• 瀏覽: 5,223
  • 回覆: 44
  • 追帖: 1
合理既樓市, 劏房尺租無理由高豪宅幾倍. 環境仲要好差喎.
唔好講沙士果時, 就講九六九七年, 樓市一樣火爆, 但劏房相對其他單位, 都遠遠無貴得咁離譜.

公屋充足會拉低各類劏房租金, 跟住拉低小型單位既租金, 然後就係小型單位樓價.
唔係解決到所有問題, 起碼唔洗吊頸先.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-28 01:39 PM 發表
公屋充足會拉低各類劏房租金, 跟住拉低小型單位既租金, 然後就係小型單位樓價.

唔係解決到所有問題, 起碼唔洗吊頸先.

合理既樓市, 劏房尺租無理由高豪宅幾倍. 環境仲要好差喎.
我唔係咁睇!!

我覺得係,不停輸入新移民,七年內佢哋要租私人樓,劏房住,七年後要排期上公屋,一樣都係住劏房!!
唔知幾多年之後上公屋!!

咁即係支持左香港嘅樓價,你同時起公屋,帶動左,建築業發展!!

所以呢個Loop,香港產業結構冇比疫情,暴動破壞嘅話,係可以一直落去!!

所以,我並唔係話完全反對明日大嶼山,我只係希望香港政府,對未來10年,香港經濟格局要了解。

香港產業如果冇辦法吸收新嘅勞動力,或者嚟香港嘅人年紀太大,對將來福利造成負擔,你個loop就死!!

而且,吸收咁多,基層群眾,社會必然不穩!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-28 01:48 PM 發表

我唔係咁睇!!

我覺得係,不停輸入新移民,七年內佢哋要租私人樓,劏房住,七年後要排期上公屋,一樣都係住劏房!!

咁即係支持左香港嘅樓價,你同時起公屋,帶動左,建築業發展!!

所以呢個Loop,香港產業結構冇比疫情,暴動破壞嘅話,係可以一直落去!!

所以,我並唔係話完全反對明日大嶼山,我只係希望香港政府,對未來10年,香港經濟格局要了解。

香港產業如果冇辦法吸收 ...
實際情況根本唔係單程證七年上樓, 新移民一邊都係家庭團聚, 即係另一半通常都已經排緊了.

問題係大把完全合資格既永久居民一直都住劏房無法上樓, 不斷推高劏房租金, 唔起公屋解決佢地既需求, 樓價自然無得跌. 其他無打算住公屋既人一樣受害.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-28 01:55 PM 發表

實際情況根本唔係單程證七年上樓, 新移民一邊都係家庭團聚, 即係另一半通常都已經排緊了.

問題係大把完全合資格既永久居民一直都住劏房無法上樓, 不斷推高劏房租金, 唔起公屋解決佢地既需求, 樓價自然無得跌. 其他無打算住公屋既人一樣受害.
師兄講嘅嘢都啱嘅!!

不過我始終都係咁樣諗,公屋係咪真係解決到香港問題先?

事實上,我真係為香港未來10年嘅經濟好擔心!!中美關係複雜,內部矛盾嚴重。
應該搞明日大嶼山,定係鼓勵啲人去大灣區發展!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-28 02:04 PM 發表

師兄講嘅嘢都啱嘅!!

不過我始終都係咁樣諗,公屋係咪真係解決到香港問題先?

事實上,我真係為香港未來10年嘅經濟好擔心!!中美關係複雜,內部矛盾嚴重。
應該搞明日大嶼山,定係鼓勵啲人去大灣區發展!!
今日香港面對既問題遠遠無89年咁悲觀...

當年表面係六四, 深層次問題係, 改革開放停左, 老江想走回頭路.
結果, 都係果句, 發展才是硬道理.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-28 02:08 PM 發表

今日香港面對既問題遠遠無89年咁悲觀...

當年表面係六四, 深層次問題係, 改革開放停左, 老江想走回頭路.
結果, 都係果句, 發展才是硬道理.
發展就是硬道理就冇錯嘅,問題係香港點發展先?

香港政府,你逼我萬幾銀請剛畢業嘅塞豆窿大學生,其實你覺得我對香港以外有咩競爭力,點樣同中國,台灣競爭?

