• 瀏覽: 31,513
  • 回覆: 401
+5
吊, 比條17碎義務急救員處理過傷者....

咁條消防奶硬

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-11-27 05:36 AM 發表
【明報專訊】科大生周梓樂死因研訊昨續,傳召7名證人,包括消防員、義務急救員及抹車工人。17歲的義務急救員當晚為周梓樂檢查時發現他失禁、肋骨有不尋常的「 凸缺」,認為他盆骨及肋骨骨折,又說當時就算有醫生在場也「不會有好好改善」。該急救員與周梓樂一同上救護車,去醫院途中沒遇阻塞。他作供完畢時,死因裁判官高偉雄在庭上代表周梓樂父母感謝他,「當時你已經照顧得梓樂好好」(見另稿)。

離地法官,17歲可 ...
個官最離我譜仲話代表周梓樂父母感謝他多日來各人表面證供顯示,深衣叫有人跌咗落嚟果位仁兄最有嫌疑,其次就到果2位呆望住周既手足同這位比醫生更精湛嘅急救員,疑犯當恩公,黃官真有你的

17歲急救員居然可以咁大口氣。傻撚左。

現場仲有一個清潔女工的口供, 話呢兩個所謂青年, 只是硬膠膠隔幾個身位企係度. 
專業的救火員救生員就話佢地阻住晒

但而家呢兩個中六仔就扮專業係度嗡, 真係好心佢地咪作啦!!!

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-11-27 06:31 AM 發表
義務急救員勁 L 過醫生
一定啦。

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-11-27 07:22 AM 發表

同感,17歲急救員,咁嘅情景下,可以咁冷靜詳細觀察同作出呢啲判斷,咁傑出
17碎⋯⋯最正常嘅反應就係,呆望住周幾十分鐘果兩位手足

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-27 06:34 AM 發表

人命尼架, 不過你放心, 一定會裁定死於不幸
可能意外俾曱甴推左落樓 。 rip.

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-11-27 06:31 AM 發表
義務急救員勁 L 過醫生
今年17歲,舊年16咋!憑咩經驗救人?

引用:
原帖由 gakoduck 於 2020-11-27 07:05 AM 發表
呢件17碎義務急救員,簡直係奇葩,離地程度比得上腦癌莊個開腦手術
可能腦癌莊都係呢位神奇少年做手術

請問曱甴義務急救員行醫咗幾耐?之前有冇處理過骨折,內出血,同氣胸嘅經驗呢? 氣胸如果有醫生或者經驗豐富嘅護理在場,有把刀仔或者一支原子筆都可以做緊急處理喎!你條柒頭憑乜嘢話醫生在場都冇分別? 點解啲曱甴永遠咁不自量力? 講嘅大話永遠都咁L無稽?

引用:
原帖由 faip 於 2020-11-27 07:00 AM 發表
我判斷呢個17歲假急救員,係收黑金大話L

憑佢嘅智力講吓骨折,氣胸嘅特徵,法庭上冇人質問佢姐,問到佢一定答唔出特徵係咩,因為佢喺法庭背稿
認同

17歲急救員講出了重點, "醫返嘥藥費" ,所以獲得法官稱讚

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-11-27 05:36 AM 發表
【明報專訊】科大生周梓樂死因研訊昨續,傳召7名證人,包括消防員、義務急救員及抹車工人。17歲的義務急救員當晚為周梓樂檢查時發現他失禁、肋骨有不尋常的「 凸缺」,認為他盆骨及肋骨骨折,又說當時就算有醫生在場也「不會有好好改善」。該急救員與周梓樂一同上救護車,去醫院途中沒遇阻塞。他作供完畢時,死因裁判官高偉雄在庭上代表周梓樂父母感謝他,「當時你已經照顧得梓樂好好」(見另稿)。

17歲急救員, 真係一個笑話。

根本就醫神啦
醫科書未學
就識一眼就睇得出氣胸 顱內出血

人才到呢
現今醫生站𨶙埋一邊啦
都唔係17歲果皮

引用:

點解法官吾問佢有冇讀過醫?急救知識係邊度學番黎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]