• 瀏覽: 16,799
  • 回覆: 215
  • 追帖: 1
+3
香港大學機械工程系前副教授張祺忠被控謀殺妻子案,4男3女陪審員退庭商議逾8小時後,直至晚上8時39分,7名陪審團以5:2大比數裁定張祺忠謀殺罪名成立。

56歲被告張祺忠否認約於2018年8月17日謀殺妻子陳慧文(終年53歲)。他同時承認一項誤殺罪,但不被控方接納。

終身監禁

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1434359/即時-港聞-港大藏屍-陪審團以5-2大比數裁定-張祺忠謀殺罪名成立

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
罪有應得。

人在做天在看

銀行職員...仔女...連個死者阿妹都數臭個死者喎..

證明個女人係有問題架喎

咁都罪名成立 

引用:
原帖由 貓兒休假 於 2020-11-26 08:56 PM 發表

證明個女人係有問題架喎

咁都罪名成立 
有問題不代可以合非被殺

阿媽教落
精人出口
笨人出手

謀殺罪名成立, 俾在下估中 ...

合理啦
正常人都唔會信佢係被挑釁而殺妻, 當晚所有對話都只係佢的一面之詞無第三者證實, 明顯係想駁同情

條電線喺床下底

引用:
原帖由 貓兒休假 於 2020-11-26 08:56 PM 發表

證明個女人係有問題架喎

咁都罪名成立 
咁咪仲加強咗佢謀殺嘅動機。辦方律師嘅錯。💩

你條白痴E仔就真係要終身監禁喇!!!

引用:
原帖由 男E 於 2020-11-26 08:50 PM 發表
香港大學機械工程系前副教授張祺忠被控謀殺妻子案,4男3女陪審員退庭商議逾8小時後,直至晚上8時39分,7名陪審團以5:2大比數裁定張祺忠謀殺罪名成立。

56歲被告張祺忠否認約於2018年8月17日謀殺妻子陳慧文(終年53歲)。他同時承認一項誤殺罪,但不被控方接納。

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/st/b2e165e52dd4863777f2a6b4b8235567/stheadline/inewsmedia/20201126/_2020112620415597710.jpg
唔夠後生

曱甴

引用:
原帖由 貓兒休假 於 2020-11-26 20:56 發表

證明個女人係有問題架喎

咁都罪名成立 
法官引導陪審團若相信當晚佢係受挑釁才殺人就判誤殺否則就判謀殺
但當晚床上發生乜事講過咩, 全部只有被告自己一個講, 叫人憑咩相信係事實先
女人把口衰應該係多年既事, 咁多年都唔見被告頂唔住要出手, 點解要信佢當晚突然忍唔住仲要起殺機

律師係想營造佢個惡老婆欺負到佢忍唔住殺人

引用:

證明個女人係有問題架喎

咁都罪名成立 
個老婆衰唔代表可行私刑殺咗佢佢可以選擇離婚…個老婆咁霸道做老公嘅有份做幫凶,咁多年來佢有份縱容出嚟

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]