• 瀏覽: 5,109
  • 回覆: 11
中國大陸科學家已打造出革命性飛機發動機,能以16馬赫的超高速飛行,可以在兩小時內到世界任何地方。

據《南華早報》(South China Morning Post)1日報導,在北京高超音速風洞試飛的原型顯示,它無論在推力,燃油效率和操作穩定性上都展現了空前的性能。

16馬赫飛機引擎,利害.

引用:
原帖由 muilow 於 2020-12-1 01:35 PM 發表

Chinese team test jet engine 'able to reach anywhere on Earth within 2 hours'

https://www.asiaone.com/china/chinese-team-test-jet-engine-able-reach-anywhere-earth-within-2-hours
謝謝🙏

回覆 引用 TOP

1969年時都未有小型電腦,一部電腦成間屋咁大,唔通美國人用手動駕駛去月球?

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-12-1 11:01 AM 發表

作出1個新時代
幾時派人登月、已過期了
飛機引擎和火箭引擎是2樣嘢,可以同時發展,冇衝突。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海灣強勁的桌布 於 2020-12-1 04:16 PM 發表

我國強大造架國產民航機先啦 唔洗向仆街美帝同垃圾法國買
民航機的每一個零件/部件都要拿國際認證,要拿國際認證少就10年,多就20年,全世界沒有任何一架民航機是100%國造。
C919想快啲通過國際認可,只能用現有國際認證的零部件造飛機先,等將來中國公司拿到一個認證再換國產貨。

引用:
原帖由 jimsonweed 於 2020-12-2 09:25 AM 發表

當時太陽神11號上個部所電腦點計都唔夠現在求其一手機上嘅電腦精密同多功能,點解美國唔用部iphone開飛行模式再次載人去月球呢?答案好明顯啦!
一個詞-做假

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花花AMAY 於 2020-12-2 10:41 AM 發表

也是實驗性質的吧,投入使用以及配套的設備還需很久呢
係,只係測試成功,要量產,要應用可能仲要10年8年。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2020-12-1 09:45 PM 發表

WS15得左未?
https://youtu.be/7qQ9Ll4GOzI

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wai177 於 2020-12-2 12:24 PM 發表

真係好可惜,全地球都肯用美金, 美金流通量係佔左大半。

點解既?

人民幣流通量 仲少過yen,一定係做假。
美元都係經過幾十年先有今日,幾十年後的人民幣一定不會差過美元。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wai177 於 2020-12-2 12:26 PM 發表

極權國家仲勁。
講一句非法集資,直接清零就得。
極權有佢的好處,民主都有佢的壞處,現代民主只有大約一百年的歷史,而極權政府有幾千年的歷史,如果民主真係咁好,那古希臘就不會滅亡啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wai177 於 2020-12-2 12:26 PM 發表

極權國家仲勁。
講一句非法集資,直接清零就得。
其實美國都是一個半民主半極權的國家,美國對外打仗多數是總統話事,如果要民主投票的話多數打唔成。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2020-12-1 09:45 PM 發表

WS15得左未?
https://youtu.be/Oq0yVOGdBbQ

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]