• 瀏覽: 38,739
  • 回覆: 525
  • 追帖: 2
+4
晨早就應該係咁啦.

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-11-27 09:28 AM 發表
廢老對社會係沉重負擔
既然預計到自己會變廢老,你係咪會退休前自盡以謝天下?

應該要啦,可能真係有人濫用緊,不過捉唔到。實名制之後,每名長者只可申請一張,就怕持卡長者死後,張卡沒有註銷,被其他人使用。所以應有懲罰性措施配合,一旦被發現長者卡被濫用,便處以罰款或監禁,以收阻嚇作用

支持實名制!估計好多人用咗父母張長者八達通!仲要間中抽查!

我今年59歲,我反對兩蚊搭車門檻降至60歲起,實在冇咁嘅需要

因為可能係大部份60至65歲嘅人仲年番緊工或做緊生意,而家香港60至65歲嘅就業率,分分鐘高過18至23歲,因為60至65歲打工冇18至23歲咁揀擇,亦冇18至23歲咁懶

搞咁耐咪又係要跟大陸實名制,因為太多人出蠱惑囉

強制注消現有長者8達通,必須從新申請實名登記長者8達卡才可使用!支持!
現在用緊400萬張長者8達通?<==香港700幾萬人占了6成是老人? 濫用成咁都無聽過有人被抓告上法庭!

引用:
原帖由 曹三豐 於 2020-11-27 09:43 AM 發表
深圳60歲後免費搭車,香港永遠落後人地!
拍$2, 可追收政府差額, 便很多古惑野cap 水。。官員頭腦又簡單。

引用:
原帖由 謝老4發脾4 於 2020-11-27 09:15 AM 發表
【明報專訊】行政長官林鄭月娥昨表示,2021至22年度的財政預算案中,會撥款落實長者2元乘車優惠放寬至60歲或以上的長者。她說計劃「相當昂貴」,政府計劃會逐步將2元乘車優惠計劃下的八達通卡轉移至實名制,市民取得具名及有相片的八達通卡後便可使用。

林鄭今年1月宣布,將2元乘車優惠計劃合資格 ...
400萬張長者八達通卡???香港有無咁多長者啊!!!

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-11-27 09:28 AM 發表
廢老對社會係沉重負擔
希望你唔會有機會老!!!

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-11-27 09:28 發表
廢老對社會係沉重負擔
你趁早上天堂,就唔會有一日變癈老

以反中撚一向講法, 實名即係監控啦

實名制
周到即罰5000

引用:
廢老對社會係沉重負擔
曱甴癈青係社會寄生蟲,不學無術好食懶飛無建樹先係對社會有沉重負擔,大部分上一代老人家為香港負出汗水,回饋給他們是應該。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]