• 瀏覽: 14,172
  • 回覆: 150
  • 追帖: 53
+4
支持馬兄

繼續支持

公屋的確(起碼在以往)都係有效幫基層市民累積財富/資本嘅工具
我諗有唔少依家(有啲年紀)嘅業主,都係咁樣儲夠錢去置業

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-11-29 01:11 PM 發表
林鄭功過,末蓋棺,已有不少定論,YC 定論和部份收錢扮藍寫手,可以不看,但即使無立場及深淺藍營亦有不同意見,這方面用共産黨的述語就叫 “內部予盾”。“內部矛盾” 可以透過討論、辯解、歷史進程得以解決。由乞暴到今天,林鄭很多動作會叫人不理解,其出身背境亦叫正紅旗、正藍旗很難相信佢,這方面,個人的立場,在 “天南地北” 系列已很清楚,不用多講。

今次新樓個人不想為林鄭辯解,事實上我亦很少為她辯解,本 ...
支持馬兄新帖!
林鄭土地及房屋發展,若全落實係未來日子直擊地產霸權。。。
一>未來十年將興建33萬公營房屋單位。
即平均每年3,3萬個單位再加上新舊交替,從第一年3,3萬單位去到第三年連舊的拆卸再起.單位數量將會越拉越近,絕對可使私營樓宇價格下跌至一個(真正)合理水平。。。
(樓係攞嚟住嘅,唔係攞嚟炒嘅,要炒就炒黃瓜啦!)

二>明日大嶼
事實上明日大嶼只要可以上馬動工,就巳經係一個龐大嘅推動經濟項目,因如此巨大的工程項目所需招聘的是海量的工作人員,除三行地盤建築外,還有文職人員、行政人員、運輸業。。。
而咁大量工作人員,就會連帶餐飲業、電訊及相關維生供應鏈等等。。。
這是一個可推動龐大的經濟活動的項目。
而到完成基本項目後,更可全部交比阿爺方負責起樓起商場起乜越物,並且用國內電訊及電水,直接斷絕香港家族霸權式壟斷。。。
因斷絕固有香港家族參與,一切民生費用比香港價廉,而樓價可能只需要香港的25%至35%。

若跟著這個流程走,那香港樓價必然暴跌的。。。

個人重點從來不是樓價跌,老實講,樓價跌我都好傷(賬目上,好多小柑柑),我要求係社會要公平,至少相對公平,機會不要全給那些讀得起哈羅公學的人。樓價跌,其實祗係追求公平的過程,叫不合理的回歸合理!

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-11-29 01:25 PM 發表
中學時代,中大有位經濟學教授寫了本書,他說香港祗有投資問題,沒有居住問題。個人是認同的,特別個人中學時代。曾陰權時代可能曾經將這個問題轉化,但林鄭今次再把 “香港人祗有投資問題” 帶出來,但是卻傷害到有樓中産利益和地産佬利益。個人估計個人自住樓將會跌 50% 以上,但這個跌幅將會帶動香港再次前進,個人覺得值
以前讀 marketing,最基本係學 3 個字,need ,want ,demand,而家唔係無瓦遮頭要瞓街,所以唔係 need 問題,而有見房價飛漲,資產價格上升,而買樓可以按揭,即係有孖展成份,所以有人想上車搭順風車去增加資產增值,祇係 want 問題,但搶資源情況下,究竟有幾多本事上車就係 demand 問題,有部分人就將自己能力不足歸究成政府責任,祇係 loser 心態,尤其見部分年青人話供樓係做樓奴,要work life balance,所以要年年去旅遊,食好嘢放上 fackbook,唔肯等價交換,真係無言

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-11-29 01:11 PM 發表
林鄭功過,末蓋棺,已有不少定論,YC 定論和部份收錢扮藍寫手,可以不看,但即使無立場及深淺藍營亦有不同意見,這方面用共産黨的述語就叫 “內部予盾”。“內部矛盾” 可以透過討論、辯解、歷史進程得以解決。由乞暴到今天,林鄭很多動作會叫人不理解,其出身背境亦叫正紅旗、正藍旗很難相信佢,這方面,個人的立場,在 “天南地北” 系列已很清楚,不用多講。

今次新樓個人不想為林鄭辯解,事實上我亦很少為她辯解,本 ...
訪問左 近30萬 個人或家庭 既公屋申請者 未?

到!
支持

"衣食住行"入面嘅"住"絕對唔應該變成純粹嘅奢侈品,人人都有能力住嘅公屋先至係王道!

支持支持!住公屋既時候反而可以輕鬆追夢、創業,加建公屋確實可以令香港重新出發!唔希望再炒賣啦,鼓勵香港人做實業好過啦,唔係冇競爭力啦!

支持馬兄開新帖!

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-11-29 02:18 PM 發表
個人重點從來不是樓價跌,老實講,樓價跌我都好傷(賬目上,好多小柑柑),我要求係社會要公平,至少相對公平,機會不要全給那些讀得起哈羅公學的人。樓價跌,其實祗係追求公平的過程,叫不合理的回歸合理!
其實有冇可能控制到個樓市年年跑輸通漲及工資漲幅,
用10年間改變「樓價必升」嘅預期,
變成「投資物業」係最冇用嘅投資
及減少樓價對市民嘅影響?

引用:
原帖由 馬大少 於 2020-11-29 02:56 PM 發表

其實有冇可能控制到個樓市年年跑輸通漲及樓市,
用10年間改變「樓價必升」嘅預期,
變成「投資物業」係最冇用嘅投資
及減少樓價對市民嘅影響?
未必一定價格要跌,可以學新加坡式房屋政策,居屋又平又大,私樓又貴又細,但交投細,咁就將炒賣市場分割

引用:

馬兄 :  

vvww試說 ((( 計劃 ))) 遊戲規則

((( 議題開會……各方意見……內部矛盾……化解整合……統一口徑……開展計劃 )))

香港近年的發展, 明明計劃妥當,但往往不能(開展計劃) ,

就是有一批又一批的YC假民意,
強插入((( 計劃 ))) 使其呆呆站在原點上,

香港領導人, 特首林鄭任期已經當了一半, 近日又有一批人大叫反對林鄭……

兩極 那邊來了一些 , 似乎說着動聽的話 ,其實似是而非的膠論, 旨在分化我們在香港事務上的統一意志!

膠論者都利益集團的代理人及打手 ,出來迷惑人心.

借樓一舒已見, 大家要團結一致.

支持馬兄 !

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]