• 瀏覽: 14,163
  • 回覆: 22
  • 追帖: 53
+4
林鄭功過,末蓋棺,已有不少定論,YC 定論和部份收錢扮藍寫手,可以不看,但即使無立場及深淺藍營亦有不同意見,這方面用共産黨的述語就叫 “內部予盾”。“內部矛盾” 可以透過討論、辯解、歷史進程得以解決。由乞暴到今天,林鄭很多動作會叫人不理解,其出身背境亦叫正紅旗、正藍旗很難相信佢,這方面,個人的立場,在 “天南地北” 系列已很清楚,不用多講。

今次新樓個人不想為林鄭辯解,事實上我亦很少為她辯解,本樓開樓目的祗係想講林鄭今次施政報告所提及的土地發展和房屋政策,為了增加討論熱點,我會係鄉土各範圍抽取各種反對聲音,從而增加大家討論興趣。未去過 “天南地北” 的可能不知我的背境,在此也作少許利申,個人有自住樓,不用供了,也曾經投資物業投資,由於個人的政觀,個人未來四年都不會進行任何香港及國內的物業買賣和投資。

本樓歡迎任何人發言,但發言內容祗限於本樓主題,其它題目,請到適當樓層。謝謝!

好了,剛找到一個精彩論述,貼給大家看看!

https://www.discuss.com.hk/redir ... mp;utm_source=copy。

菩提本無樹 明鏡亦非台
本來無一物 何處惹塵埃
中學時代,中大有位經濟學教授寫了本書,他說香港祗有投資問題,沒有居住問題。個人是認同的,特別個人中學時代。曾陰權時代可能曾經將這個問題轉化,但林鄭今次再把 “香港人祗有投資問題” 帶出來,但是卻傷害到有樓中産利益和地産佬利益。個人估計個人自住樓將會跌 50% 以上,但這個跌幅將會帶動香港再次前進,個人覺得值

公屋係我成長年代系 social mobility 的一個重要元素,個人現在不少中學時代的師兄弟已貴為大老板、大律師、社會成功人仕,他們全部有一個共通點 - 公屋。他們的父母絕不是炒股炒樓發達,個個都係地盤佬、散工、廚房佬、工人……住的是用公廁公浴的七層徙買區,甚至是安署區。但是這些地方租平,普通的勞苦大眾祗要無不良嗜好,基本上都能供書教學,我的香港破産專家(國際會計師行合伙人)師兄就是徙置區出身。
公屋,叫下層有機會上移,也是社會穩定的元素!

引用:
原帖由 ckn929 於 2020-11-29 01:51 PM 發表
支持馬兄。
沈大師亦有講,公屋喺對基層大眾有非常大既幫助。
沈大師講施政報告房屋政策!十年內 31 萬公屋單位用地已有,2034 年後填海地達一千公傾,是三倍這 31 萬單位的用地,置業者真要想想!

https://youtu.be/Hp-RnfPDSRo

個人重點從來不是樓價跌,老實講,樓價跌我都好傷(賬目上,好多小柑柑),我要求係社會要公平,至少相對公平,機會不要全給那些讀得起哈羅公學的人。樓價跌,其實祗係追求公平的過程,叫不合理的回歸合理!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-29 03:24 PM 發表
樓主係咪做建築㗎?成日講利益持份者!

你覺得公屋可以解決問題嘅,你運動期間,有冇落去睇過真實情況?咁點解,咁多住公屋的人出嚟反政府啊?

社會基層,你對佢幾好,永遠都係暴動嘅主力軍!!

你睇吓美國,美國黑人平等運動,咁多年啦,暴動咪又係主力!

產業穩定,先是救到香港!!
先答你問題,我做 IT,係大陸搞過 IT 顧問公司,最後係做公司 IT 顧問,剛剛全退下來了。
公屋可幫無産階級變有産階級,宜個係我成長所經歷的,而星加坡政府亦係用公屋恊助星加坡成為中産社會,宜様野係現實同經驗都得到驗証!
而事實上,係漢文化社會,有居住地方,人就會落戶,社會亦因而安定。
至於你話公屋仔出尼搞乞暴,對唔住,我唔全部認同,不錯,的確有很多公屋仔出來,但當中有多少直接收錢和間接收錢。一個靚妹,十五歲,讀大埔教會學校,住公屋,一次乞暴被捕,即收六千,條靚妹即時去買電話,宜種係間接收錢,直接收錢唔使我講。我講宜 d 做乜,其實我想講 D 錢邊度尼,果乞暴基金共收一億七千萬,其中三千萬係二十萬以上的捐款,其它大部份係一萬幾千的捐款,錢邊度尼,麻班中産囉!
今次乞暴,其實最主要就係外國加中産俾錢,窮人買命的典型,屋村仔係乞暴主力,對唔住,我唔認同!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-29 03:40 PM 發表
而家,睇吓全世界,而家基層最大嘅問題就係貧富懸殊,呢個原因,跟住都冇咩關係,最主要係科技進步,產業移出成熟經濟區。

呢種情況,喺美國,英國,法國都會發現,如果再係用啲公屋,走去吸引大陸班基層嚟香港,到底製造緊問題,唔係解決緊問題。
科技唔係導至貧富懸殊的原因,印錢和搞官商鈎結才是導至貧富懸殊的原因。
老美科技已停頓了,事實上經濟自今年三月已停了,但大眾的錢天天給攤薄,攤薄的原因係天天印錢,天天透過股票市場,將錢轉移去有錢佬度!點轉,印錢,透過資産升值,咁,無産嘛 PK 囉!

