d去做lor

搬野之ma

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-12-2 03:27 PM 發表
判社服令果d去做lor

搬野之ma
有建設性

待遇差?!就唔會無空缺啦

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-12-2 03:37 PM 發表
待遇差?!就唔會無空缺啦
做過呢份工嘅人有得揀? 點同下一間公司解釋?

老蘭執屍隊好搵啲喎

這份工是要炒返來的. 雖然正職人工比較底, 但另一份就好和味.

因為這份工是積陰德, 千萬唔好同佢地打麻雀.

引用:
原帖由 siuroy123 於 2020-12-3 03:52 PM 發表

做過呢份工嘅人有得揀? 點同下一間公司解釋?
入得行 都唔會甘易走

做呢d咁ge野得萬幾蚊根本唔正常
好多跳樓死的人跌到散哂,都係佢地一件一件咁執返整齊
有d老人家係屋企死左好耐先有發現,條尸真係
唔好話執,見到都發噩夢

除左厭惡呢份仲要輪班通宵
政府將執尸隊升格做技工我都覺得合理添
唔可以因為人地行頭窄,明知市面上無呢行跳槽就蝦人地

引用:
原帖由 101708858 於 2020-12-3 04:24 PM 發表
做呢d咁ge野得萬幾蚊根本唔正常
好多跳樓死的人跌到散哂,都係佢地一件一件咁執返整齊
有d老人家係屋企死左好耐先有發現,條尸真係
唔好話執,見到都發噩夢

除左厭惡呢份仲要輪班通宵
政府將執尸隊升格做技工我都覺得合理添
唔可以因為人地行頭窄,明知市面上無呢行跳槽就蝦人地
6天工 待遇最差的公務員

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-12-2 03:27 PM 發表
判社服令果d去做lor

搬野之ma
舉腳贊成

引用:
原帖由 siuroy123 於 2020-12-2 01:35 PM 發表
食物環境衞生署轄下「執屍隊」的薪酬待遇一直偏低,而且在疫情下處理確診者的屍體時,有機會受到病毒感染。食物及衞生局今(2日)書面回覆議員提問,指出食環署共有10支屍體處理隊,若員工符合每月工時要求,每月可獲2080港元辛勞津貼,且在疫情下教導他們工作期間的防疫資訊。

食衞局指出,食環署共有10支屍體處理隊,處理隊連同替假隊員合共有14名工目和57名二級工人。若隊員符合每月的工時要求,即有關工作 ...
係咪見工即成?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]