• 瀏覽: 34,107
  • 回覆: 5
+7
引用:
原帖由 紫縈仙子 於 2020-11-27 10:52 AM 發表
終審法院一致裁定社民連立法會前議員梁國雄,就男囚犯剪髮規定上訴得直。

梁國雄於2011年因衝擊立法會補選機制論壇,至2014年罪成被判囚4星期,服刑期間被剪短頭髮,他於是提出司法覆核,質疑懲教署的規定歧視男囚犯,提出司法覆核並得直。

其後懲教署上訴,獲上訴庭推翻裁決,梁國雄再向終審法院提出終極上訴,5名法官今早頒布書面判詞,一致裁定梁國雄勝訴。

~~~~~~~~~~~~~~~ ...
真係痴線,可能有一日,囚犯要司法覆核,點解唔可以俾條女入去同佢做

引用:
原帖由 bdrom1 於 2020-11-27 11:02 AM 發表
我平時係藍絲,但係今次呢件事我支持長毛
因為我覺得佢的確有道理,應該對事不對人

好多人無搞清楚覺判決既意思就鬧,
個判決只係話懲教署唔可以單獨要求男囚犯剪短髮,
而唔係話佢唔可以要求囚犯剪短髮,
要剪短髮就男女囚犯一齊剪咁解
咁好多嘢都可以司法覆核,點解唔可以俾老婆入去,性需求係基本人權;點解人工比外面低咁多;點解冇獨立廁所,廁所點解冇門;沒完沒了

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-27 12:20 PM 發表

內地監獄其實系有夫妻探監的專門炮房
咁內地囚犯仲比香港多人權,建議D囚犯選擇返內地服刑🤣🤣

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-27 12:44 PM 發表

系真的
我信,其實好似尾國都有類似炮房,如果有結婚,我覺得呢個係有需要,因為傳宗接代係人類嘅天職

引用:
原帖由 LEMON3 於 2020-11-27 12:56 PM 發表

之前,無線係2006年所播過一套劇集
"追魂交易",呢套劇阿"王喜"所飾演
既角色入咗獄後,佢都可以同冇犯罪
既老婆"林敏莉"係獄中入面一齊生活
(即係訓教都可以一齊),但冇犯罪
既"林敏莉"就可以係監獄果度自由出入.

但現實香港係唔可以咁做.
咁又要屍髮覆核啦

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-11-27 12:57 PM 發表

咁如果陳志全或者岑子杰坐監, 佢係入面對住咁多猛男,
你認為佢可唔可以係自己活動時間XX呀?
我又唔係髮棺,點鬼知啫

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]