• 瀏覽: 16,568
  • 回覆: 7
引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-11-29 12:57 PM 發表

美國用乜理由去封先?基本係同全世界過唔去喎,買貨出貨國唔受影響咩?佢成日大大聲講緊既航行自由呢?無咗件事啦。想找死咪封囉,睇佢仲有無得站係道德高地到吹水。
老美玩海上封鎖,那已經是全面戰爭,講拳頭而不是講理由,不過趴街的只會是美國。

全面戰爭海上封鎖,那就全世界的航運都要停止,美國自己一樣斷了貿易運輸。不事生產靠印公仔紙借債度日,美國經濟金融立即要崩潰,美國人連底褲都無得著。中國嘛,不同老美孤處兩個大洋之中,還有陸路運輸和內循環。而且,第而島鏈之內是中國天下,橫掃美軍基地,老美無能力封鎖,東北亞及東南亞運輸貿易依然。就算印度洋,美國海軍亦未必有能力封鎖。

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-11-30 11:47 AM 發表
東風26、東風21D,運到新疆、西藏、緬甸可打印度洋上的美國海軍,中國有鐵路通歐洲,有俄羅斯石油,還怕封鎖嗎?
老美在印度洋只得一個基地,除了東風第一波外,中國海軍亦有能力兩棲登陸佔領。其實,封鎖是雙方面/全世界,不是單方面中國被封鎖。中美全面開戰,美紙、美債、美股立即被全世界掟,美國經濟金融崩潰,打更啦,還吹乜海上封鎖中國。重有,老美不事生產,戰爭消耗無補充,頂不到幾耐。

以中、美、俄來說,老美是最沒有能力發動全面戰爭。因為以老美的經濟金融最脆弱,工業最廢,一條寄生蟲,完全承受不起大國戰爭的即時金融衝擊和隨後經濟打擊,所以樓主的美國海上封鎖中國是偽命題。

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-11-30 11:39 AM 發表
如果封鎖中國航線等於宣戰,中國就會打擊美國海軍,至於能打掉多少是另一個問題。
第二日本、韓國也是用同一條過馬六岬的航線,中國也同樣會封鎖日韓航道。

第三中國可能佔領新加坡通過陸地進攻,佔領後打擊美軍。

第四俄羅斯可能參戰,因為俄國想打美軍很久了,中俄聯合勝算較大。

哈哈,美軍有賊心沒有賊膽吧。
打掉/佔領渠老美第一、第二島鏈內的基地和印度洋基地就得啦,老美海軍沒有基地補給和空中保護,返歸啦,重講乜海上封鎖。美國本土就因為大戰而乜金融物品都拋售變廢紙,華爾街停市關門破產,美軍無糧出無麵包食,搵鬼出海封鎖。

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-1 09:30 AM 發表

你咁樣大規模攻擊美國本土,等於全面和美國開戰,小心控制不宜有爆發中美核戰的風險……
要知道美國自19世紀初第二次美英戰爭後,200年來美國本土從未經歷外國軍事打擊,美國佬唔知受唔受得住咁嘅刺激,到時急起上嚟老美真係可能同中國爆發核大戰,到時地球都可能完蛋,封唔封鎖港口已無意義……
中美衝突應該局限係局部地區,唔好逼虎跳牆……
自綁手腳,畏首畏尾,不如直接投降,打乜鬼呀?只要開戰,便無限制,不死不休。韓戰時,老八沒有核彈也不怕渠老美動用核武器,同蘇聯反檯同樣無懼核戰,而今中美一樣這高這大,反而驚?笑話啦!要驚核戰的話,應該是渠老美。美國人最貪生怕死,個個自私鬼,只會上街反戰、抗議、暴動,毫不齊心。

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-11-30 09:48 PM 發表

中國最好也發展能打擊美國本土中大型商船的跨洲反艦武器,拉美國一起下水一同體驗被封鎖的滋味,才能迫使其停止封鎖
所以中國除了建造航母艦隊,還致力核動力攻擊潛艇,隨時可以報復襲擊老美海上運輸。就算老美想用航母艦隊護航,在東風之下,艦隊自身難保。

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-2 09:30 AM 發表

韓戰係係朝鮮半島打,遠離美國本土,影響唔到美國本土,未到生死關頭,美國佬當然未需要用核武……
但你射導彈攻擊美國本土,咁又唔同講法,美國佬傷筋動骨,影響美國本土人民,美國佬真係會同你搏老命……核武此時唔用,更待何時?
睇吓二次大戰日本同美國太平洋戰爭搏晒命打,但冇影響到美國本土,美國最後一樣動用原子彈轟炸日本,所以唔好話美國唔敢用核武……
況且中美爆發核戰爭,地球玩完,生態受到嚴重污染, ...
勿講大話啦,自相矛盾,自打嘴巴!

先頭講韓戰老美因為未到生死關頭未需動用核武,跟著卻話二戰無影響到美國本土,美國最後一樣原子彈炸日本。那時美國、蘇聯已經打到蘿蔔頭門口,馬上就可以佔領日本,何來生死關頭?

中國反擊老美就怕核戰,老美侵略中國、海上封鎖反而不怕核戰,這不是漢奸邏輯嗎?如果真的怕核戰,去叫老美不要周圍侵略、四處開戰,不是走來要中國打不還手,更不是幫渠老美吹核恐嚇。驚打核戰的是老美,不是中國,太祖對打核戰早有明言。

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-2 09:21 AM 發表

咁兩個核子國家打仗一開始唔使即刻打核子戰爭,可以玩住常規戰先……
像1969年中國和蘇聯打珍寶島戰爭,兩國都是核武國家,但都冇用核武,打的都是常規戰已分出勝負~
所以最緊要識控制戰爭規模,掌握局勢,唔好逼虎跳牆……
逼虎跳牆?現在是美國對中國逼虎跳牆,不是中國對美國逼虎跳牆,去叫老美因著核戰啦。乜人會一味幫老美講耶?

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-12-2 03:11 PM 發表

人地用得全面封銷唔比中國做生意,完全危及生命線,仲可以講鬥而不破?基本就係必需開戰啦,但打到乜嘢情度,正式天曉得囉。
師兄說得對,理直氣壯。

可以講鬥而不破,不過是去同美國講囉,這就完全無問題。如今美國是侵略者,周圍挑釁侵略,有乜耶反對戰爭/反核戰說話就去同渠老美講,不是走來同中國講什麼鬥而不破的賣國漢奸話。中國人只會說:豺狼來了有獵槍;漢奸卻是:美軍未來已幫腔。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]