• 瀏覽: 62,023
  • 回覆: 285
+24
引用:
原帖由 大總統候選人 於 2020-12-3 11:50 發表

都冇任何證據證明三權分立系最好嘅政治結構
公然話自己家中好多現金,又真係幾引人懷疑.

引用:
原帖由 大總統候選人 於 2020-12-3 11:52 AM 發表

你去跟住美國,冇必要留喺香港做賊
認同,香港人特別犯賤,港元又要同美元掛鈎

引用:
原帖由 大總統候選人 於 2020-12-3 11:50 AM 發表

都冇任何證據證明三權分立系最好嘅政治結構
歷史證明所有強大帝國都是由精英統治而起,民煮就是最腐敗三權爭利勾心鬥角利益集團......
特首是直接向中央負責,直接由最高權力睇L住你話有咩需要擔心要乜L嘢防賄例呀⋯⋯等於CEO返工使唔L駛要有人睇L住做嘢呀,驚L佢偷文具又吞pok咩屌⋯⋯

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2020-11-30 09:31 AM 發表
【明報專訊】特首林鄭月娥參選政綱中承諾盡快解決憲制、法律問題,將《防止賄賂條例》(下稱《條例》)第3及第8條適用範圍擴大至特首,惟她接受訪問時表明任內不會推行,稱釐清特首憲制地位及身分,由中央處理更適合。法律學者質疑林太此舉冀建立特首「超然」角色,民主派批評林太「走數」,建制派則稱若特首嚴重瀆職,中央必然處理。

https://fs.mingpao.com/pns/20201130/s00007/d42fed35c75bfb91de7cc9f27cf4d2b0.jpg ...
收了甚麼利益,又唔係自用,而係用來益香港人用。

如果因受到法律限制,唔收得利益,

變相作繭自縛,就甚麼都益不到香港人。

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-30 09:41 發表
一早都知, D高官先係大賊
我係好唔鍾意人講好會做果件事,之後就唔去做。

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2020-11-30 09:31 AM 發表
【明報專訊】特首林鄭月娥參選政綱中承諾盡快解決憲制、法律問題,將《防止賄賂條例》(下稱《條例》)第3及第8條適用範圍擴大至特首,惟她接受訪問時表明任內不會推行,稱釐清特首憲制地位及身分,由中央處理更適合。法律學者質疑林太此舉冀建立特首「超然」角色,民主派批評林太「走數」,建制派則稱若特首嚴重瀆職,中央必然處理。

https://fs.mingpao.com/pns/20201130/s00007/d42fed35c75bfb91de7cc9f27cf4d2b0.jpg ...
林鄭何需再擴大《防止賄賂條例》去針對特首?
曾蔭權例子已反映了《防止賄賂條例》足夠約束特首了。
日月神教報的標題有誤, 制造官民撕裂。

引用:

係呀,吹呀!

身有屎,梗係怕啦

反口覆舌, 反覆無常, 好野, 果然是一個中國香港好特首. 勢必連任, 全無對手呀!

會有天譴...

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-30 09:41 AM 發表
一早都知, D高官先係大賊
苛徵重稅分賍自肥

冇有又如何

呢個特首好無恥
如果佢係行得正企得正,點解防賄例唔擴至特首?
即係特首大晒?

吊七婆講野都好信唧🤣

林鄭話任內唔實行23條

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]