• 瀏覽: 40,946
  • 回覆: 362
  • 追帖: 2
+6
對醫護來說拯救生命永遠放在第一位,然而有網民爆料指,日前在紅磡的私人屋苑,有保安以夜間禁止使用消防通道為由,拒絕開閘。最終,救護員需落車,跑入事發大廈救人。事件曝光後,不少網民抨擊保安做法,聲稱要「集體投訴」。

根據Facebook群組「馬路的事討論區」網民的發文,當時有一輛救護車接報到一個私人屋苑救人,但在屋苑外兜了兩圈仍未能找到大廈入口。然後有數名街坊替救護車引路至屋苑消防通道閘口。救護員下車要求保安員打開閘口,讓救護車駛入該屋苑事發大廈附近方便救人,按理保安員應該大開方便之門,然而現場一名女保安拒絕要求,稱閘口不可以隨便開,讓車進入。

救護員:「我哋係入去救人。」

女保安:「呢度車閘夜晚唔會開,你哋只可以行旁邊嗰度行人閘出入。」

最後,救護員下車拿起所需裝備,跑入屋苑內尋找事發大廈,無奈表示:「咁你希望個傷者平安無事啦!」

爆料者稱,閘口保安員雖然有通知保安室,但保安室並沒有開閘,只顧叮囑問清救護員是去哪座大廈的單位,但保安員並沒有為救護員引路。

爆料者批評:「有咁嘅管理處,唯有希望嗰個屋苑唔好有火警,同埋居民身體健康。」

網民亦紛紛炮轟:「集體投訴」、「不會變通」、「太死板」、「未聽過有地方可以阻住救護員唔比入」、「消防同救護一定係第一時間放入啦!咩屋苑?開名啦!」、「個保安管理公司應該很快會被人換走。」

唔係掛?那個屋苑保安?

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 欲駛入屋苑救人-保安拒開閘-夜晚唔會開

與鳳凰同飛,必是俊鳥;與虎狼同行,必是猛獸!
你能走多遠,看你與誰同行!
呢個女保安 學左 某d 黃商場既保安
以為自己可以有權拒絕政府緊急隊伍

又係曱甴

無法無天

保安又係黃??

依單新聞真爆笑,咩管理公司黎,基本責任都唔識

阻塞緊急通道, call消防爆鎖啦。

殺佢同控制室人員「保安牌」,搞惦!

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-11-30 11:20 AM 發表
對醫護來說拯救生命永遠放在第一位,然而有網民爆料指,日前在紅磡的私人屋苑,有保安以夜間禁止使用消防通道為由,拒絕開閘。最終,救護員需落車,跑入事發大廈救人。事件曝光後,不少網民抨擊保安做法,聲稱要「集體投訴」。

根據Facebook群組「馬路的事討論區」網民的發文,當時有一輛救護車接報到一個私人屋苑救人,但在屋苑外兜了兩圈仍未能找到大廈入口。然後有數名街坊替救護車引路至屋苑消防通道閘口。救護員下 ...
呢啲新聞講啲唔講啲!

報道中未提及消防員出示委任証

引用:
原帖由 老納 於 2020-11-30 11:33 AM 發表
殺佢同控制室人員「保安牌」,搞惦!
除牌
再釘保安公司

呢個保安炒得,唔係緊急都唔會要求你開閘啦,開個閘有幾難,救護車走咗關翻佢咪得囉。相信你老頂都唔會因為你開閘畀白車進入而責備你啩
另外有樣嘢唔明嘅就係點解夜晚唔開,日間就可以是嗎,奇怪

可要求消防員出示委任証及見指揮官

呢D咪多得黃人呢一年不斷吹噓,保安嘅權力仲大過政府囉,若然呢位人兄有咩冬瓜豆腐,應該怪黑暴黃屍,唔應該怪個保安。

又係曱甴, 無法無天

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]