• 瀏覽: 62,777
  • 回覆: 8
  • 追帖: 6
呢個故事教訓澳洲
槍打出頭鳥
美國可以咁做 係因為佢有世上最強軍力以及第一經濟體
但唔代表澳洲都可以咁做
禁華為 係咁攞民主人權抽中國水
之前仲同日本簽軍事協議 又派艦船去中國地頭耀武揚威
而家就係付出代價既時候

同為五眼聯盟 紐西蘭就做得聰明得多
澳洲無任何得益之餘 仲焫㷫中國
你話你同中國無乜貿易往來咁都算
賺左咁多年人仔 中國仲係澳洲最大出口國
今次中國唔搵你開刀殺雞儆猴
其他人仲以為中國係好蝦

引用:
原帖由 胃胃愛涼涼 於 2020-11-27 07:28 PM 發表

袋鼠唔係己經同老尾割左席咩

https://youtu.be/AOJpLY3fyns
係連割左好多次蓆
不過中國照樣出手搞9澳洲

你老味 口講割蓆
但係講既內容就話 無呀 我地無聯美抗中 無圍堵中國 無搞9中國
DIU你老味 你白痴 唔好當其他人都係白痴
今次澳洲無實際行動 只係口講
中國應該都唔會停手

以往中國外交部 被人戲稱口交部
只係口講抗議 反對 但無實際行動
不過今次中國硬起來 令到澳洲欲仙欲死
講句老實話
我喜歡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 holaben 於 2020-11-27 08:24 PM 發表

哪有這麼容易,比如義大利等很多歐盟國也沒辦法做到內循環,經濟嚴重依賴旅遊業和遊客。

除非西方人民可以接受更低的酬勞,消費和稅收下降下來,當地人才會去消費,但是,試問拿過高薪水的西方人永遠接受不了薪水往下降,所以只能憑有限的金錢不消費或者買更廉價的物品。體制局限了他們的內需
要做到內循環首先係要有龐大內需 足夠消耗產出
另外就係國內要有完善工業體系 可以做到自產
呢兩點 普遍歐洲國家都係做唔到
最關鍵既一點係人口
所以佢地要做到內循環 無可能
如果歐盟所有國內團結 係可以做到 不過有可能咩
始終歐盟只係一個聯盟
憑什麼要經濟力量無咁強既國家做生做死
供經濟強大既國家去享樂

另外既關鍵係 生產成本 歐洲國家咁多法例 又環保 又勞權
最大鑊係工會 見到你有D起色 就要加工人 加福利
睇下紀錄片"美國工廠" 就知道點解歐美國家既製造業會不斷外移

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 艾朗西 於 2020-11-27 08:29 PM 發表

或者澳洲唔志在中國呢小小$呢,或者藉此以後不做大陸生意囉,民主緊要D,對嘛
即係咁 澳洲真係唔應該在意中國呢D 丁鼻咁多既貿易額
中澳貿易 真係唔多
2018-19 只係大約2400億(澳元)
真係唔多
日美韓三國加埋 就差不多係中國個數
嗱 澳洲人 比D志氣
咪再賺中國錢
2400億之嘛 其他國家每個買多幾十億
就乜都夠啦
就算死全家 都唔好縮呀

BTW 等睇澳洲死全家

source: https://www.bbc.com/zhongwen/trad/world-53093559

引用:
原帖由 17698lam 於 2020-11-27 08:54 PM 發表

加拿大不是有孟小姐在手,會同澳州一樣拎慘,慶祝他們回到1990年代,下一個行業會是?睇戲
中國早就對加拿大出手
前排加拿大仲係WTO度投訴中國以入口凍肉包裝驗到新冠為由 做出限制措施
加狗真係個腦有問題

source: https://news.tvbs.com.tw/world/1418910

引用:
原帖由 mm170240279 於 2020-11-27 09:00 PM 發表

話者咁講啦, 唔講大陸先,
講下香港, 我地有d乜野係用澳洲的,
令你一用就即時會醒起的??
除左米, 我真係諗唔到,
而且仲係講緊七八十年代,
之後已經比泰國取代, 澳洲除左農業,
有乜咁7巴閉?
乳製品好多都係澳洲黎 尤其是牛奶同奶粉
當然仲有牛肉
不過以上既野 全部都有替代品

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-27 09:12 PM 發表

中國既做法, 似係將美國班契弟係中國既市場利益轉比美國.

美國肯讓利比佢班契弟嗎? 拜登肯讓, 侵粉制唔制先? 唔讓? 你班契弟真係老馮做契弟架?

二桃殺三士, 偏偏就算美國既精英知道呢個陽謀, 都無得解.
無話轉唔轉
始終都係要買 何況又簽左協議
緊係買自己要用既野啦
其實中國都已經佈緊局 手頭上呢份協議完左之後
就到美國大N鑊

老實講 我同意拜登係無讓利空間
始終侵係以超過7000萬得票落敗
而侵既支持者凝聚力極強
相對今次投票俾拜登既 唔係支持佢 而係討厭侵
佢地既宗旨係anyone but trump
所以侵下台後 仲有幾多人支持拜登 我諗佢心裡面都無底

因為咁樣 所以普遍認為 就算拜登上台
唔加強反中力度 都會維持侵路線一段時間
而家等睇中國會唔會做野
助共和黨再度掌權 侵2.0坐寶位

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 艾朗西 於 2020-11-27 09:19 PM 發表

其實擒日新聞袋鼠腫你嘅發言,我有種強烈感覺:跪地求饒
唔需要感覺 根本就係
但係今時今日既中國 已經變得務實
講乜Q野都無用 實際行動先最重要

引用:
原帖由 艾朗西 於 2020-11-27 09:39 PM 發表

我意思係喺外交或國際層面上,就算跪低都會用D冇咁下把嘅言詞,可見袋鼠可能已經內傷
睇返新聞 好似4月定5月 中澳已經斷左溝通渠道
而中國係咁出招 關稅 檢疫 清關度下手
澳洲根本無力反擊
而且中國都唔需要正式文件 只要口頭落命令
有邊個進口商仲敢入澳洲貨
之前將澳洲入口龍蝦拖一拖 生龍蝦都變死龍蝦
果時澳洲仲口硬話要暫停出口龍蝦到中國
不過澳洲龍蝦9成都係賣去中國

今次澳洲真係好傷
尤其是疫情當下 澳洲經濟其實都係出口到中國貿易撐起
所以中國出既連環拳 將澳洲打到懵咗

回覆 引用 TOP