• 瀏覽: 4,692
  • 回覆: 61
+4
https://news.cgtn.com/news/2020-12-01/CDC-study-COVID-19-infected-people-in-U-S-in-mid-December-2019-VScFS1eec0/index.html

CDC研究:2019年12月中旬美國發生COVID-19感染者

根據該國一項最新研究,美國最早於2019年12月中旬在美國首次發現COVID-19感染數週,
比1月19日在美國報導的首例病例早一個月。疾病控制與預防中心(CDC)。  
這些發現增加了越來越多的證據,表明新型冠狀病毒比以前已知的更早出現並在中國以外傳播。  
在周一發表在《臨床傳染病》雜誌上的研究中,
疾病預防控制中心研究人員從2019年12月13日至1月17日美國紅十字會收集的7389例常規獻血中檢測了血液樣本中的新型冠狀病毒特異性抗體,
即SARS-冠狀病毒2。 一個人的免疫系統在暴露於諸如病毒的病原體後會產生抗體。它們的存在表明已暴露於病毒。
血液測試在7,389名獻血者中的106名中發現了SARS-CoV-2抗體,這表明它們已暴露於該病毒。  

作者寫道:“ SARS-CoV-2感染可能於2019年12月在美國出現,早於先前的認識。”

來自臨床傳染病網站的研究截圖。

孤立的冠狀病毒感染病例 在12月13日至12月16日之間從加利福尼亞,
俄勒岡和華盛頓州收集的39個樣本以及在密歇根州馬薩諸塞州的67個樣本中發現了來自美國9個州的血液樣本SARS-CoV-2抗體,
威斯康星州或愛荷華州以及康涅狄格州或羅德島州在12月30日至1月17日之間收集了病毒。  
這表明感染是在今年年初被隔離的。
病毒在美國不僅較早,但也更廣泛,不僅做研究人員認為,
冠狀病毒在美國比以前已知的早期出現,
但他們發現的證據表明,這是更為廣泛的國家比報告。

根據11月25日美國疾病預防控制中心發布的最新估計,
到9月底,美國冠狀病毒的真實病例數可能已達到5300萬,是以前報導的8倍。
CDC說,這是因為病例報告不完整,無症狀或輕度疾病且從未接受過檢測的人以及檢測結果為假陰性的人被忽視。   

他們警告說,這意味著人們可能攜帶和傳播冠狀病毒,而僅表現出輕微的症狀甚至根本沒有任何症狀。  

閱讀更多:美國疾病預防控制中心表示,美國的COVID-19病例可能比報導的病例高8倍

--------------------

叫懂奴侵同天蓬佩奧情可以堪呢?

事實上今次嘅新冠肺炎,中國武漢係第一個發現及向世衞通報,
更係第一個公開COVID-19嘅DNA頻譜嘅國家!
對自身抗疫,疫苗嘅開發,鄰國嘅幫助,經驗及指引...
一值受全世界科學家嘅讚償。

我一直對用"武漢肺炎"去稱呼新冠病毒甚為抗拒,
因為有班農、閻麗夢、郭文貴等人一直用新冠肺炎嘅話題末黑中國。
但今天我開竅了,新冠肺炎就是新冠肺炎,
當有人再稱呼COVID-19做"武漢肺炎"嘅話,我不再憤怒,
反而對祖國感覺到驕傲!

真金不怕紅爐火,侵侵冇得再甩鑊。
中國人加油!

美國肺炎

引用:
原帖由 貓男 於 2020-12-2 01:13 PM 發表
https://news.cgtn.com/news/2020-12-01/CDC-study-COVID-19-infected-people-in-U-S-in-mid-December-2019-VScFS1eec0/index.html

CDC研究:2019年12月中旬美國發生COVID-19感染者

根據該國一項最新研究,美國最早於2019年12月中旬在美國首次發現COVI ...
立場新聞
【武肺密件】CNN 獲湖北機密報告指疫情初期中國低估嚴重性、隱瞞感染人數| 立場報道
1 天前

新頭殼
湖北省疾病防控中心117頁機密文件外流!CNN揭中國當局隱匿疫情| 國際
13 小時前

香港蘋果日報
武漢肺炎|CNN獲中國密件揭疫情初刻意瞞報確診數爆宜昌去年底 ...
深入報導 · 1 天前

樓主怎麽辦?

