• 瀏覽: 3,281
  • 回覆: 63
+3
有「長毛」之稱的前立法會議員梁國雄於2014年被判囚,服刑期間須剪掉一把長髮。梁提出司法覆核,質疑要求男犯剪髮,女犯卻可留髮,屬性別歧視。他原審時一度勝訴,但遭上訴庭改判敗訴,遂向終審法院提出終極上訴。終院法官早前聽取陳詞,今(26日)頒發判辭,裁定梁國雄再勝訴,梁在庭外形容是遲來的勝利。

終院認為署方做法有違性別歧別
終院認為署方做法違反《性別歧視條例》,並認為確保監獄紀律與施加社會上對男女的既定造型,缺乏合理關聯,署方無法解釋男女間為何有如此不同的待遇,署方也未能提供理據證明,在社會上男性的髮型必定短髮,女性則可以是長髮或短髮。
上訴人為梁國雄,答辯人為懲教署署長。是次爭議的法律議題為,要求男囚犯的頭髮盡量剪短,而未有對女囚犯作此要求,是否違反《性別歧視條例》,構成直接歧視;以及違反《基本法》第25條所指「香港居民在法律面前一律平等」。

把傳統性別定型強加他人身上

代表梁國雄的資深大律師潘熙早前指,懲教署稱要男囚犯剪短髮是基於「傳統髮型」的標準,卻未有提出相關證據,證明什麼屬「傳統髮型」。潘又指,現時署方所指的「傳統」,只是把性別定型強加他人身上。

署方反駁沒有囚犯可以標奇立異
代表署方的資深大律師黃繼明則指,署方並非要求每名囚犯的外表都一樣,但指沒有囚犯可以標奇立異。而署方有權根據「傳統髮型」的標準,去維持獄中的一致性。
案件編號:FAMC56/2019

假髮亂港又一實證。
建議懲教署以後將男女犯全部剃光頭,咁就冇違反啦。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/554449/梁國雄就男犯須剪髮覆核案-終極上訴得直-梁-遲來的勝利

上訴人為梁國雄,答辯人為懲教署署長。是次爭議的法律議題為,要求男囚犯的頭髮盡量剪短,而未有對女囚犯作此要求,是否違反《性別歧視條例》,構成直接歧視;以及違反《基本法》第25條所指「香港居民在法律面前一律平等」。

以後女犯都一示同仁剪短

問心,我好擔心。
好擔心將來,會有中小學生提出司法覆核,要求男生留短髮係唔得。
我更擔心將來,男女囚犯都會提出司法覆核,話統一要著囚衣、唔俾著便服,係唔得。
坐得監,就一定有標準要守,呢D唔係性別歧視囉

咦......咁同性婚姻有機會係香港實行

引用:
原帖由 鼠貓 於 2020-11-27 10:49 AM 發表
有「長毛」之稱的前立法會議員梁國雄於2014年被判囚,服刑期間須剪掉一把長髮。梁提出司法覆核,質疑要求男犯剪髮,女犯卻可留髮,屬性別歧視。他原審時一度勝訴,但遭上訴庭改判敗訴,遂向終審法院提出終極上訴。終院法官早前聽取陳詞,今(26日)頒發判辭,裁定梁國雄再勝訴,梁在庭外形容是遲來的勝利。

終院認為署方做法違反《性別歧視條例》,並認為確保監獄紀律與施加社會上對男女的 ...
班女囚犯多得長毛唔少...

遲D一律男女都要剪短髮..

出獄女仕可向長毛報仇...

引用:
原帖由 鼠貓 於 2020-11-27 10:49 AM 發表

終院認為署方做法違反《性別歧視條例》,並認為確保監獄紀律與施加社會上對男女的 ...
同意!!!“假髮亂港又一實證。”最好係咁:建議懲教署以後將男女犯全部剃光頭,咁就冇違反啦。

唉,第日捉個道友,或者乞丐入去也不准剪髮?抗議!

所以,女犯也要剪短,這才是「終極勝利」了,正一陀衰家!

囚犯可要求同狗官一樣戴假髮

引用:

唔遲, 爭取得到咁辛苦, 就入多一次赤柱享受下啦

個法官以法律好似無錯,但有樣叫民間俗成。如果發型有得打,以後衣著都打得,女犯著裙,男犯都可以著。法律無話男人唔著得。

公平講, 呢單野我真係覺得個官係啱的
法官係應該根據法律去判斷, 而唔應該跟個人取向的
問題就係我一早都話應該取消所有歧視同平等條例,
呢d例根本係外國人用來坑鳩你地的
有去過英國澳洲住得一排的都知佢地的歧視係有幾嚴重,
至於性別歧視, 係香港就更加離譜,
你迫地鐵, 唔小心掂到條女, 只要佢大叫一聲非禮,
不論成立與否, 你都好難慘,
但點解唔可以掉轉你叫非禮??
之前個臭西運動員話教練廿年前非禮佢,
教練最終無罪, 但就比人開晒名,
但條臭西卻可以被保護, 這說得通嗎??
我承認女姓係應獲得特別保障的,
所以就應該立即取消這些平等條例,
否則人人平等, 為何女性要得到特別保障?

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-11-27 10:56 AM 發表
咦......咁同性婚姻有機會係香港實行
乜你唔知馬X立係同志咩?好大可能

其實長毛終極勝訴又有什麼得着呢?對以後入冊的男犯有什麼利弊呢?

女囚犯有M巾派將來男囚犯都一樣有

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]