• 瀏覽: 41,010
  • 回覆: 362
  • 追帖: 2
+6
引用:
原帖由 Yanie 於 2020-11-30 01:25 PM 發表

報紙張相係"紅磡灣中心"。

我係街坊,日日經過,認得。

呢個屋苑的保安,寧舍百佳過人。

我試過夜晚十點幾由探完朋友,由大閘出去返屋企。大閘內更亭位女食蕉,坐到古古怪怪烏低身睇報紙。原來閘外有人雙手拎住外賣,冇手嘟咭,等人開閘。條百佳食蕉唔想幫人開閘,專登烏低身唔比人見到。
咁要唱好呢個屋苑,保安真係「滴水不漏」。

引用:
原帖由 dueduefing 於 2020-11-30 01:26 PM 發表
管理處着火都唔好俾消防車入呀
記住喎
放心,消防 收到起火 報告,會在 康莊道 派個 文官 指揮官 級別,先去申請進入許可,先會進入。

( 睇吓有無燒出香味,同立案法團開會,計劃吓派幾多人,確定可以派幾多人,再回報番 康莊道 ,等更高層批准出信,再一式三份申請 ,跟足程序 學精咗 )

引用:
原帖由 falconV8 於 2020-11-30 11:28 AM 發表
阻塞緊急通道, call消防爆鎖啦。
我見過救護車司機剪鐵欄鎖頭。

黃屍屋苑垃圾保安員

引用:
原帖由 liuche01 於 2020-11-30 11:37 AM 發表
報道中未提及消防員出示委任証
坐位架救護車嚟都要攞證?
咁使唔使攞證之後,等辦公時間打電話去消防處確認張證係唔係真

拉鳩佢

引用:
原帖由 ahbobo76 於 2020-11-30 01:35 PM 發表

白痴先會問救護員攞證睇,成架救獲車救護員,唔通拍戲咩,真係搵嘢黎講,真係話你 on 9又怕你嬲,唔話你又怕你繼續on 9。
唔show證,又點知係咪王喜著消防制服,拍緊《頭條-消謊》呢?

拉鳩條保鳩人

引用:
原帖由 Yanie 於 30-11-2020 01:25 PM 發表

報紙張相係"紅磡灣中心"。

我係街坊,日日經過,認得。

呢個屋苑的保安,寧舍百佳過人。

我試過夜晚十點幾由探完朋友,由大閘出去返屋企。大閘內更亭位女食蕉,坐到古古怪怪烏低身睇報紙。原來閘外有人雙手拎住外賣,冇手嘟咭,等人開閘。條百佳食蕉唔想幫人開閘,專登烏低身唔比人見到。
呢個閘
https://goo.gl/maps/SAC8aY8CkSGmjJdv8

引用:
原帖由 hahawin@ 於 2020-11-30 01:06 PM 發表
保安可能覺得嗰個都系17才神級救護員, 死都救得返, 使乜急. 又可能嗰保安系義務救護員, 目測冇事嘅, 急乜?
笑了👍👍👍

個保安已經分唔清楚警察定救護員,佢諗住著制服唔俾入就能夠保安全,唔會被私了

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-11-30 11:20 AM 發表
對醫護來說拯救生命永遠放在第一位,然而有網民爆料指,日前在紅磡的私人屋苑,有保安以夜間禁止使用消防通道為由,拒絕開閘。最終,救護員需落車,跑入事發大廈救人。事件曝光後,不少網民抨擊保安做法,聲稱要「集體投訴」。

根據Facebook群組「馬路的事討論區」網民的發文,當時有一輛救護車接報到一個私人屋苑救人,但在屋苑外兜了兩圈仍未能找到大廈入口。然後有數名街坊替救護車引路至屋苑消防通道閘口。救護員下 ...
私人地方,佢地真係可以吾比入,好惡的

如果飛虎隊要入呢?
我估個實蕉已被狙擊手head shot!

呢個屋苑正,做事小小,糧支十足,正👍

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]