SCMP

引用:
原帖由 貓男 於 2020-12-2 02:38 PM 發表
事實上今次嘅新冠肺炎,中國武漢係第一個發現及向世衞通報,
更係第一個公開COVID-19嘅DNA頻譜嘅國家!
對自身抗疫,疫苗嘅開發,鄰國嘅幫助,經驗及指引...
一值受全世界科學家嘅讚償。

我一直對用"武漢肺炎"去稱呼新冠病毒甚為抗拒,
因為有班農、閻麗夢、郭文貴等人一直用新冠肺炎嘅話題末黑中國。
但今天我開竅了,新冠肺炎就是新冠肺炎,
當有人再稱呼COVID-19做"武漢 ...
內地去年流感死亡人數僅得153人專家指數據被大大掩蓋|即時新聞 ...
2019年12月9日 — 據《中國衞生健康統計年鑑(2019)》數據指出,去年流感發病數達76.5萬宗, 死亡人數則有153人。國家 ...
Imagekknews.cc › 健康

中國每年8.8萬人死於流感,超官方數據,建議支持老人接種疫苗- 每 ...
2019年9月21日 — 一項研究揭露出了中國過高的流感死亡率。近日,發表在《柳葉刀·公共衛生》上的一篇論文,分析了 ...
kknews.cc › 健康

復旦大學:流感每年導致8.8萬中國人死亡,是新冠的20倍- 每日頭條
2019年年底,新冠肺炎疫情開始出現,如今已經過去了大半年時間,全球累計確診病例已經超過3800萬,且每天新增確診人數超過15萬,累積死亡人數超過108 ...
kknews.cc 的其他相關資訊
Imagewap.eastmoney.com › ...

中國每年8.8萬人死于流感超官方數據建議支持老人接種疫苗 - 東方財富
2019年9月21日 — 研究發現,中國每年有超過8.8萬人死于流感,8成以上為60歲以上老人。這一結果遠高于官方發布的數據 ...

樓主怎麽辦?

引用:
原帖由 big3624 於 2020-12-2 04:37 PM 發表
SCMP 11873104

【武肺密件】CNN 獲湖北機密報告指疫情初期中國低估嚴重性、隱瞞感染人數| 立場報道
1 天前

新頭殼
湖北省疾病防控中心117頁機密文件外流!CNN揭中國當局隱匿疫情| 國際
14 小時前

香港蘋果日報
武漢肺炎|CNN獲中國密件揭疫情初刻意瞞報確診數爆宜昌去年底 ...
深入報導 · 1 天前

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-2 16:46 發表

內地去年流感死亡人數僅得153人專家指數據被大大掩蓋|即時新聞 ...
2019年12月9日 — 據《中國衞生健康統計年鑑(2019)》數據指出,去年流感發病數達76.5萬宗, 死亡人數則有153人。國家 ...
Imagekknews.cc › 健康

中國每年8.8萬人死於流感,超官方數據,建議支持老人接種疫苗- 每 ...
2019年9月21日 — 一項研究揭露出了中國過高的流 ...
你覺得那一個國家辦得比中國更好?
等我哋開吓眼界參詳吓吖!

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-2 16:34 發表

立場新聞
1 天前

新頭殼
13 小時前

香港蘋果日報
深入報導 · 1 天前

樓主怎麽辦?
你講咁多冇科學根據嘅文宣又如何?
有人信,都要睇吓信嘅人係咩質素!

