• 瀏覽: 3,314
  • 回覆: 32
  • 追帖: 1
《港區國安法》日前生效,香港中小企食店聯盟召集人林瑞華今日(2日)在個人社交平台發文,指位於筲箕灣東大街的店舖「壹碗壹碟」,今早遭警員上門查問及警告,指店內連儂牆及其他裝飾有可能觸犯國安法,有關店舖今停業拆除相關物品。林又稱,明白黃店的困難,店主如擔心誤墮法網,呼籲他們可先移除相關宣傳品。
東網記者到涉事店舖了解,店主及店員均不願受訪。同在現場的林瑞華向東網記者透露,今早10時許,有4名軍裝警員聲稱接獲報案,指有人在涉事店舖張貼違反國安法的物品,並稱店舖尚未經營業時屬私人地方,開始營業後則是公眾地方,如再有第三者報案,警方便會作出檢控。至於涉事店舖違反哪一條文,相關警員並沒清楚交代,在店舖內拍照後離開。
林質疑港府利用國安法打擊黃色經濟圈,打壓香港營商自由及表達意見的自由。而壹碗壹碟則在其FB專頁發出突發通知,指筲箕灣店將休業至另行通知為止。
執業大律師陸偉雄表示,店舖在店內貼出文宣會否觸犯國安法.....

壹碗壹碟筲箕灣店今日未有營業。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200702/mobile/bkn-20200702131919313-0702_00822_001.html

國安法一出,黃店狗主都人人自危,
想靠此違法文宣搵笨柒呃飯食都難。

引用:
原帖由 moyy 於 2020-11-25 05:25 PM 發表
《港區國安法》日前生效,香港中小企食店聯盟召集人林瑞華今日(2日)在個人社交平台發文,指位於筲箕灣東大街的店舖「壹碗壹碟」,今早遭警員上門查問及警告,指店內連儂牆及其他裝飾有可能觸犯國安法,有關店舖今停業拆除相關物品。林又稱,明白黃店的困難,店主如擔心誤墮法網,呼籲他們可先移除相關宣傳品。
東網記者到涉事店舖了解,店主及店員均不願受訪。同在現場的林瑞華向東網記者透露,今早10時許,有4名軍裝警員 ...
國安法寶劍 問你服未

引用:
原帖由 WongManTat 於 2020-11-25 08:46 PM 發表

國安法寶劍 問你服未
點到黃狗店丶曱甴唔服,
瀨國安法要受靶...

引用:
原帖由 moyy 於 2020-11-25 09:02 PM 發表

點到黃狗店丶曱甴唔服,
瀨國安法要受靶...
啲黃狗 夾住條尾巴 喺屎忽 垂頭喪氣

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-11-25 10:18 PM 發表

啲黃狗 夾住條尾巴 喺屎忽 垂頭喪氣
明知你係搞事黃店 一定唔畀你存在 趕盡殺絕

引用:
原帖由 WongManTat 於 2020-11-25 10:56 PM 發表

明知你係搞事黃店 一定唔畀你存在 趕盡殺絕
香港咁嘅市道...
黃店浄靠曱由都仆街啦。

引用:
原帖由 moyy 於 2020-11-25 11:37 PM 發表

香港咁嘅市道...
黃店浄靠曱由都仆街啦。
疫情已經令到
市民唔敢使錢
黃店 要交保護費
啲野一定貴
所以冇人幫襯

引用:
原帖由 WongManTat 於 2020-11-26 07:49 AM 發表

疫情已經令到
市民唔敢使錢
黃店 要交保護費
啲野一定貴
所以冇人幫襯
政府借啲意 話佢違法 唔畀佢.....

引用:
原帖由 WongManTat 於 2020-11-26 07:49 AM 發表

疫情已經令到
市民唔敢使錢
黃店 要交保護費
啲野一定貴
所以冇人幫襯
暴大 仲有班傻曱甴 玩緊呢樣嘢 連儂

引用:
原帖由 WongManTat 於 2020-11-26 09:19 AM 發表

暴大 仲有班傻曱甴 玩緊呢樣嘢 連儂
現時香港政府開始做到嘢喇

引用:
原帖由 WongManTat 於 2020-11-26 09:44 AM 發表

現時香港政府開始做到嘢喇
睇下你場上寫乜 唔啱就用國安法拉 你

引用:

疫情已經令到
市民唔敢使錢
黃店 要交保護費
啲野一定貴
所以冇人幫襯
所以黃店越玩越縮。

引用:
原帖由 moyy 於 2020-11-26 09:08 PM 發表

所以黃店越玩越縮。
細路仔玩賓週 越玩越縮

引用:
原帖由 WongManTat 於 2020-11-27 06:31 AM 發表

細路仔玩賓週 越玩越縮
借度意執鳩埋...

引用:
原帖由 moyy 於 2020-11-27 12:38 PM 發表

借度意執鳩埋...
呢啲叫做高調打壓

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]