• 瀏覽: 4,289
  • 回覆: 39
https://m.toutiaoimg.cn/i6900853 ... t_share_recommend=0

一個個擎槍以待,縱使已凍死在地上...試問那國軍人可以做到?
就係呢份犧牲精神,帶領中國行到今日, 真實影片果種震撼,好難用言語去形容...

中國這幾十年沒有外敵敢公然犯境,創造出的和平穩定的環境,就是靠這樣的前輩得來的

佢哋係三十後嘅年輕人,一生人都冇過過乜嘢好日子,咁就犧牲咗……
反觀我哋而家香港嘅年輕人,一世人廿幾年,日日食好住好,食幾粒催淚蛋就喺度賣小強,乜嘢PTSD又乘,我屌。

變了冰條都仲要保持按動機板姿態!向保家衛國既中國軍人致敬!

當年裝備唔好,真系凍死多過戰死。。

忘戰必敗! 
先烈們 安息!

要用事實來傳

引用:
原帖由 深海自信的羊羊 於 2020-12-2 10:25 AM 發表
要用事實來傳
師兄意思係?

引用:
原帖由 四季無花果 於 2020-12-1 10:40 PM 發表
×2
事實上志願軍因嚴寒減員數目遠多於戰死,我覺得因為冬季裝備預備不足(可以印證毛太祖不是一早已預備派兵入朝,是術短時間內決定的),亦遇上罕見的嚴寒天氣所致

值得尊敬

引用:
原帖由 四季無花果 於 2020-12-1 10:40 PM 發表
無錯,所以導致中國患有火力及裝備不足恐懼症,但睇返轉頭果份精神比武器更厲害,足以同武器第一嘅老美拉鋸至打和/老美『求和』

引用:
原帖由 bronze18man 於 2020-12-1 10:15 PM 發表
變了冰條都仲要保持按動機板姿態!向保家衛國既中國軍人致敬!
值得尊敬,但志願軍係人,唔係神。
事實就算係志願軍都會分唔同部隊,唔同人。技術,戰術,人個頭腦都係唔同。佢地係有血有肉,唔係一班機器人,洗腦人。

冰雕連,其實係一次慘痛教訓啊。

進入戰爭係緊急,部隊準備不足,冬天裝備無運得切上前線。係事實。
但係全體志願軍都系咁。而西線作戰個d部隊比東線凍死士兵個九兵團。只不過早左十幾日進入朝鮮半島。
佢地個裝備係一樣。但西線部隊,尤其係38軍,無大規模凍傷凍死。
因為佢地因應天氣,改變左戰術。佢地改變左解放軍經常進行滲透敵後之後,打埋伏個方式。而係不斷滲透之後,即刻發動進攻,以硬破硬。強攻強守。中間無進行休息。甚至佢地連續作戰3日,無訓過。
點解咁夠薑? 因為佢地d將軍好敏感知道自己d兵唔夠衫著,所以佢地用作最無奈個辦法。 就係:唔好等班兵停低! 打完再休息。 因為人保持一定活動量,係唔會咁易凍死! 就算辛苦,都唔好凍死! 保持進攻,無得停!

士兵係痛苦,但條命保住左。

但東線九兵團係從台灣前線抽調上去。 南方人組成個軍團,佢地無嚴寒地帶作戰經驗。 係零下40℃情況下,堅持舊戰術,急行軍滲透入敵人後方,然後即刻趴係雪地,埋伏等敵人。
一個人跑到成身汗,然後即刻趴係度俾零下40℃寒風吹。
唉……可敬可嘆!
但係咁係無經驗做成!

呢件事,係戰後總結, 志願軍司令部係嚴厲指責過佢地班將軍。但班將軍都系好屈,因為佢地根本無北方軍團個經驗,完全唔知道點做!

慘痛教訓,所以今日老解咁認真準備嚴寒地帶作戰就係咁。 經驗,知識缺少,無科學常識,會害死好多人。

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-12-2 03:25 PM 發表

值得尊敬,但志願軍係人,唔係神。
事實就算係志願軍都會分唔同部隊,唔同人。技術,戰術,人個頭腦都係唔同。佢地係有血有肉,唔係一班機器人,洗腦人。

冰雕連,其實係一次慘痛教訓啊。

進入戰爭係緊急,部隊準備不足,冬天裝備無運得切上前線。係事實。
但係全體志願軍都系咁。而西線作戰個d部隊比東線凍死士兵個九兵團。只不過早左十幾日進入朝鮮半島。
佢地個裝備係一樣。但西線部隊,尤其係38軍,無大規模凍傷 ...
前人嘅慘痛成後事之師

Salute! 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]