• 瀏覽: 14,841
  • 回覆: 148
【明報專訊】一對經營多間裝修公司的父子,昨被發現倒臥長洲東堤小築一獨立屋內,旁邊有燒過的炭。警方在現場檢獲遺書,提及二人公司欠債兩年,疑因無力償還輕生。

RIP
如果不是欠大耳窿數,只是欠有牌財仔及信用卡,最多老破,又何需睇不開?

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20201202/s00002/1606847604404/公司財困-父子東堤燒炭亡

Rip

黑暴咁多裝修工程點會冇工開
裝修有工程先搵c苦, 冇工開唔使出糧.........

可以申請破產, 使乜死呀?

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-12-2 10:13 AM 發表
可以申請破產, 使乜死呀?
最怕是有欠大耳窿
如果只是有牌財仔及信用卡,當然最多老破。

匆匆一生,可憐、可惜。

引用:
原帖由 kkk168 於 2020-12-2 10:07 AM 發表
【明報專訊】一對經營多間裝修公司的父子,昨被發現倒臥長洲東堤小築一獨立屋內,旁邊有燒過的炭。警方在現場檢獲遺書,提及二人公司欠債兩年,疑因無力償還輕生。

https://fs.mingpao.com/pns/20201202/s00046/3bc6c071eeb95e305868571359827864.jpg

RIP
如果不是欠大耳窿數,只是欠有牌財仔及信用卡,最多老破,又何需睇不開?

...
近十年做小型工程全部發過豬頭 .

就算呢一兩年 . 我識既師父都係做到唔停手 .

呢對父子肯定輸得好大 .

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-12-2 10:18 AM 發表

近十年做小型工程全部發過豬頭 .

就算呢一兩年 . 我識既師父都係做到唔停手 .

呢對父子肯定輸得好大 .
可能被大判、二判等拖數。

曱甴害死人

引用:
原帖由 kkk168 於 2020-12-2 10:15 發表

最怕是有欠大耳窿
如果只是有牌財仔及信用卡,當然最多老破。
其實啲大耳窿都幾on9, 迫死啲債仔, 自己都血本無歸.

又係被黃畜曱甴所累!

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-12-2 11:02 AM 發表

其實啲大耳窿都幾on9, 迫死啲債仔, 自己都血本無歸.
呢個行業做法 . 永遠都係殺一儆百 .

如果唔迫到債仔死 , 十個有九個都唔還 , 可能會拖垮整個行業 .

借得黑財 . 債仔就預左錢債命還 . 真真正正既還唔起就唔好借 .

經營多間裝修公司... 

RIP

又東堤

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]