• 瀏覽: 5,229
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
其實我最唔明白嘅,點解啲人認為,解決房屋問題,就可以解決香港人民生問題?

定係越多嘅公營房屋,越多嘅福利,越小香港發展機會,吸引一班冇技能嘅基層群眾嚟香港!!

從兩次運動,佔中,反修例,參與者,好多都係大陸出世,住公屋嘅(當然呢個係我見到嘅情況,實際情況要等香港政府數據公布)!!

識時務者為俊傑,“當事實改變之後,我的想法隨之改變,您呢?”
引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-27 11:49 PM 發表
其實我最唔明白嘅,點解啲人認為,解決公屋房屋問題,就可以解決香港人民生問題啦。

定係越多嘅公營房屋,越多嘅福利,越小香港發展機會,吸引嚟香港嘅,吸引一班冇技能嘅基層群眾嚟香港!!

從兩次運動,佔中,反修例,參與者,好多都係大陸出世,住公屋嘅(當然呢個係我見到嘅情況,實際情況要等香港政府數據公布)!!
找尋問題嘅原因,係我嘅生活樂趣!!

我唔介意用粗口批評!因為你點都係教咗我野!!

有時香港政府嘅所作所為,我真係好難了解,佢嘅決定好似同我見到嘅嘢完全唔同。

世界,到處都發生群眾運動,中間包括西方國家,法國啦,美國自己啦,你真係覺得呢啲問題,同住屋有關?

群眾運動嘅根本,其實同民主都無關,因為美國其實係有選舉嘅,法國亦都有選舉,根本而家嘅情況,唔係同住屋問題有直接密切嘅關係囉!!

香港政府,將大量嘅資源,抌落去公營房屋,係咪真係可以解決到問題㗎??

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-28 01:39 PM 發表
公屋充足會拉低各類劏房租金, 跟住拉低小型單位既租金, 然後就係小型單位樓價.

唔係解決到所有問題, 起碼唔洗吊頸先.

合理既樓市, 劏房尺租無理由高豪宅幾倍. 環境仲要好差喎.
我唔係咁睇!!

我覺得係,不停輸入新移民,七年內佢哋要租私人樓,劏房住,七年後要排期上公屋,一樣都係住劏房!!
唔知幾多年之後上公屋!!

咁即係支持左香港嘅樓價,你同時起公屋,帶動左,建築業發展!!

所以呢個Loop,香港產業結構冇比疫情,暴動破壞嘅話,係可以一直落去!!

所以,我並唔係話完全反對明日大嶼山,我只係希望香港政府,對未來10年,香港經濟格局要了解。

香港產業如果冇辦法吸收新嘅勞動力,或者嚟香港嘅人年紀太大,對將來福利造成負擔,你個loop就死!!

而且,吸收咁多,基層群眾,社會必然不穩!!

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-28 01:55 PM 發表

實際情況根本唔係單程證七年上樓, 新移民一邊都係家庭團聚, 即係另一半通常都已經排緊了.

問題係大把完全合資格既永久居民一直都住劏房無法上樓, 不斷推高劏房租金, 唔起公屋解決佢地既需求, 樓價自然無得跌. 其他無打算住公屋既人一樣受害.
師兄講嘅嘢都啱嘅!!

不過我始終都係咁樣諗,公屋係咪真係解決到香港問題先?

事實上,我真係為香港未來10年嘅經濟好擔心!!中美關係複雜,內部矛盾嚴重。
應該搞明日大嶼山,定係鼓勵啲人去大灣區發展!!

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-28 02:08 PM 發表

今日香港面對既問題遠遠無89年咁悲觀...

當年表面係六四, 深層次問題係, 改革開放停左, 老江想走回頭路.
結果, 都係果句, 發展才是硬道理.
發展就是硬道理就冇錯嘅,問題係香港點發展先?

香港政府,你逼我萬幾銀請剛畢業嘅塞豆窿大學生,其實你覺得我對香港以外有咩競爭力,點樣同中國,台灣競爭?

但係對一個香港大學生來講,你唔比萬幾蚊我,我又如何有好生活?

以前就話中央肯幫下香港,俾啲自由行,落嚟姐,暴動,疫情之後,經濟格局到底點樣㗎?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-28 02:32 PM 發表

調返轉問, 不解決香港地產霸權靠資產收租吸血既積弊, 會限制左幾多發展?
唔識答!

問題太複雜,因為香港政府太多收入,同地產嘅有關係,根本唔知點樣搞。

引用:
原帖由 黃台之瓜 於 2020-11-29 03:03 PM 發表
因為居住問題是港府最難解決嘅問題,一被政治化,就連翻身嘅機會都沒有,將民生議題政治化一向是反對派嘅一貫做法,每次都能成功拖政府後腿,所以如果政府能將民生問題解決,自然能減底市民嘅反對聲音,往後都比較容易解決了,不過……談何容易
其實你講咗啲乜嘢呢,可以解釋到,點解咁多住公屋嘅人,出嚟反抗政府咩?

到底係解決嘅問題,定係製造緊問題??

而家,睇吓全世界,而家基層最大嘅問題就係貧富懸殊,呢個原因,跟住都冇咩關係,最主要係科技進步,產業移出成熟經濟區。

呢種情況,喺美國,英國,法國都會發現,如果再係用啲公屋,走去吸引大陸班基層嚟香港,到底製造緊問題,唔係解決緊問題。

大家睇吓,今次美國大選,嗰種分裂,根本就是貧富懸殊。
產業分配不平衡,導致財富分配不平衡,唔係起啲公屋可以解決問題掛。

創造產業,減少基層人口,先係長遠思維!!

香港作為一個自由城市,可以移民離開,亦都可以留低,覺得香港搵唔到食嘅,返大陸又得,移民英國又得,何必強求!!

國家嘅進步,為香港人創造機會,我比較支持,推啲後生仔,返大陸同大陸仔競爭下,等班友唔好咁多幻想。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]