• 瀏覽: 2,076
  • 回覆: 4
引用:
原帖由 神經箭 於 2020-11-28 09:02 發表
11月28日8:50分林鄭在港台答問中公告;有法例規定「港九不准填海」。這就奇了,世界上有不可以改動的法例嗎?
基本法那一條寫明「不准修例」?

廢人聯廢特
思想不知突
尸位素餐官
填嶼當受屈
魚村啊!魚村?七二一啊!八三一?錢啊!錢錢?人生只為爭取道德高地,更為的是錢錢錢,有了錢為的就是名譽啊!!!為民眾為魚村服務嗎????知條鐵!!!!!!!

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-11-28 11:12 發表

做到嘢就系道德,造出個大頭佛就點講都系冇道德,更加冇「利好」。
林鄭做到野,一上場應承讓人人當記者可創作,出錢出力買假民主黨怕。打壓60-64歲老人家,四十萬65歲老人家二元剩車證,發了400萬張。竟然大條道理,政府冇人為這些問題出來負責任。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-11-28 11:37 發表

人有兩面,佢有廢有唔廢可以接受,但系明日大嶼就真系「唔好餃」了!
造好之後才懊惱就弊!弊!弊!
香港人一齊埋單。
我唔系太明白,近來聽多才理解少少。填海貴過收農地,環保權力大過政府。本來大與山都還有不少地可以,也可以發展南丫島及其他離島。這些島只是搞交通就可以了,而且發展長遠,更不需要填海這么貴。政府有權力不去辦事,怎么搞?利益集團控制着香港命運,不是由政府主導。誰當也一樣!!!!

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-11-28 11:55 發表
系嘞!啱啱睇報紙;褒澳門貶抑香港。

澳門填海相對于香犀利得多。

有反對聲音嗎?
問題好似係,我村的道德高地團體,乜乜黨,工會啊之類。表面是不謀利機構十分之多,但實際上這些團黨會的高層都是收取地產黨利益才能夠生存。所以反對就名正言順了。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-11-28 13:15 發表

政府冇理由唔知。咁樣咪「搞」掂佢地囉。冇理由斬腳指避沙蟲,走去「明日大嶼」咁戇九。
讀幼稚園都懂放火燒公共交通商店,都係犯法嘅,點解的發官話係見證歷史???的官有幾多唔系地產黨嘅黨員呢?唔知?唔知點做今日魚村村官呢???唔通你我可以做嗎???哈哈,也許我都係學魚村的記者老作下消化下身心。無證據嘅

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]