• 瀏覽: 5,203
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
對政府黎講, 就業一向都係房屋前面.

政府從來都無話過, 解決左房屋問題就乜事都無.

合理既樓市, 劏房尺租無理由高豪宅幾倍. 環境仲要好差喎.
唔好講沙士果時, 就講九六九七年, 樓市一樣火爆, 但劏房相對其他單位, 都遠遠無貴得咁離譜.

公屋充足會拉低各類劏房租金, 跟住拉低小型單位既租金, 然後就係小型單位樓價.
唔係解決到所有問題, 起碼唔洗吊頸先.

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-28 01:48 PM 發表

我唔係咁睇!!

我覺得係,不停輸入新移民,七年內佢哋要租私人樓,劏房住,七年後要排期上公屋,一樣都係住劏房!!
唔知幾多年之後上公屋!!

咁即係支持左香港嘅樓價,你同時起公屋,帶動左,建築業發展!!

所以呢個Loop,香港產業結構冇比疫情,暴動破壞嘅話,係可以一直落去!!

所以,我並唔係話完全反對明日大嶼山,我只係希望香港政府,對未來10年,香港經濟格局要了解。

香港產業如果冇辦法吸收 ...
實際情況根本唔係單程證七年上樓, 新移民一邊都係家庭團聚, 即係另一半通常都已經排緊了.

問題係大把完全合資格既永久居民一直都住劏房無法上樓, 不斷推高劏房租金, 唔起公屋解決佢地既需求, 樓價自然無得跌. 其他無打算住公屋既人一樣受害.

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-28 02:04 PM 發表

師兄講嘅嘢都啱嘅!!

不過我始終都係咁樣諗,公屋係咪真係解決到香港問題先?

事實上,我真係為香港未來10年嘅經濟好擔心!!中美關係複雜,內部矛盾嚴重。
應該搞明日大嶼山,定係鼓勵啲人去大灣區發展!!
今日香港面對既問題遠遠無89年咁悲觀...

當年表面係六四, 深層次問題係, 改革開放停左, 老江想走回頭路.
結果, 都係果句, 發展才是硬道理.

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-28 02:29 PM 發表

發展就是硬道理就冇錯嘅,問題係香港點發展先?

香港政府,你逼我萬幾銀請剛畢業嘅塞豆窿大學生,其實你覺得我對香港以外有咩競爭力,點樣同中國,台灣競爭?

但係對一個香港大學生來講,你唔比萬幾蚊我,我又如何有好生活?

以前就話中央肯幫下香港,俾啲自由行,落嚟姐,暴動,疫情之後,經濟格局到底點樣㗎?
調返轉問, 不解決香港地產霸權靠資產收租吸血既積弊, 會限制左幾多發展?

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-28 06:27 PM 發表

六四江澤民還是上海市委書記,大佬
六四事件不是簡單改革開放放停問題
對香港黎講, 最重要就係改革開放是否繼續.
六四既信心問題, 係六四後先出現, 而唔係六四前. 果時江澤民已經上位了.

其實, 令胡耀邦落台關鍵一擊, 係趙紫陽作出.
如果係保守派打到胡, 就係保守派上台啦, 幾時輪到趙做總書記?
國務院總理改任總書記, 只此一例.

當然, 某D 戇鳩仔果時未出世. 無法啦.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]