引用:
原帖由 vwvvwwvvvwww 於 2020-11-29 03:04 PM 發表

馬兄 :  

vvww試說 ((( 計劃 ))) 遊戲規則

((( 議題開會……各方意見……內部矛盾……化解整合……統一口徑……開展計劃 )))

香港近年的發展, 明明計劃妥當,但往往不能(開展計劃) ,

就是有一批又一批的YC假民意,
強插入((( 計劃 ))) 使其呆呆站在原點上,

香港領導人, 特首林鄭任期已經當了一半, 近日又有一批人大叫反對林鄭……

兩極 那邊來了一些  ...
一個論壇,都有各門各派,有 D 真,有 D 假。老毛話齋,黨中無派,千奇百怪,試下感受主席的辛苦和孤獨!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-29 04:24 PM 發表

對唔住喎,估錯咗添!!

😬其實我都可能算係IT,最近先至將,以前用VB2008啲炒期程式,變咗python。

我對新加坡嘅人口政策,其實唔係好了解,所以都唔敢亂講!!

我只係覺得,以前好多成功嘅故事,而家根本講唔通,因為環境已經變咗,香港社會越嚟越成熟,機會越來越少。

一個基層嘅青少年,比以前更難成為中產,中間牽涉到,有冇錢補習,父母有冇足夠嘅時間照顧佢,身邊啲乜嘢朋友。

我已經講過社 ...
你講果 d 程式我已經無搞好耐,我估我最後寫的一個小程式係系 2000 年之前,我搞的主要係系幫大陸工厰實施生産系統。

你通篇都無錯,香港的現像,你講曬出尼,你話 d 人唔中意,可以走,可以返大陸(我唔明點解返大陸,唔係去台灣,去美國),都係無錯。但問題係香港本來唔係咁,個餅本來係分得多 d 出尼,舊時 d 人祗要安份守紀,個個都可以安居樂業,你肯同有能力讀書,你可靠讀書爬上中產;如果你想創業,你唔會因為租叫你乜都做唔至。

這裏最重要我強調係有人出術,之後將所有利益攞盡,於是靚仔就無機會了。個人不要求絕對公平,但至少要相對公平。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-29 04:43 PM 發表

你為咗大陸嘅下一代,點樣為咗香港人嘅下一代啊?

為咗香港下一代,根本就應該減少人口,推低樓價!!

你走去問吓而家啲年青人,你問佢點諗?
佢會唔會答你,起多啲公屋俾佢住呀,聰明人都知道,嗰啲公屋,未必係佢哋住㗎啦。
唔明你點解話為大陸一代喎?
香港係移民社會,有人用家庭團聚合法過尼有問題嗎?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-29 04:48 PM 發表

都係唔明啦!

一個建築商去到政府面前,梗係話俾錢起孤島㗎啦,因為佢有利益!
一班舊樓小業主,梗係希望政府同佢收地,我間新屋住啦!!

兩個,全部都係為咗自己利益講嘢啫,點解唔係利益持份者啊?
所以政府嘛要公平囉!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-29 05:02 PM 發表

其實,家庭團聚唔係一定要喺香港嘅啫,香港啲樓咁貴,點解唔返去大陸團聚呢,係都要香港人起啲公屋俾佢住,嚟香港團聚呢。

道理上好似講唔通喎!!

成日都話嚟咗香港辛苦,你嚟之前唔知嘅咩,你唔知香港啲樓咁貴㗎?
其實,D 移左民,係美加落左籍的香港人唔使返香港做野生活姐,香港樓又貴!

引用:
原帖由 大叔2020 於 2020-11-29 05:09 PM 發表

你識講賺「人頭價」,而唔係賺「工程費」,就知呢個所謂蛇頭,係「唔道德地」靠做工程搵食啦。

老實講,做建築工程可以搵到錢嘅方法好多,其中大部份方法係唔道德甚至係犯法嘅方法,所以就有好多貪污、枱底交易甚至偷工減料嘅情況出現。至於真係循規蹈矩咁做工程,呢廿幾三十年嚟根本無咩錢賺。
有錢賺的!宜家班友玩低價標書,之後玩追加!追加條數比標書仲大,當中當然要有人配合,官啦!社會運動搞手啦!立法局議員啦!我一個徙置區出身的律師朋友就專搞宜 d case,全部大 case,公司幾 Team 人跟的

引用:
原帖由 幼稚的留言 於 2020-11-29 10:12 PM 發表

只要港元同美元掛鉤,港樓是不會大幅下跌的。大約只會 reset 番去 一年前價位。

美元強 = 經濟好 = 錢源多 = 港樓升
美元弱 = QE 派錢 = 物價升 = 港樓升
林鄭叫供應多了,那麽對你的美元在,樓價必升論有沒有影響?

等了半天,終于又有一個蒲出來了,似乎佢揾唔到其它攻擊點,就祗能針對私樓來反對了!

https://www.discuss.com.hk/redir ... amp;utm_source=copy

主題標籤 #施政報告
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]