• 瀏覽: 31,157
  • 回覆: 595
好簡單, 咁懲教署以後男女都要剃短髮囉!

真係痴狗線,不如咪L坐監,送班囚犯去半島香格里拉,包埋蝦條好唔好………

阿爺真係要收返個鍾嬸拳,免得9宮繼續禍害鄉港

回覆 引用 TOP

明唔明咩叫坐監,明唔明坐監係要被剝削一部分嘅自由?

如果坐監咁自由,坐監仲係唔係一種刑罰?

都好嘅為咗男女平等 以後男女囚犯都統一剪短髮或者剃光頭 咁就應該多謝長毛

天將降大任於斯人也,必先苦其心志,勞其筋骨,餓其體膚,空乏其身,行拂亂其所為,所以動心忍性,增益其所不能。
香港有時真係太講人權, 連坐監都可以要求呢樣果樣
咁响香港坐監算係懲罰定係福利?

引用:
原帖由 紫縈仙子 於 2020-11-27 10:52 AM 發表

終審法院一致裁定社民連立法會前議員梁國雄,就男囚犯剪髮規定上訴得直。

梁國雄於2011年因衝擊立法會補選機制論壇,至2014年罪成被判囚4星期,服刑期間被剪短頭髮,他於是提出司法覆核,質疑懲教署的規定歧視男囚犯,提出司法覆核並得直。

其後懲教署上訴,獲上訴庭推翻裁決,梁國雄再向終審法院提出終極上訴,5名法官今早頒布書面判詞,一致裁定梁國雄勝訴。

~~~~~~~~~~~~~~~ ...
其實應該提出司法覆核囚犯着囚衣係冇人權。

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

回覆 引用 TOP

一於人大釋法 (髮) !

引用:
原帖由 Chinahk2047 於 2020-11-27 11:13 AM 發表

你就快入去過精彩人生啦,到時可以留長頭髮了
你呢句說話講左好耐喇!比D創意得唔得

引用:
原帖由 紫縈仙子 於 2020-11-27 10:52 AM 發表

終審法院一致裁定社民連立法會前議員梁國雄,就男囚犯剪髮規定上訴得直。

梁國雄於2011年因衝擊立法會補選機制論壇,至2014年罪成被判囚4星期,服刑期間被剪短頭髮,他於是提出司法覆核,質疑懲教署的規定歧視男囚犯,提出司法覆核並得直。

其後懲教署上訴,獲上訴庭推翻裁決,梁國雄再向終審法院提出終極上訴,5名法官今早頒布書面判詞,一致裁定梁國雄勝訴。

尼啲小事由佢啦!只要不踩紅線人大唔會理。

回覆 引用 TOP

引用:

再可能,男女 為什麼?不能一起混合囚禁?

為什麼要分開一間男監?一間女監?

終審法院推翻裁決,懲教署的規定歧視男囚犯?另一個角度看,因為裁決標榜了懲教署的規定剪髮歧視男囚犯,只不過歧視男囚犯.....如因應歧視.....懲教署可規定男女囚犯都要剪髮這種取態就無歧視問題

頭髮長先似女人嘛…執起番梘嚟都好好 feel

引用:

真係痴線,可能有一日,囚犯要司法覆核,點解唔可以俾條女入去同佢做

得把口 正黃🐶
🤡🤡🤡
引用:
原帖由 bdrom1 於 2020-11-27 11:02 AM 發表

我平時係藍絲,但係今次呢件事我支持長毛
因為我覺得佢的確有道理,應該對事不對人
我都覺得佢有道理。

囚犯是只係犯左法,亦應該有人權有投票同出入監倉自由。

選舉日、公眾假期,周末應該可以自由出入監倉。

仲有囚犯應有權叫外賣伙食。

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

坐監食三餐都無得揀係唔係違反人權?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]