• 瀏覽: 16,573
  • 回覆: 8
引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-11-28 05:18 PM 發表

所以我才提出對等封鎖的打法,反正中國的外貿出不去,美國的外貿也別想出去,中美同時失去海上貿易看誰更痛苦,一個製造業大國,一個製造業空心化,就算走陸地貿易一個在歐亞大陸上一個在北美大陸上,且封鎖美國外貿美國印美元也花不出去因為貨難以進出,看誰較虧,撐不下去的一方自會想談和,解除雙方的對等封鎖
你要知美國咁封法,係對付緊全個世界,你估唔影響定貨國家?完全違背美國自稱既航行自由,有邊個國家敢去撐佢呢?想做世界公敵?

引用:
原帖由 wai177 於 2020-11-28 11:29 PM 發表
戰時封鎖中國死路一條。

中國海軍遠洋作戰能力弱,跟本無能力對抗。

其實直接制裁中國好似伊朗個種制裁,禁止你用美金交易,沒收所有中國及中國官員及親屬財產,已經封死中國對外貿易
美國用乜理由去封先?基本係同全世界過唔去喎,買貨出貨國唔受影響咩?佢成日大大聲講緊既航行自由呢?無咗件事啦。想找死咪封囉,睇佢仲有無得站係道德高地到吹水。

引用:
原帖由 情商為零的人 於 2020-11-30 08:44 PM 發表
戰時封鎖,我們面對的是以美國為首的群毆之徒,不得不加倍小心!
戰時震過貓王就真,最怕最後玩到核戰,到時全世界攬炒就有份,歐洲祗會做做和事佬,盡量調停降温就有份既。

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-1 09:30 AM 發表

你咁樣大規模攻擊美國本土,等於全面和美國開戰,小心控制不宜有爆發中美核戰的風險……
要知道美國自19世紀初第二次美英戰爭後,200年來美國本土從未經歷外國軍事打擊,美國佬唔知受唔受得住咁嘅刺激,到時急起上嚟老美真係可能同中國爆發核大戰,到時地球都可能完蛋,封唔封鎖港口已無意義……
中美衝突應該局限係局部地區,唔好逼虎跳牆……
其實美國咁封法,基本要預咗打核戰啦,等死不如一齊下地獄吧!要有拼死決心,敵人先至會害怕唔敢亂玩嘢。

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-2 02:00 PM 發表

我唔係幫老美講嘢,只係認為戰爭要理智,有理有節,鬥而不破……
好似二次大戰日本發晒癲咁要同美國打,結果就係捱原子彈囉~
相反中國打韓戰就理智好多,冇話要消滅韓美聯軍,係38線就停手唔再南攻(當然箇中亦同中國當時能力有關),等美國坐上談判桌,談判停戰,伸張有度,控制戰爭規模……令戰爭不致到無可挽回地步
人地用得全面封銷唔比中國做生意,完全危及生命線,仲可以講鬥而不破?基本就係必需開戰啦,但打到乜嘢情度,正式天曉得囉。

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-2 05:24 PM 發表

咁中國搞到美國坐上談判桌,解除封鎖就可以了,唔使同美國搏老命……
其實當年韓戰結束後,美國同聯合國都有制裁禁運中國,中國都冇事,體育老闆東哥就係趁呢段時間突破禁運,專門走私入大陸而發跡,你知唔知個段歷史?
當年中共未加入聯合國,跟本未有話語權,宜家係五常,級數唔同晒,而且有否決權在手,正式今時唔同往日,美國頂盡亦祗可限制武器禁運咋,但宜家係講全面性貿易禁運,跟本完全離晒普啦。

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-3 09:30 AM 發表

中國對外貿易唔係100%靠海運,海運亦唔係100%要通過馬六界海峽,你查吓經濟數據先
東盟而家係中國最大貿易夥伴,中國出口到東盟貨物絕大部份無需要經過馬六甲海峽,通過南海已足夠……
而中國和歐盟的貿易路線可以經中歐鐵路陸運,並非完全要靠海運……
弱國表現?因為怕咗美國,所以要運路走?如果調翻轉做,美國已一早開咗你波囉。

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-3 09:50 AM 發表

咩運路走?係事實定你自己老屈老作?
講詳細D點運路走?
題目係海上封銷中國喎?無指定地點,應該係屬於全面性啦,無晒海路出入口,乜唔使運路走咩?何來屈呢?

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-3 10:07 AM 發表

先唔講中美爆發海戰,單單海上全面封鎖中國,你諗吓可行性有幾多?
地球表面70%係海洋,而且中國咁多船隻,美國封唔封鎖得晒?
而且美國亦唔可能抽調全部海軍船隻去封鎖中國船隻,美國要留海軍守中東波斯灣、地中海、仲有美國本土海岸……
再加上美軍有些船隻要入船廠例行維修,根本冇可能出動全部船隻
你要去問樓主至掂喎,條題目又唔係我出既。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]