• 瀏覽: 5,224
  • 回覆: 44
  • 追帖: 1
其實我最唔明白嘅,點解啲人認為,解決房屋問題,就可以解決香港人民生問題?

定係越多嘅公營房屋,越多嘅福利,越小香港發展機會,吸引一班冇技能嘅基層群眾嚟香港!!

從兩次運動,佔中,反修例,參與者,好多都係大陸出世,住公屋嘅(當然呢個係我見到嘅情況,實際情況要等香港政府數據公布)!!

識時務者為俊傑,“當事實改變之後,我的想法隨之改變,您呢?”
引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-27 11:49 PM 發表
其實我最唔明白嘅,點解啲人認為,解決公屋房屋問題,就可以解決香港人民生問題啦。

定係越多嘅公營房屋,越多嘅福利,越小香港發展機會,吸引嚟香港嘅,吸引一班冇技能嘅基層群眾嚟香港!!

從兩次運動,佔中,反修例,參與者,好多都係大陸出世,住公屋嘅(當然呢個係我見到嘅情況,實際情況要等香港政府數據公布)!!
找尋問題嘅原因,係我嘅生活樂趣!!

我唔介意用粗口批評!因為你點都係教咗我野!!

有時香港政府嘅所作所為,我真係好難了解,佢嘅決定好似同我見到嘅嘢完全唔同。

世界,到處都發生群眾運動,中間包括西方國家,法國啦,美國自己啦,你真係覺得呢啲問題,同住屋有關?

群眾運動嘅根本,其實同民主都無關,因為美國其實係有選舉嘅,法國亦都有選舉,根本而家嘅情況,唔係同住屋問題有直接密切嘅關係囉!!

香港政府,將大量嘅資源,抌落去公營房屋,係咪真係可以解決到問題㗎??

總有人會認為自己比其他人更高等,為什麼你也能有屋住?我不服氣。
How to prove that you are better than me?

無恆產而有恆心者,惟士為能。若民,則無恆產,因無恆心;苟無恆心,放辟邪侈,無不為已。
沒有維生的恆產,而能保持常有的善心的;只有讀書明理的人能這樣。一般人民,如果沒有恆產,也就沒有經常向善的心志,沒有經常向善的心志,那就放蕩乖僻姦邪淫侈,無所不為

1. 住嘅地方多咗, 心理壓力少咗, 人開心咗.

2. 住嘅地方平咗, 錢多咗, 可以其他方面好D, 消費多咗, 就唔得閒去造其他嘢.

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-27 11:49 PM 發表
其實我最唔明白嘅,點解啲人認為,解決公屋房屋問題,就可以解決香港人民生問題啦。

定係越多嘅公營房屋,越多嘅福利,越小香港發展機會,吸引嚟香港嘅,吸引一班冇技能嘅基層群眾嚟香港!!

房屋確係民生問題
冇人話唔會有第2d民生問題
冇人話社會唔會有第2d矛盾
無論甚麽制度之下
民民間,官民間
如果處理呢啲矛盾先係問題
而每個時代永遠都會有佢嘅問題
只不過而家有班人睇到房屋問題逼切,就諗住搞好房屋問題就冇事
就好似班人話通識科令人上街,廢咗通識科啲人就唔識反對1樣

有垃圾共產黨 日日送170件假結婚 假未成年子女落來 香港永遠唔會日日有公屋住

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-28 10:19 AM 發表

房屋確係民生問題
冇人話唔會有第2d民生問題
冇人話社會唔會有第2d矛盾
無論甚麽制度之下
民民間,官民間
如果處理呢啲矛盾先係問題
而每個時代永遠都會有佢嘅問題
只不過而家有班人睇到房屋問題逼切,就諗住搞好房屋問題就冇事
就好似班人話通識科令人上街,廢咗通識科啲人就唔識反對1樣
人地話通識內容有問題教壞細路, 冇話上街.

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2020-11-28 11:10 AM 發表

人地話通識內容有問題教壞細路, 冇話上街.
人人唔識字
就冇人反對政府
說穿了就是這意思

通識就是赤共立場 不准批評
https://m.discuss.com.hk/index.p ... 564700#pid528211434

引用:
原帖由 NeScAfE_G 於 2020-11-28 10:53 AM 發表
有垃圾共產黨 日日送170件假結婚 假未成年子女落來 香港永遠唔會日日有公屋住
乜上限唔係每日150??不過點都好,要多謝犯民爭取成功

好多黃屍曱甴都係住公屋, 咪又係躝哂出嚟搞事.  根本就唔關公屋事.

對政府黎講, 就業一向都係房屋前面.

政府從來都無話過, 解決左房屋問題就乜事都無.

人的取態決定于感覺;生活愈來愈好就滿意,愈來愈衰就反感。
暴亂的原因肯定由于「對現實不滿」。
共產主義七八十年前在大陸成功,因為當時民生真的十分之差,絕大部分人希望變革。
當時共產主義在香港就很難成功,因為港人「滿足于當時的狀況」。香港人一直「滿足」了七十年。
今日不滿的香港人,主要是媒體的挑弄,但生活比以前艱難是最主要的原因。

可惜與大陸比較,香港愈來愈好的條件已經遠去,只能看着大陸愈來愈好。

引用:

因為有好多人排公屋! 而拎得公屋 都係 基層市民, 社會需要 基層市民 做 基層工作! 簡單來講,金字塔式社會結構 必須 多窮人!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]