• 瀏覽: 3,195
  • 回覆: 44
【Now新聞台】即日新聞焦點:【生意重挫】限二人一枱 火鍋店批難明為何總向食肆「開刀」政府收緊防疫措施,限聚令收緊至兩人,大部分公務員在家工作,遊樂場所、公眾娛樂場所關閉,而食肆堂食提早晚上十時結束,每枱限兩人。有火鍋店料損失七至八成生意,不滿今次疫情因歌舞群組而起,最終食肆又被「開刀」。  ...

政府點敢得罪權貴? 尤其舔共權貴

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/即日焦點-防疫措施再收緊-火鍋店-生意料受重挫難明食肆為何總被開刀-永安旅遊裁員約120人-姚思榮盼保就業再撥款助特困行業-113041864.html

冇野食其他地方都自然少人

上次限左食野,成條街9點已經冇晒人

傻的媽
上面阿爺成班無感染
有錢一樣比生化兵拉去隔離營

是香港咁麻虎、
捉人都無
又不請上面專家曲工點捉人

老舞邊度感染心知從邊度得到

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-11-30 11:02 PM 發表
冇野食其他地方都自然少人

上次限左食野,成條街9點已經冇晒人
明明夜晚少人,食肆堂食就營業至10:00pm,反而日間光顧食肆的人更多,為何不在日間禁堂食,但晚間保留堂食

我懷疑政府都唔知系唔系有意搞到D人興,主動申請全民檢測。。你一年停幾次,好多人以為無事,又出去做也,一早唔夠幾日,又話放學放假。。玩死人。。不如全港停十四日,全民檢查一了百了

香港人要跟西方果套
抗疫成績自然要同西方睇齊架啦

免費開檢測站俾你班契弟都唔驗
抗疫WORK就話香港人精神
鑊咗就走來鬧政府

咁都唔明? 執柒左佢啦!  

不如全日禁堂食
日間反工人士點算
一早反去公司未開門
去邊度食早餐

防止感染?
除左手帶人
點知隱形帶菌者
外賣未必不比感染
只是少機會

火鍋店就唔洗講呢d啦,唔開全部食肆刀都會開火鍋刀啦,一班人齊齊食口水,風險幾高

引用:
原帖由 pycicamn 於 2020-12-1 12:02 AM 發表

明明夜晚少人,食肆堂食就營業至10:00pm,反而日間光顧食肆的人更多,為何不在日間禁堂食,但晚間保留堂食
因為夜晚多聚會式既飯局,日頭多數食完就走。

難明食肆為何總被開刀 ?  去問歌舞群組啦。

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-12-1 12:09 AM 發表
我懷疑政府都唔知系唔系有意搞到D人興,主動申請全民檢測。。你一年停幾次,好多人以為無事,又出去做也,一早唔夠幾日,又話放學放假。。玩死人。。不如全港停十四日,全民檢查一了百了
計我話阻截外地人來港,起碼絕大部份同內地做生意嘅都可以唔受影響,政府只需集中資助外資公司度過難關,分分鐘計返條數仲化算,好過全港攬炒,再者新冠病毒明顯係外國唔肯做好防疫措施,搞到無日無之,香港竟然仲繼續放病人入來周圍走唔嚴肅處理隔離,唉咩年代兩害取其輕都唔明嗎?所謂政治真係害死人

係淋病癈又無承擔力,一早學大陸同澳門咁,做好多強制措施,捱一個月同時推千幾億舒困措施咪無事囉,宜家做乜都唔湯唔水,幾千億白白洗完又無效果。一係你夠膽咪學菜腫桶咁,零檢測咪零確診囉,個的白痴西人仲讚你抗疫成功添。

因為食肆係聚集人群地方

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]