問你講嗰三間黑媒,有邊間能夠公開檔案做證據?
又想問咁多個國家嘅人民早於2019年12月中就已經有COVID-19嘅抗體
何解冇一個國家比中國更早通報?
何解肺炎死咗咁多人都只猜測話係電子煙係流感?
中國一日未有人確趁通報,每個民主國家都隱瞞不宣?

祖國的確唔完美,但那個國家係無瑕?
只要比其它國家做得更好,中國人就值得驕傲!
只要比其它民主國家救得更多人,就證明中央政權比西歐美政棍更公義!

我冇興趣同你呢啲雙重標準嘅人拗,只係想講,從今日起,"武漢肺炎"唔再係中國人嘅恥辱,而係西方民主國家人民心裡嘅一根刺!為自由犠牲國民嘅一根刺!為經濟草菅人命嘅一根刺!為選票自欺欺人嘅一根刺!

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-2 04:34 PM 發表

立場新聞
1 天前

新頭殼
13 小時前

香港蘋果日報
深入報導 · 1 天前

樓主怎麽辦?
原來, 完全發現唔到, 係好過你口中既隱匿既.

美國衛生系統唔係世界第一咩?

引用:
原帖由 貓男 於 2020-12-2 05:34 PM 發表

你覺得那一個國家辦得比中國更好?
等我哋開吓眼界參詳吓吖!
中華民國
紐西蘭
北韓

其實大部份國家都比中共國好
佢地唔會隱瞞疫情拉醫生
唔會侵犯人自由尊嚴
唔會作細數“連數字也不是”

引用:
原帖由 貓男 於 2020-12-2 05:49 PM 發表

你講咁多冇科學根據嘅文宣又如何?
有人信,都要睇吓信嘅人係咩質素!

問你講嗰三間黑媒,有邊間能夠公開檔案做證據?
又想問咁多個國家嘅人民早於2019年12月中就已經有COVID-19嘅抗體,
何解冇一個國家比中國更早通報?
何解肺炎死咗咁多人都只猜測話係電子煙係流感?
中國一日未有人確趁通報,每個民主國家都隱瞞不宣?

祖國的確唔完美,但那個國家係無瑕?
只要比其它國家做 ...
我知你好自卑
但CNN攞到赤共隱瞞疫情文件係事實
如果你講吓電子煙果啲文宣好過啲嘅話就盡情講啦
中國人只懂飽食好死,有啲嘢,例如做人尊嚴,係夏蟲語兵

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-2 05:55 PM 發表

原來, 完全發現唔到, 係好過你口中既隱匿既.

美國衛生系統唔係世界第一咩?
我唔識點量度衛生系統咩方面計第幾
但隱瞞疫情的確衰過發現唔到喎
仲有赤共發現之前1樣發現唔到
佢係發現後都繼續隱瞞
咁你話邊個衰啲

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-2 09:32 PM 發表

我唔識點量度衛生系統咩方面計第幾
但隱瞞疫情的確衰過發現唔到喎
仲有赤共發現之前1樣發現唔到
佢係發現後都繼續隱瞞
咁你話邊個衰啲
搞笑了,發現唔到,不等於無隱暪。

事實上,美國收到通知後,侵侵二月都話美國無問題。當時美國既檢測量極低,但係陽性比率極高。

一話你認為侵侵係白宮對住記者光明正大鳩up,就唔叫隱暪了?

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-2 21:11 發表

中華民國
紐西蘭
北韓

其實大部份國家都比中共國好
佢地唔會隱瞞疫情拉醫生
唔會侵犯人自由尊嚴
唔會作細數“連數字也不是”
北韓同新西蘭做得ok我認同, 不過, 純得個守, 有分享成功嘅經驗? 有協助鄰國抗疫?

呆灣嘛, 解釋唔到0確診卻不停有輸出, 呵呵~ 我就唔評論啦.

北韓當大陸係兄長咁, 係人都知, 新西蘭家陣執政嘅工黨都係較親中(5眼中唯一唔係盲從英美嘅國家).  亦係唯一認同中國實行強lock down 嘅國家.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]