• 瀏覽: 41,021
  • 回覆: 362
  • 追帖: 2
+6
引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-11-30 11:40 AM 發表
呢個保安炒得,唔係緊急都唔會要求你開閘啦,開個閘有幾難,救護車走咗關翻佢咪得囉。相信你老頂都唔會因為你開閘畀白車進入而責備你啩
另外有樣嘢唔明嘅就係點解夜晚唔開,日間就可以是嗎,奇怪
因為沒有失職,所以唔可以炒得。
當然,就算在其他事情上的失職,
也唔一定要一失職就即炒。

除了傷患者是受害者,
保安員也是本報道的受害者。

如果炒了,保安員被炒的理由,
就會變成是: 由於被一部急救車於夜間來到所累。
這是不是太無稽?

保安員獲上司告知任何車輛夜間不得駛入
消防通道,卻不清楚急救車是除外,
兼且急救車有權在夜間駛入,
需要把實情告知保安員,
而不是借此事,跣了保安員一腳。

而救護員竟然無解釋給保安員聽,
結果保安員被全港責罵。
(雖然我們不能怪救護員沒有解釋清楚給保安員聽)
如是這,保安員成為了最無辜的受害者。

由於保安以"以夜間禁止使用消防通道"
為由,我們必須要用同一原理,去戰勝保安的理由。

急救員,有必要回應保安員,
並向保安員指出:「夜間禁止「其他車輛」使用消防通道的理由,
就是要讓出「消防通道」給我們「急救車」專用。
因為我們的「急救車」,是由「消防局派出」
的一種「專門使用消防通道」的急救車。
所有「消防通道」見到急救車,都要立即打開,
否則任何人,一旦阻擋急救車,可被罰款
1000及監禁6個月!!!」

夜晚車閘唔開

而家救人喎,咁有火警呢?開唔開?
而家啲保安咁大權力架咩!

保安CLS㗎!
日頭開閘,夜晚一定唔開。

人哋有病才叫白車,咁是否叫人要朝九晚五才可病,過左五時後,就暫停生病,等到第二朝九點後先繼續病,然後才"符合資格"叫白車???

引用:
原帖由 可愛大囗仔 於 2020-11-30 01:25 PM 發表

我試過報警都吾受!話果度係豬人地方
你屋企就私人地方,大廈走廊就不屬於啦!

引用:
原帖由 dnnm76 於 2020-11-30 09:18 PM 發表

百佳得過啲住客平時就個個都無手開門,偏偏大年初一就個個都健步如飛唔洗看更幫?

睇嚟呢樣嘢都令你產生好大怨氣
啅,講事實啫,某啲住客又真係每逢大年初一就突然兜路行喎,講個事實出黎都唔得呀依家?
某會員口賤賤小小事就鬧人百佳果時,又有無諗過平時啲住客普遍係點對待啲看更叔叔清潔姐姐先?唔通真係 「只許“孽主”口賤,不準“食蕉”駁咀」 乎?
你幫人出頭果時,點解又唔諗吓究竟係邊個首先寸咀點火頭先呢?

引用:
原帖由 slayer 於 2020-11-30 11:09 PM 發表

正所謂人無恥便無敵,香港人專用招數
係呀,當我聽聞某啲屋苑要求看更叔叔免費幫手代收淘寶代還超市購物車同埋派發免費報紙果時,我都諗起你講果句說話。

個保安將啲野還返曬俾學堂。。。保安堂有教人民生命財產是第一位,有危及生命緊急事件只需通知控制室。。。

而不是等控制室指示。。。

引用:
原帖由 只求一點快樂 於 2020-11-30 06:18 PM 發表
是否已觸犯消防條倒,及阻礙公職人員,而且有次我親眼見過,有個電單車救護員去到大廈地下管理處,個保安員要佢先登記同打上樓確認左,先比上樓,當時我見到,吊到佢死,先放佢上樓
電單車救護上樓?
佢得一個人?
怪!

會唔會知道係黑護唔肯開比佢

阻礙消防通道, 用架白/紅車撞開個閘入去救人都仲得
跟住仲要追究管理公司阻礙緊急車輛及阻礙救人責任
管理公司要自付閘口修理(可能都會是要業主埋單)及賠償政府車輛維修費用

引用:
原帖由 andy94 於 2020-12-1 11:02 AM 發表

電單車救護上樓?
佢得一個人?
怪!
白車未到, 消防的救護電單車會先到
作出即時救援直至白車同事到達
佢地身上有帶緊急救護包
都是同屬消防救護站的
佢地有比脷底丸更有效的噴劑

屋企人親身經驗

引用:
原帖由 黃金工程 於 2020-12-1 08:22 AM 發表

因為沒有失職,所以唔可以炒得。
當然,就算在其他事情上的失職,
也唔一定要一失職就即炒。

除了傷患者是受害者,
保安員也是本報道的受害者。

如果炒了,保安員被炒的理由,
就會變成是: 由於被一部急救車於夜間來到所累。
這是不是太無稽?

保安員獲上司告知任何車輛夜間不得駛入
消防通道,卻不清楚急救車是除外,
兼且急救車有權在夜間駛入,
需要把實情告知保安員, ...
你真有趣!  要救護員解釋咁多野.
使吾使救護員同保安舉行辨論大會, 再決定開吾開閘呀?

政府應該起訴呢個保安,以儆效尤

引用:
原帖由 cmd1503 於 2020-11-30 12:11 PM 發表
條通道應名改為:日間消防通道,消防/急救車輛夜間不得使用。
咁佢都要死返條夜間消防通道出來先得架,點驗消防架?

引用:
原帖由 AL12345 於 2020-12-1 11:31 AM 發表

你真有趣!  要救護員解釋咁多野.
使吾使救護員同保安舉行辨論大會, 再決定開吾開閘呀?
推廣消防安全事項又真係消防處責任喎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]