• 瀏覽: 66,314
  • 回覆: 5
  • 追帖: 5
+13
引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2020-11-27 08:04 PM 發表

你就唔識,夠惡就禁奶
或者澳洲唔志在中國呢小小$呢,或者藉此以後不做大陸生意囉,民主緊要D,對嘛

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-11-27 09:09 PM 發表

即係咁 澳洲真係唔應該在意中國呢D 丁鼻咁多既貿易額
中澳貿易 真係唔多
2018-19 只係大約2400億(澳元)
真係唔多
日美韓三國加埋 就差不多係中國個數
嗱 澳洲人 比D志氣
咪再賺中國錢
2400億之嘛 其他國家每個買多幾十億
就乜都夠啦
就算死全家 都唔好縮呀

BTW 等睇澳洲死全家

source: https://www.bbc.com/zhongwen/trad/world-53093559
其實擒日新聞袋鼠腫你嘅發言,我有種強烈感覺:跪地求饒

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-11-27 09:09 PM 發表

即係咁 澳洲真係唔應該在意中國呢D 丁鼻咁多既貿易額
中澳貿易 真係唔多
2018-19 只係大約2400億(澳元)
真係唔多
日美韓三國加埋 就差不多係中國個數
嗱 澳洲人 比D志氣
咪再賺中國錢
2400億之嘛 其他國家每個買多幾十億
就乜都夠啦
就算死全家 都唔好縮呀

BTW 等睇澳洲死全家

source: https://www.bbc.com/zhongwen/trad/world-53093559
2400億,真係唔多,叫4眼認頭
老美1200,英加紐各400
搞掂

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-11-27 09:29 PM 發表

唔需要感覺 根本就係
但係今時今日既中國 已經變得務實
講乜Q野都無用 實際行動先最重要
我意思係喺外交或國際層面上,就算跪低都會用D冇咁下把嘅言詞,可見袋鼠可能已經內傷

引用:
原帖由 williamsze31 於 2020-11-28 06:22 AM 發表

索性認衰算了吧!
否則損失巨大。
😒
袋鼠講過為了價值觀,犧牲一D經濟利益預咗同在所不惜

引用:
原帖由 沙田樹根 於 2020-11-28 05:21 PM 發表

澳洲領土有多大,現在是零息年代,按倉庫,按酒都可以過日子,畢境有葡萄園,那怕中國製裁.
唔怕……咁腫你做乜要求饒

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]