• 瀏覽: 2,023
  • 回覆: 29
曱甴為咗抹黑警察
煽動仇警情緒  
冒充警察
拉唔到就入警察數
好彩香港警察英明
拉人+逐一篤爆佢

近年冒警事件
11月8日,一名男子假冒警員,於深水埗白田街第9座梯間,藉詞查看手冊,非禮11歲女童。
10月3日,3名女子報案指,去年10月至今年8月期間,3女在交友程式SweetRing(甜甜圈)結識一名自稱警務人員的男子,相約外出後,卻慘被人「借醉」偷錢、非禮甚至強姦。
去年3月,一名中年凍肉公司男買手冒充警員,向一名15歲少年假稱要搜他身,並將他帶到後樓梯,兩度伸手進入少年內褲裡非禮少年下體,掌摑少年及叉其頸項,少年返家告知母親並報警。
去年10月,家住西九龍豪宅天璽的31歲姓梁女子接獲一名男子來電,對方自稱為入境處職員,指梁涉及一宗刑事案件,要求她交付100萬元現金,更約梁於九龍站交收。梁覺得事件可疑,遂報警求助,其後應警方要求,合作破案。當梁到達九龍站時,一名18歲日裔少女現身,向梁出示虛假警員證件,並自稱警員,向梁收取100萬元。其時在場埋伏的探員即時上前將日女拘捕。經初步調查後,警方以涉嫌「冒警」及「處理已知道或相信為代表從可公訴罪行的得益的財產(俗稱「洗黑錢」)」拘捕18歲日裔少女。
市民遇上自稱警務人員應如何自保和查證對方身份?
警務人員在以下情況須出示警察委任證:
便衣警員:執行職務或在行使警察權力時,必須表明身份及出示委任證。
軍裝警員:一般無須主動出示警察委任證,但如市民提出要求,他們亦須出示委任證,除非情況不容許,或要求不合理。
當警員出示委任證,只須向提出要求的市民展示委任證,而不可將委任證轉交任何市民查閱。 如市民對警務人員身份或委任證存有懷疑,可立即聯絡就近警署查詢。

https://www.hk01.com/社會新聞/140610/假警察出沒-兩男太子站冒警截查-27歲女不虞有詐失手機銀包

附件

Screen Shot 2020-11-29 at 10.13.39 AM.png(148.64 KB)

Screen Shot 2020-11-29 at 10.13.39 AM.png

不要太過計較得失,人生就是不完美,留丁點童心來品賞快樂吧!
                    常常不快樂的你,諗多左呀
引用:
原帖由 漁夫 於 2020-11-29 10:14 AM 發表
曱甴為咗抹黑警察
煽動仇警情緒  
冒充警察
拉唔到就入警察數
好彩香港警察英明
拉人+逐一篤爆佢

近年冒警事件
11月8日,一名男子假冒警員,於深水埗白田街第9座梯間,藉詞查看手冊,非禮11歲女童。
10月3日,3名女子報案指,去年10月至今年8月期間,3女在交友程式SweetRing(甜甜圈)結識一名自稱 ...
四合一成日攞呢啲case出嚟抹黑
委任證唔係一定要出示
視乎當時環境情況

引用:
原帖由 WongManTat 於 2020-11-29 01:53 PM 發表

四合一成日攞呢啲case出嚟抹黑
委任證唔係一定要出示
視乎當時環境情況
吊~四合一隻毒果狗除左老作抹黑警察之外,
仲有乜嘢好做,所以賈聞德個朵係最貼切的!

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-11-29 10:14 AM 發表
曱甴為咗抹黑警察
煽動仇警情緒  
冒充警察
拉唔到就入警察數
好彩香港警察英明
拉人+逐一篤爆佢

近年冒警事件
10月3日,3名女子報案指,去年10月至今年8月期間,3女在交友程式SweetRing(甜甜圈)結識一名自稱 ...
班犯民狗丶黃屍曱甴戲子....

扮鬼扮馬出鏡搏抺黑警察就係同一道理啦。
你睇隻四合一毐果轉舔狗又變新自瀆囉!

引用:
原帖由 moyy 於 2020-11-29 02:50 PM 發表

吊~四合一隻毒果狗除左老作抹黑警察之外,
仲有乜嘢好做,所以賈聞德個朵係最貼切的!
冇中生有+抹黑仇警

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-11-29 07:14 PM 發表

冇中生有+抹黑仇警
四合一佢又嚟抹黑 無中生有

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-11-29 09:13 PM 發表

四合一佢又嚟抹黑 無中生有
抹黑抹得多
人哋自然會去篤爆佢
悶唔悶啲呀

曱甴衰到冒認警察嚟抹黑差人

引用:
原帖由 WongManTat 於 2020-11-29 09:30 PM 發表
曱甴衰到冒認警察嚟抹黑差人
曱甴都成日
扮鬼扮馬
扮律師
扮大肚婆
扮警察
就係要分化社會
煽動仇警情緒

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-11-29 09:59 PM 發表

曱甴都成日
扮鬼扮馬
扮律師
扮大肚婆
扮警察
就係要分化社會
煽動仇警情緒
香港市民已見怪不怪,
當班曱由係戲子做騷。

引用:
原帖由 moyy 於 2020-11-29 10:39 PM 發表

香港市民已見怪不怪,
當班曱由係戲子做騷。
民主自由是做戲厄人
連抹黑也要冒警
煽人仇警

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-11-30 07:21 AM 發表

民主自由是做戲厄人
連抹黑也要冒警
煽人仇警
政治好似舞台 vs 邊個演得出色邊個贏

引用:
原帖由 WongManTat 於 2020-11-30 09:50 AM 發表

政治好似舞台 vs 邊個演得出色邊個贏
唔怪得有人話政治係最醜陋的。

引用:
原帖由 moyy 於 2020-11-30 10:40 PM 發表

唔怪得有人話政治係最醜陋的。
冒充警察
背後抹黑警察
泛民狗的醜陋招數

引用:
原帖由 WongManTat 於 2020-12-1 07:12 AM 發表

冒充警察
背後抹黑警察
泛民狗的醜陋招數
明知做唔到 泛民狗都要 亂吠 解散警隊

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]