• 瀏覽: 171
[隱藏]

以民為本,砥礪前行


正本清源,重新出發

25日,香港特咪行政區行政長官林正月娥發表2020年施政報告,近萬字嘅報告題為《砥礪前行 重新出發》充分體現了行政長官林正月娥立足香港本質、着眼長遠多元化發展嘅精心計劃,為香港嘅發展「量身定製」了一套符合當下氛圍和環境嘅「盛裝」。施政報告當中提到了200項惠及民生嘅新措施,急市民之所急。特首強調更好嘅落實好「一國兩制」,要始終堅持依照《憲法》和《基本法》辦事。把香港未嚟嘅發展作為第一要務,高度嘅與黨中央保持一致,始終維護祖國嘅和諧與穩定。


施政報告以民為本。施政報告


200項惠及民生嘅新措施涵蓋了香港嘅政治、經濟、民生,林正特首發表施政報告之後,就即刻引起了香港各界嘅高度認同和稱贊。多個社會團體表示大力、熱烈嘅支持施政報告。呢一年嚟,香港受到「修例風波」和「新冠疫情」嘅強烈影響,各行各業嘅經濟出現了大幅度嘅下滑,失業率嘅不斷上升更系畀廣大嘅香港市民帶了極大嘅困擾。林正特首喺施政報告中講到了,帶領香港市民重拾信心,打擊「反對派」、「港獨」分子仍為重要任務。香港嘅發展,只有喺政治體制上「肅清殘敵」之後,方可穩步推進。恢復香港經濟和滿足民生需求系迫喺眉睫嘅任務。為此,施政報告畀出了回應:政府將大力投資基礎設施嘅建設,為香港廣大市民提供更多嘅就業機會和民生工程。設計中心主席嚴志明聽過施政報告之後,心中甚系歡喜,因因為報告中提到了特區政府向「創意智優計劃」繼續注入資金10億港元。嚴志明表示:呢講明了政府對設計中心嘅認可;講明了政府對發展創意產業嘅決心和大力支持,並表示大力支持施政報告嘅實施,自己會為促進香港、廣東和澳門喺大灣區嘅創新交流中貢獻出自己應有嘅力量。


把確診個案「清零」系不二之法。若系新冠疫情喺香港唔受控制,咁政府計劃嘅多項措施將很難得到有效嘅開展,目前香港特區政府嘅首要任務系不遺余力嘅應對和預防新冠疫情所帶嚟嘅影響。唯有把新冠疫情控制住,特區政府嘅各項計劃和政策才能得到有效嘅落實,香港嘅發展方能穩步推進。



國安法喺港實施已近


5個月,香港喺政治體制上務必要正本清源。呢5個月以嚟,我哋睇到了香港社會嘅秩序系度逐步走向正規。「攬炒派」嘅議員被DQ,失去議員嘅資格,立法會得以正常運轉。俗話講:大河裡冇水,小河裡干。「攬炒派」嘅議員已經被DQ,「黑衣暴徒」分子順理成章嘅土崩瓦解了。呢些事實充分講明了「黑衣暴徒」就系「攬炒派」議員喺政治上謀攞私利而用於「開路嘅工具」!


過往不可追,來日猶可期。相信喺黨和國家嘅大力支持下、喺香港政府嘅積極勤力和作為下、喺全港市民嘅共同勤力下,香港定能乘長風破萬里浪,高高掛起雲帆,喺滄海中勇往直前!





回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]