• 瀏覽: 1,347
  • 回覆: 21
「長毛」梁國雄六年前在囚期間被逼剪短頭髮,他質疑懲教署規定歧視男囚犯,2017年提出司法覆核得直,惟上訴庭翌年推翻裁決。「長毛」早前向終審法...

馬道長謬論咁全港男學生都可以挑戰學校學校規要剪短髮違性別歧視例了

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1934602/即時-港聞-長毛-護髮-終極上訴得直-終院指男囚要剪短髮違性別歧視例

引用:
原帖由 johnlong18 於 2020-11-28 09:49 發表
「長毛」梁國雄六年前在囚期間被逼剪短頭髮,他質疑懲教署規定歧視男囚犯,2017年提出司法覆核得直,惟上訴庭翌年推翻裁決。「長毛」早前向終審法...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20201127/_2020112710252393074.jpg

馬道長謬論咁全港男學生都可以挑戰學校學校規要剪短髮違性別歧視例了

...
男女一齊剃頭 乾淨利落

玩大啲,痴瘋快入冊,不如叫佢帶 bra 啦!

其實女人系系真系唔使剪?如果系,就真系要統一大家都要剪咯。。唔系打起交哩,比人捉頭發會好大危險

長毛終於恨到啦,下次入冊時比你留長髮啦!

引用:
原帖由 海灣貴重的大樹 於 2020-11-28 12:27 PM 發表
長毛終於恨到啦,下次入冊時比你留長髮啦!
係,最好係留過世添呀!

引用:
原帖由 你頭髮亂了 於 2020-11-28 12:19 PM 發表
一個被判監的囚犯人權法已經失效, 人權法不適用於囚犯。 懲教署只需修改少少例: 即是被判監男女囚犯都要剪短合適長度, 以防止囚犯自殺, 衛生等因素。 即是男女都要剪髮, 就符合人權法。

係倉邊適合長髮

生蝨那就大Q獲

矯枉過正 ,而家入去坐監 ,唔係度假 ,唔通在囚人士又想享受同街外人一樣既福利 本來監獄就有監獄管理制度 下下講人權 同酒店度假有咩分別

囚犯學人講平等?

性平主義者從來無視男女物理生理結構上嘅分別, 及此分別造成大量心理性差異
由男女被監禁人數壓倒性嘅差距, 已經可以知道男性犯法, 及使用暴力嘅機會更大
而法官, 就全部無視, 強行要求懲教處, 要對男女使用劃一監管手法

現代社會大量嘅災難
就係人用唯心主義, 無視現實, 強行實現一個自己認為好嘅決策
最近期嘅例子就係澳洲森林大火
環保分子用空想嘅環保要求, 禁止咗科學證明有效嘅防火帶建立
導致火災不受控, 而一發不可收拾, 更同時害死大量野生生物

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]