• 瀏覽: 18,840
  • 回覆: 250
  • 追帖: 2
+12
吊佢老母
佢照下鏡啦
自己是白人?你都是你口中的垃圾中國人

推行普通話,唔係要取消廣東話做官方語言喎。佢有無logic嫁?

黃色生物特別多低能仔。

呢條議員係香港已經7到似過街老鼠啦

尼D冚家產我見一獲打一獲
打能到佢變黑人

咁你唔好做區議員,返去你大英帝國做垃圾啦。三等公民

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-12-1 12:13 AM 發表
前幾日有個意大利人同我講
廣東話易聽易學過煲冬瓜
廣東話音域同發音同意大利語比較相近
佢話佢廣東話叻過煲冬瓜
大把鬼佬夠話普通話易過廣東話啦,捲脷、發音,拼音都易過廣東話,同埋我有個意大利客普通話好過廣東話喎

佢吾認自已係中國人既未走去第庶囉,去到第庶一見你果樣,扮越南仔呀笨,你想做老鼠又好曱甴又好,喜歡點過街未點過街囉!

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-12-1 12:13 AM 發表
廣東話易聽易學過煲冬瓜
佢話佢廣東話叻過煲冬瓜

引用:
原帖由 hamsomeking 於 2020-11-30 11:52 PM 發表
深水埗區議員李文浩在日前的區議會會議中,討論「以普通話教授中國語文科」議題期間,稱「在國際間,中國人三個字等同於過街老鼠」,被建制派批評公然...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20201130/_2020113007420955768.jpg

深水埗區議員李文浩在日前的區議會會議中,討論「以普通話教授中國語文科」議題期 ...
條友話「在國際社會間,『中國人』三個字等同於過街老鼠,你還用普通話,你還用他們的語言,你給人歧視、欺負,這個都是歷史的必然。」

那就別做中國人的議員囉,別用中國人的港幣囉。

你被dq是必然的。

可以理性討論,但唔可以悔辱中國人,支持DQ

沒有最戇九。只有更戇九。佢地除咗知道區議員每月有幾萬人工同好多津貼呃之外。有冇確實知道區議員要做 d 乜?當然。投佢個班就更戇九。白痴比你投出嚟起碼個個月有錢收。但投個咩都唔能識做。幫唔到社區之餘重七下七下亂咁吠。錢又唔會分比你嘅 on9 仔。損己不利人。有咩用呀。唉。醒下啦。損民。

引用:
廣東話易聽易學過煲冬瓜
佢話佢廣東話叻過煲冬瓜
聲調太多, 語調(Intonation)就相對減少, 語調冇咁高低抑揚, 冇咁好聽.

聲調少些的, 語調多些.

平衡不同, 利弊不同罷了.

引用:
原帖由 hamsomeking 於 2020-11-30 11:52 PM 發表
深水埗區議員李文浩在日前的區議會會議中,討論「以普通話教授中國語文科」議題期間,稱「在國際間,中國人三個字等同於過街老鼠」,被建制派批評公然...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20201130/_2020113007420955768.jpg

深水埗區議員李文浩在日前的區議會會議中,討論「以普通話教授中國語文科」議題期 ...
依位黃驅已完,明明係中國人樣,應該本身係過街老鼠,毋須拉全國人落水, 若然覺得自己唔係,立刻剪自己張身份證,拍片Send 上網,如果做得到,4年後再選區議員我投你票,不過只係垃圾衰已完先會委曲自己中國人係老鼠去討好尾角,應該收咗唔少錢先可以令自己跪低,應該屬於走狗其中之一。

呢條死曱甴都唔方擺得耐

呢條撚樣黃屍狗
一早要被DQ啦
😒

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]