• 瀏覽: 58,583
  • 回覆: 285
引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2020-11-30 09:31 AM 發表

【明報專訊】特首林鄭月娥參選政綱中承諾盡快解決憲制、法律問題,將《防止賄賂條例》(下稱《條例》)第3及第8條適用範圍擴大至特首,惟她接受訪問時表明任內不會推行,稱釐清特首憲制地位及身分,由中央處理更適合。法律學者質疑林太此舉冀建立特首「超然」角色,民主派批評林太「走數」,建制派則稱若特首嚴重瀆職,中央必然處理。

https://fs.mingpao.com/pns/20201130/s00007/d42fed35c75bfb91de7cc9f27cf4d2b0.jpg ...
無L敵既基本法竟然有咁大漏洞,英國佬都唔理??

風箏有風, 海豚有海
我存在在, 我的存在
所以明白, 所以離開
所以不再, 為愛而愛

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-11-30 10:28 AM 發表

事實就係洗撚向市民交代。
換句話說
你老闆洗撚向你交代咁。
你白L痴痴
我老闆出糧俾我
宜家林奠出糧俾市民?

回覆 引用 TOP

現有法例係''若未獲特首許可而索取或接受利益,即屬犯罪''
如要修改,修改之後的法例會係加多句''特首若未獲國務院總理許可而索取或接受利益,即屬犯罪''。
即係會變成國家法例而不是香港法例。
林鄭冇錯。特首是否被許可而代表國家索取或接受利益、係由國務院總理話事。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2020-11-30 09:31 AM 發表

【明報專訊】特首林鄭月娥參選政綱中承諾盡快解決憲制、法律問題,將《防止賄賂條例》(下稱《條例》)第3及第8條適用範圍擴大至特首,惟她接受訪問時表明任內不會推行,稱釐清特首憲制地位及身分,由中央處理更適合。法律學者質疑林太此舉冀建立特首「超然」角色,民主派批評林太「走數」,建制派則稱若特首嚴重瀆職,中央必然處理。

https://fs.mingpao.com/pns/20201130/s00007/d42fed35c75bfb91de7cc9f27cf4d2b0.jpg ...
曾任權都坐左監啦,搞嚟都多魚

回覆 引用 TOP

特首唔會貪污,特首係共產黨派來香港的神仙,

回覆 引用 TOP

特首上有中央授權看管,中央自然會看到實。
現在特首首要是清理本源。

即是林鄭走數無誠信

回覆 引用 TOP

咁多嘢做,上年處理暴徒,今年處理疫情,冇問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2020-11-30 11:52 AM 發表

全香港就一個特首,羅高人工都不足為奇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qivvslss 於 2020-11-30 12:52 PM 發表

全世界很多國家都是這樣喇! 有乜出奇丫!
尤其美國更是在任內有豁免權, 你睇下儍侵侵死要霸著個總統做就是驚落台後被清算,秋後算帳!
咁白癡雞毛蒜皮嘢還係到大驚小怪! 間直癡孖根!
侵侵下台後必然會遭到清算

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 liongdanny 於 2020-11-30 03:02 PM 發表

跟著共產走,不是賊都變成賊啦!
去美國揾你嘅主人啦,使乜留喺中國香港?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-30 10:01 AM 發表

即是她有嫌疑,  身有屎, 她已經受賄 ?
大部分公務員議員法官身上都有屎……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2020-11-30 11:52 AM 發表

呢張相樣衰D

回覆 引用 TOP

香港城市仔 做撚咁緊張咩

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]