• 瀏覽: 4,333
  • 回覆: 7
https://m.toutiaoimg.cn/i6900853 ... t_share_recommend=0

一個個擎槍以待,縱使已凍死在地上...試問那國軍人可以做到?
就係呢份犧牲精神,帶領中國行到今日, 真實影片果種震撼,好難用言語去形容...

引用:
原帖由 深海自信的羊羊 於 2020-12-2 10:25 AM 發表
要用事實來傳
師兄意思係?

引用:
原帖由 四季無花果 於 2020-12-1 10:40 PM 發表
當年裝備唔好,真系凍死多過戰死。。
無錯,所以導致中國患有火力及裝備不足恐懼症,但睇返轉頭果份精神比武器更厲害,足以同武器第一嘅老美拉鋸至打和/老美『求和』

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-12-2 03:25 PM 發表

值得尊敬,但志願軍係人,唔係神。
事實就算係志願軍都會分唔同部隊,唔同人。技術,戰術,人個頭腦都係唔同。佢地係有血有肉,唔係一班機器人,洗腦人。

冰雕連,其實係一次慘痛教訓啊。

進入戰爭係緊急,部隊準備不足,冬天裝備無運得切上前線。係事實。
但係全體志願軍都系咁。而西線作戰個d部隊比東線凍死士兵個九兵團。只不過早左十幾日進入朝鮮半島。
佢地個裝備係一樣。但西線部隊,尤其係38軍,無大規模凍傷 ...
前人嘅慘痛成後事之師

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-12-2 09:50 PM 發表

我講呢個事例,係想香港人能夠從歷史借鑑到野。
當時東線第九兵團係加強型兵團。準備進攻台灣。所以都係精兵強將。佢地係有d睇唔起班北方人。因為佢地出身新四軍居多。而當年新四軍係待遇好過八路軍。
所以佢地無好好學習下班“土八路”
認為d土佬做法唔夠現代。

其中有個插曲,當時第九兵團係北上過程有半日時間係瀋陽等轉車。 而瀋陽係東北。留守東北個d兵個個知道嚴寒係會點樣可怕。佢地即刻組織所有鐵路沿線站點, ...
果部份香港人經過英殖洗禮,變到無咩見識,真真正正嘅港燦,呢種人的確要狠狠地奶鑊金至有返理智

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-12-2 10:51 PM 發表

其實講返西人洗腦,其實係好低級。因為佢地個邏輯係好奇怪。
就係調轉一思考就會明個問題!
如果中共可以用人海戰術。死好多人就可以打贏。
咁西人先進武器,究竟有咩用處?即系廢鐵! 咁如果係廢鐵。仍然係人多就可以打贏你。咁世界其他地方咁多人! 你民主社會安唔安全架,先進係邊啊?
先進完又係古代咁,咁先進來做咩q野啊!

所以話信佢地個d人點解唔思考下,如果真系同西人咁講,西人個腦就係傻架。因為佢地日日 ...
西人洗腦唔低級,只係因應返果班受眾啫😏我地正常人洗唔到,因為我係聽完其言,仲會觀其行,受洗果班智障人士,只顧聽然後就自high,人地做過咩一概唔知,或自行腦補,唔洗佢地都對佢地唔著啦😂

睇睇老美點"保護"台灣,啲甚麼基金甚麼法援點保障啲手足... 攪到啲花生斷晒貨🍻🍻🍻

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-12-6 01:38 AM 發表

如果有睇過美軍老兵回憶錄。你地會發現,佢地打韓戰係為咩,其實佢地唔清楚。 係第二場戰役個陣。美軍俾中共打擊,戰地記者紀錄左一個美軍醫護兵對著遍地美軍屍體。佢講左一句:
為咩要死係呢度?

按YC講,美軍係正義,係幫助韓國。咁佢地應該好明白,唔迷茫。但佢地迷茫,點解佢地要為一個遠在天邊個民族內戰而獻出生命?

但老解就好簡單,佢地出兵,首先經過中國東北丹東,個陣被美軍飛機炸爛個屋,俾美軍炸死,仲帶 ...
所以老解唔會隨隨便便出兵,出師是須要生死存亡之時,迫不得已先打仗。唔似得老美啲生番,幾乎立國咁多年就打足咁多年,正義為名老笠為實,港台班獨卵話大陸唔出手只會癈嗡... 以佢地嘅智慧點會理解🤷‍♂️🤷‍♀️

引用:
原帖由 大林林 於 2020-12-5 09:40 PM 發表

我地呢代50後,睇住新中國同蘇聯交惡,三年飢荒,文化大革命,原子彈,氫彈,越戰,人做衛星,
周總理走先過老毛,四人幫,鄧伯伯,改革開放,64,韜光養悔,世界工廠,超英趕美,航母,艦載機,隱型戰機,胖妞,武直十,直20,兩棲艦,量子通訊,電射望遠鏡,北斗,探月、探火星,射火箭當放煙火,全國脫貧步入小康
師兄原來50後😳見証著中國騰飛,亦睇香港沉淪... 真係百感交集

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]