• 瀏覽: 2,092
  • 回覆: 35
+4
伊朗首席核子科學家法赫里扎德(Mohsen Fakhrizadeh)11月27日被暗殺身亡,外長扎里夫(Javad Zarif)形容事件是恐怖襲擊,並指事件可能與以色列有關。

伊朗半官方的法斯通訊社(Fars news agency)指,事件發生於首都德黑蘭(Tehran)以東一個城鎮,法赫里扎德乘坐的車輛遭到襲擊,有目擊者稱聽到巨響和槍聲。報道指他和多名保鏢受傷送院,惟法赫里扎德其後證實不治。

伊朗最高精神領袖哈梅內伊(Ayatollah Ali Khamenei)的軍事顧問德甘(Hossein Dehghan)在Twitter留言,揚言會採取報復行動,令行兇者為自己的行為後悔。

實係特朗普做嘅

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/554843/伊朗首席核科學家遇刺身亡-扎里夫指事件或與以色列有關

以色列不嬲幫美國做好多Dirty Work架啦

伊朗真慘

引用:
原帖由 bily33644 於 28-11-2020 04:09 發表
伊朗首席核子科學家法赫里扎德(Mohsen Fakhrizadeh)11月27日被暗殺身亡,外長扎里夫(Javad Zarif)形容事件是恐怖襲擊,並指事件可能與以色列有關。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20201128/409145619723063296643218.jpeg/c9zmQpThkjacC-ekT8qv3BvwDJWij-wmmEo3rZhKN60?v=w1280r16_9 ...
殺左佢個核科學家,咁佢地國家就搞唔出核武了!呵呵呵!

引用:
原帖由 bily33644 於 2020-11-28 04:09 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20201128/409145619723063296643218.jpeg/c9zmQpThkjacC-ekT8qv3BvwDJWij-wmmEo3rZhKN60?v=w1280r16_9 ...
Trump 落台都咁勤力

引用:
原帖由 cyberduct 於 2020-11-28 04:43 AM 發表
以色列不嬲幫美國做好多Dirty Work架啦
你搞錯美國都只係以色列嘅契弟, 美國搞中東有好大關系都為以色列掃除危機, 猶太人控制美國經濟

開戰啦笨七

呢單野 係咪11月驚奇 然後再爆12月驚奇?
之前美軍仲話要撤軍 而家海軍都要返回

年頭美國用無人機炸死左伊朗軍頭
到年尾 以色列就刺殺伊朗核科學家 (未證實)
真係覺得伊朗係好恰

(假設)以色列今次發動行動 有兩個解讀

1. 為侵提供軍事介入藉口 不過可能性較低
除非發生二戰級別既戰爭 否則侵都係要下台交權

2. 以色列評估形勢之後 覺得拜登上台 唔會再好似侵咁對伊朗咁強硬
而且再次加入伊朗核協議既機會極高
所以就採取先發制人 搞9伊朗 個人覺得呢個可能性係最大

個人感想:
當年睇舒特拉的名單 我真係好同情猶太人
其實細個果陣 我對猶太人個觀感係唔錯
因為佢地個民族出左好多聰明人 對世界影響好大

但係越睇得多歷史同埋時事
越黎越覺得猶太人並不是想象中咁好
尤其是佢地立國 係歐美列強 為其強取巴人土地
之後仲以殖民之名 侵吞 霸佔巴人土地 逼害殺害巴人

睇返佢地咁多年黎所作所為
我有時會諗 希特拉當年屠殺猶太人
係咪因為睇穿左猶太人本質

上次嗰個中國駐以色列大使 咪又係無啦啦死鬼左 (如果我無估錯兩個死亡都係同個個死肥豬有關係)一隻傻侵 一隻死肥豬呢兩隻豬根本就癲㗎

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-28 05:15 AM 發表

殺左佢個核科學家,咁佢地國家就搞唔出核武了!呵呵呵!
伊朗搞唔出核武點解你咁開心?

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-11-28 08:37 AM 發表

真係覺得伊朗係好恰

2. 以色列評估形勢之後 覺得拜登上台  ...
猶太人在歐洲被歧視了2000年了,並不是自希特勒才開始的。
歐洲人認為猶太人是壞人,不准他們擁有土地從事工農業,猶太人只能從商。放貸成了猶太人的傳統事業,所以一直被人恨。
莎士比亞的《威尼斯商人》就生動描述了猶太商人的貪婪,
俄國沙皇亞歷山大曾經說過:如果把猶太人全部推進黑海淹死,那是多么美妙的事情 !
20-30年代的德國人特別恨猶太人,是因為德國人認為猶太人的賣國行為,導致德國輸掉第一次世界大戰。
在20年代德國人陷入苦難的時候,一些大發戰爭財的德國猶太人毫不體恤,不僅一毛不拔,還大肆揮霍,惹了極大仇恨。
當時大部分的德國平民都非常痛恨猶太人,並不全是納粹的蠱惑,而是切身體會。

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-11-28 08:37 AM 發表

真係覺得伊朗係好恰

2. 以色列評估形勢之後 覺得拜登上台  ...
其實當年德國人忍咗班好耐。打仗前油軚人猶太人掠奪晒德國人嘅財富,控制德國嘅經濟。其實當時除咗德國人之外好多歐洲人都討厭猶太人。
如果唔係猶太人仆街到一個點,一個人都唔會反抗、報復。

We cheat !  we steal !  we kill !   🤷🏻‍♂️

點解歐美仲唔制裁以色列?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]