• 瀏覽: 34,104
  • 回覆: 595
+7
終審法院一致裁定社民連立法會前議員梁國雄,就男囚犯剪髮規定上訴得直。

梁國雄於2011年因衝擊立法會補選機制論壇,至2014年罪成被判囚4星期,服刑期間被剪短頭髮,他於是提出司法覆核,質疑懲教署的規定歧視男囚犯,提出司法覆核並得直。

其後懲教署上訴,獲上訴庭推翻裁決,梁國雄再向終審法院提出終極上訴,5名法官今早頒布書面判詞,一致裁定梁國雄勝訴。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

問心,我好擔心。
好擔心將來,會有中小學生提出司法覆核,要求男生留短髮係唔得。
我更擔心將來,男女囚犯都會提出司法覆核,話統一要著囚衣、唔俾著便服,係唔得

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/梁國雄入獄被剪髮上訴-終院-致裁定上訴得直-021201737.html

狗棺禍港, 依家串緊你我司法比你行政大. 

人大釋法啦

引用:
原帖由 紫縈仙子 於 2020-11-27 10:52 AM 發表
終審法院一致裁定社民連立法會前議員梁國雄,就男囚犯剪髮規定上訴得直。

梁國雄於2011年因衝擊立法會補選機制論壇,至2014年罪成被判囚4星期,服刑期間被剪短頭髮,他於是提出司法覆核,質疑懲教署的規定歧視男囚犯,提出司法覆核並得直。

其後懲教署上訴,獲上訴庭推翻裁決,梁國雄再向終審法院提出終極上訴,5名法官今早頒布書面判詞,一致裁定梁國雄勝訴。

~~~~~~~~~~~~~~~ ...
事9蛋啦
以後男犯送上深圳監獄

我平時係藍絲,但係今次呢件事我支持長毛
因為我覺得佢的確有道理,應該對事不對人

好多人無搞清楚個判決既意思就鬧,
個判決只係話懲教署唔可以單獨要求男囚犯剪短髮,
而唔係話佢唔可以要求囚犯剪短髮,
要剪短髮就男女囚犯一齊剪咁解

男囚犯以後每月可獲派發M巾

香港就係俾班假髮害死!

邊位狗官主理

痴拿線, 咁學校學生都可以長頭法了. 

但係要唸如果佢用頭髮整成長武器勒死對方個法官真點搞,要記住佢哋唔係良好市民,唔係只有政治犯,有啲暴力,殺人犯

扑野係人權, 快D同我叫隻雞入來. 

叫外賣food panda都係人權, 食煙都食人權, 快D送入來比我. 

引用:
原帖由 紫縈仙子 於 2020-11-27 10:52 AM 發表

~~~~~~~~~~~~~~~ ...
狗棺禍港!!!

不如上訴冇和牛食啦笨!!!

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-11-27 11:06 AM 發表
遲來的正義
你就快入去過精彩人生啦,到時可以留長頭髮了

又係終院!
次次犯民上訴到終院就會得直!
再唔取締黃官,香港真係死得

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]