但係對一個香港大學生來講,你唔比萬幾蚊我,我又如何有好生活?

以前就話中央肯幫下香港,俾啲自由行,落嚟姐,暴動,疫情之後,經濟格局到底點樣㗎?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-28 02:29 PM 發表

發展就是硬道理就冇錯嘅,問題係香港點發展先?

香港政府,你逼我萬幾銀請剛畢業嘅塞豆窿大學生,其實你覺得我對香港以外有咩競爭力,點樣同中國,台灣競爭?

但係對一個香港大學生來講,你唔比萬幾蚊我,我又如何有好生活?

以前就話中央肯幫下香港,俾啲自由行,落嚟姐,暴動,疫情之後,經濟格局到底點樣㗎?
調返轉問, 不解決香港地產霸權靠資產收租吸血既積弊, 會限制左幾多發展?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-28 02:32 PM 發表

調返轉問, 不解決香港地產霸權靠資產收租吸血既積弊, 會限制左幾多發展?
唔識答!

問題太複雜,因為香港政府太多收入,同地產嘅有關係,根本唔知點樣搞。

細數公屋政策到居者有其屋
港英時代
公屋政策目的除左解決居住問題
希望幫助一啲入收較低戶
用平租解決居住問題
等佢地有能力存錢,無後顧之憂
或者一家大細,仔女長大後,賺到錢脫離公屋族
進升自己買樓
而接著政策係居者有其屋,也就是居屋計策
公屋唔係應該俾你住成世
你唔肯發奮圖強,成世要住公屋
自己唔發奮,留俾其中一個仔女,繼承又住成世
如此惡性循惡,並非政府本意
我果代人,唔少努力後脫離公屋,自己買樓
公屋計策同居屋理論上相輔相成
如果更加有本事,居屋都唔需要

唔知點解回歸後,呢代人只會怨天尤人
咩L都怪政府
加上反對派有壞破冇建設
政府住屋政策幾近停擺,已經追唔上人口增加

中國人有句話"安居樂業"
連住都住得唔安穩,仲有咩野好講

公屋係一個大前題,唔係唯一解決香港今日問題全部
就好似有人講,錢不是萬能,不過沒錢是萬萬不能同樣道理

新加坡社會政治安定,執政黨能夠一直維持執政優勢
住屋政策佔好大比例
新加坡人幾乎有八,九成人口住政府屋
住政府屋中又有八成人係自有物業

一個安定社會,解決住的問題,其他問題都是小問題
問下香港人,如果冇住公屋,又冇錢買到樓
一個月開支最大用係邊? 答案肯定係俾屋租

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-11-28 02:46 PM 發表
細數公屋政策到居者有其屋
港英時代
公屋政策目的除左解決居住問題
希望幫助一啲入收較低戶
用平租解決居住問題
等佢地有能力存錢,無後顧之憂
或者一家大細,仔女長大後,賺到錢脫離公屋族
進升自己買樓
而接著政策係居者有其屋,也就是居屋計策
公屋唔係應該俾你住成世
你唔肯發奮圖強,成世要住公屋
自己唔發奮,留俾其中一個仔女,繼承又住成世
如此惡性循惡,並非政府本意
我果代人, ...
點解星加坡俾屋啲人住唔同地產佬搶佢地錢然後笑佢地廢?
如果香港人人1間公屋話之佢做倉係咪就冇運行?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-28 01:48 PM 發表

我唔係咁睇!!

香港產業如果冇辦法吸收 ...
只要將臭港仔條賓州剪左,冇得上內地搞搞震,那就再冇臭港仔老婆及臭港仔子女申請來港!

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-28 06:27 PM 發表

六四江澤民還是上海市委書記,大佬
六四事件不是簡單改革開放放停問題
對香港黎講, 最重要就係改革開放是否繼續.
六四既信心問題, 係六四後先出現, 而唔係六四前. 果時江澤民已經上位了.

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-28 06:27 PM 發表

六四江澤民還是上海市委書記,大佬
六四事件不是簡單改革開放放停問題
當年江小平罷免江耀邦就係話佢資本階級自由化
人民見走回頭路,就借悼念江耀邦搞出民運

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]