• 瀏覽: 63,134
  • 回覆: 629
  • 追帖: 5
死澳洲佬冇骨氣正癈柴

大美甘南川北分享遊記 -
http://user.qzone.qq.com/438087479/photo#!app=4&via=QZ.HashRefresh

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-11-27 07:30 PM 發表

澳洲貿易部長伯明翰指,措施對澳洲的葡萄酒業界帶來毀滅性打擊。

冇用?
單紅酒實質冇大用。但係表明話你知小心講野。唔係就禁龍蝦青鞭鮑O牛奶奶,屎未

引用:
原帖由 holaben 於 2020-11-27 08:24 PM 發表

哪有這麼容易,比如義大利等很多歐盟國也沒辦法做到內循環,經濟嚴重依賴旅遊業和遊客。

除非西方人民可以接受更低的酬勞,消費和稅收下降下來,當地人才會去消費,但是,試問拿過高薪水的西方人永遠接受不了薪水往下降,所以只能憑有限的金錢不消費或者買更廉價的物品。體制局限了他們的內需
要做到內循環首先係要有龐大內需 足夠消耗產出
另外就係國內要有完善工業體系 可以做到自產
呢兩點 普遍歐洲國家都係做唔到
最關鍵既一點係人口
所以佢地要做到內循環 無可能
如果歐盟所有國內團結 係可以做到 不過有可能咩
始終歐盟只係一個聯盟
憑什麼要經濟力量無咁強既國家做生做死
供經濟強大既國家去享樂

另外既關鍵係 生產成本 歐洲國家咁多法例 又環保 又勞權
最大鑊係工會 見到你有D起色 就要加工人 加福利
睇下紀錄片"美國工廠" 就知道點解歐美國家既製造業會不斷外移

回覆 引用 TOP

我覺得既然澳洲都跟美國對香港指手劃腳,
你林鄭都比美國制裁先講啦,
香港應該都跟隨國家,
立即對澳洲商品加徵關稅,
反正香港都無乜野出口澳洲啦
李棉記個d 好易補償啫,
人地都可以繞過世貿同你玩,
你使西同佢客氣咩

無腦死豬西先睇爛果日報

回覆 引用 TOP

combo KO!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-11-27 07:52 PM 發表

係囉,飲返祖國紅酒囉
唔撚得呀好撚失禮你啊吹咩。

老美叫班契弟制裁中國!中國又制裁你班契弟!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2020-11-27 08:04 PM 發表

你就唔識,夠惡就禁奶
我喜歡買你就買
喜歡唔買就唔買

甘先叫做莊,現在邊個話事,系中國,中國唔禁奶粉,你敢唔出口咩??

養肥之後一刀切 再用商人壓力 推個親華政治傀儡上位 民主敵不過資本

回覆 引用 TOP

川普下台5眼即瓦解

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 艾朗西 於 2020-11-27 08:29 PM 發表

或者澳洲唔志在中國呢小小$呢,或者藉此以後不做大陸生意囉,民主緊要D,對嘛
即係咁 澳洲真係唔應該在意中國呢D 丁鼻咁多既貿易額
中澳貿易 真係唔多
2018-19 只係大約2400億(澳元)
真係唔多
日美韓三國加埋 就差不多係中國個數
嗱 澳洲人 比D志氣
咪再賺中國錢
2400億之嘛 其他國家每個買多幾十億
就乜都夠啦
就算死全家 都唔好縮呀

BTW 等睇澳洲死全家

source: https://www.bbc.com/zhongwen/trad/world-53093559

中國既做法, 似係將美國班契弟係中國既市場利益轉比美國.

美國肯讓利比佢班契弟嗎? 拜登肯讓, 侵粉制唔制先? 唔讓? 你班契弟真係老馮做契弟架?

二桃殺三士, 偏偏就算美國既精英知道呢個陽謀, 都無得解.

引用:
原帖由 正人正貨 於 2020-11-27 09:06 PM 發表

唔撚得呀好撚失禮你啊吹咩。
其實新疆天山山脈的紅酒好靚,水好,葡萄靚,可惜產量少,基本比國內的富豪和國宴消化晒

和瑞士紅酒一樣,沒得出口,所以靚都沒咩人知

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 17698lam 於 2020-11-27 08:54 PM 發表

加拿大不是有孟小姐在手,會同澳州一樣拎慘,慶祝他們回到1990年代,下一個行業會是?睇戲
中國早就對加拿大出手
前排加拿大仲係WTO度投訴中國以入口凍肉包裝驗到新冠為由 做出限制措施
加狗真係個腦有問題

source: https://news.tvbs.com.tw/world/1418910

澳洲佬比d骨氣嚟睇睇,
倒L晒落海佢!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]