• 瀏覽: 63,125
  • 回覆: 629
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 mm170240279 於 2020-11-27 09:00 PM 發表

話者咁講啦, 唔講大陸先,
講下香港, 我地有d乜野係用澳洲的,
令你一用就即時會醒起的??
除左米, 我真係諗唔到,
而且仲係講緊七八十年代,
之後已經比泰國取代, 澳洲除左農業,
有乜咁7巴閉?
乳製品好多都係澳洲黎 尤其是牛奶同奶粉
當然仲有牛肉
不過以上既野 全部都有替代品

熱賣及精選
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-27 09:12 PM 發表

中國既做法, 似係將美國班契弟係中國既市場利益轉比美國.

美國肯讓利比佢班契弟嗎? 拜登肯讓, 侵粉制唔制先? 唔讓? 你班契弟真係老馮做契弟架?

二桃殺三士, 偏偏就算美國既精英知道呢個陽謀, 都無得解.
系,貿易戰協議,買多點美國貨,OK,穩你點細佬開刀,減少澳洲貨,買多點美國紅酒,石油,波士頓龍蝦羅,一9樣,哈哈哈,澳洲唔順氣,問你大佬羅返拉笨

引用:
原帖由 nikonlee 於 2020-11-27 09:16 PM 發表

系,貿易戰協議,買多點美國貨,OK,穩你點細佬開刀,減少澳洲貨,買多點美國紅酒,石油,波士頓龍蝦羅,一9樣,哈哈哈,澳洲唔順氣,問你大佬羅返拉笨
yeah

回覆 引用 TOP

袋鼠隻字自己打壓華為,鼓吹仇華排華,
無故入屋查中國記者,種種惡行不但不反思,還要狂吠中國。
果然是罪犯國。

回覆 引用 TOP

阿爺做得好,希望可以禁更多澳洲產品!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-11-27 07:19 PM 發表

中國宣布對進口澳洲葡萄酒實施臨時反傾銷措施。澳洲政府表示,會對行業帶來毀滅性打擊。在北京,外交部稱澳方應該深刻反思。

澳中貿易糾紛越趨緊張,中國商務部發公告,初步裁定原產自澳洲的進口葡萄酒存在傾銷,導致中國國內葡萄酒產業受到實質損害。中方決定周六起實施臨時反傾銷措施,澳洲兩公升以下葡萄酒的進口商,要依據當局確定各公司的傾銷幅度,向中國海關提供相關保證金,比率為百分之107.1至212.1。

澳 ...
正, 澳洲佬跟車太貼, 今次自己舔屎眼了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-11-27 09:09 PM 發表

即係咁 澳洲真係唔應該在意中國呢D 丁鼻咁多既貿易額
中澳貿易 真係唔多
2018-19 只係大約2400億(澳元)
真係唔多
日美韓三國加埋 就差不多係中國個數
嗱 澳洲人 比D志氣
咪再賺中國錢
2400億之嘛 其他國家每個買多幾十億
就乜都夠啦
就算死全家 都唔好縮呀

BTW 等睇澳洲死全家

source: https://www.bbc.com/zhongwen/trad/world-53093559
其實擒日新聞袋鼠腫你嘅發言,我有種強烈感覺:跪地求饒

「我很喜歡中國人,」澳洲克里斯·凱利(Chris Kelly)說。他在家族農田裏種大麥已經有幾十年了。

「愛死他們。澳大利亞每個種大麥的人都喜歡中國人,因為他們讓我們富了起來。」

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/world-53093559

回覆 引用 TOP

錢喺我袋入面
點解一定要同你買先?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-11-27 09:09 PM 發表

即係咁 澳洲真係唔應該在意中國呢D 丁鼻咁多既貿易額
中澳貿易 真係唔多
2018-19 只係大約2400億(澳元)
真係唔多
日美韓三國加埋 就差不多係中國個數
嗱 澳洲人 比D志氣
咪再賺中國錢
2400億之嘛 其他國家每個買多幾十億
就乜都夠啦
就算死全家 都唔好縮呀

BTW 等睇澳洲死全家

source: https://www.bbc.com/zhongwen/trad/world-53093559
2400億,真係唔多,叫4眼認頭
老美1200,英加紐各400
搞掂

回覆 引用 TOP

中國買你澳洲既系消費品,可用可不用。小買就留多個錢系身,但相反,澳洲入口既中國貨,系平靚正。所以人地唔買你也,你都要幫襯中國,如果唔幫,咁系買歐美貨咯。成本大好多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-11-27 09:15 PM 發表

乳製品好多都係澳洲黎 尤其是牛奶同奶粉
當然仲有牛肉
不過以上既野 全部都有替代品
要數真係唔止, 但你會發現都係農產品,
而且根本都唔係我地香港人最愛的

無腦死豬西先睇爛果日報

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-27 09:12 PM 發表

中國既做法, 似係將美國班契弟係中國既市場利益轉比美國.

美國肯讓利比佢班契弟嗎? 拜登肯讓, 侵粉制唔制先? 唔讓? 你班契弟真係老馮做契弟架?

二桃殺三士, 偏偏就算美國既精英知道呢個陽謀, 都無得解.
無話轉唔轉
始終都係要買 何況又簽左協議
緊係買自己要用既野啦
其實中國都已經佈緊局 手頭上呢份協議完左之後
就到美國大N鑊

老實講 我同意拜登係無讓利空間
始終侵係以超過7000萬得票落敗
而侵既支持者凝聚力極強
相對今次投票俾拜登既 唔係支持佢 而係討厭侵
佢地既宗旨係anyone but trump
所以侵下台後 仲有幾多人支持拜登 我諗佢心裡面都無底

因為咁樣 所以普遍認為 就算拜登上台
唔加強反中力度 都會維持侵路線一段時間
而家等睇中國會唔會做野
助共和黨再度掌權 侵2.0坐寶位

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2020-11-27 07:29 PM 發表

係都禁奶,禁礦產,禁酒有L用咩灑
On9

Love is truth

回覆 引用 TOP

狗狗唔好煩啦!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]