• 瀏覽: 3,217
  • 回覆: 44
引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-12-1 07:25 AM 發表
人哋收緊防疫措施,一定會補償返受影響嘅國民,香港就補貼大企業,令佢哋賺更多!
舉個例子,我都想知邊個國家有補貼國民?

點解食肆總被開刀?因為食嘢一定會除口罩,高危囉。

冇計

曱甴接受唔到大陸成功方法, 唔肯用咪慢慢拖好似歐美咁lor

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-12-1 11:46 AM 發表

美加都有失業救助, 啲錢都係畀僱員唔似得香港啲錢係畀老闆

https://www2.hkej.com/landing/mobArticle2/id/2558598
係呀, 印幾萬億救助..........債留子孫

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-12-1 11:46 AM 發表

美加都有失業救助, 啲錢都係畀僱員唔似得香港啲錢係畀老闆

https://www2.hkej.com/landing/mobArticle2/id/2558598
係香港,實炒人先

引用:
原帖由 娉婷女子 於 2020-12-1 10:09 AM 發表

咁佢今次又冇講錯,除非同內地一樣對外封關,否則跟住做全檢都冇咩用,你香港係咁輸入新病例,比我係中央我都唔會放心通關
就算比.入境
市政府不相信港測試結果
再檢測過

市政府入境滴水不漏
外國人一樣無面比
檢疫
所以可以不戴口罩

香港做不到全民檢測
又玩豁免人士
最近輸入有大上升
邊有可能不戴口罩己見大.禍

引用:
原帖由 cktom 於 2020-12-1 06:43 AM 發表
根本做乜政策都無用,你有私隱條例,不容許強制追蹤碼,等發病才靠記憶去過什麼地方,不能快速斬斷傳播鏈,只要全民強制可追蹤健康碼,一發現病者就快速找到可能接觸者檢測,根本不需全民檢
全民強制檢測, 是將不發病, 未發病, 及輕微發病的帶毒者找出來
再配合全民強制健康碼, 及入境強制隔離
三管齊下才有用

但以香港現在既政治環境, 全民檢測及強制健康碼, 根本唔可行

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2020-12-1 10:34 AM 發表

DLLm,上次禁堂食之后就歸0。
歸0幾日有鬼用

真系抗疫措施
一日都不可以放寬
否則仲有第5第6
又多幾間食肆執笠

引用:
原帖由 seaapex 於 2020-12-1 07:55 AM 發表

對呀,以前我還支持林鄭的,但今次有反感了,上次大力支持全民檢測,今次反而佢話冇效,好似女人仔鬥小氣。市民支持變佢變反對。
唔係冇效, 係香港既政治環境做唔到
唔好講200萬+1, 當1/10, 有20萬黃人死硬派堅決反對, 唔檢測, 係咪拉晒佢地去坐監?
仲有必然會發生既司法挑戰
而且已有網友講左, 強制檢測後, 最重要係強制全民健康碼追蹤先有用, 否則只係盞搞
強制檢測及強制健康碼, 只會被反對派利用來製造另一次反政府浪潮

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2020-12-1 12:16 PM 發表

就算比.入境
市政府不相信港測試結果
再檢測過

市政府入境滴水不漏
外國人一樣無面比
檢疫
所以可以不戴口罩

香港做不到全民檢測
又玩豁免人士
最近輸入有大上升
邊有可能不戴口罩己見大.禍
的確係,港人已令人信唔過,事關仲有好多漢奸潛伏

食店仲可經營,沒上次咁強硬禁全日堂食,仲有生意做啦

引用:
原帖由 unclewilliam 於 2020-12-1 01:21 AM 發表

因為夜晚多聚會式既飯局,日頭多數食完就走。
但夜晚也可以是1至2人吃,來自晚上下班後或夜生活的人要吃宵夜,所以10:00pm就關門不合理,最多與日間一樣每枱最多坐2人,入座率不超過一半就得

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]