• 瀏覽: 9,497
  • 回覆: 5
  • 追帖: 1
+2
科大生周梓樂死因研訊今(25日)踏入第8日,另一名消防隊目鄧智恒作供,他當日在肇事停車場三樓發現消防喉被拉出十多米,旁邊的火警鐘扲手掣亦被打

有陪審團問鄧,按其經驗,會否有人用消防喉淋熄催淚彈。裁判官聞言指提醒這只屬揣測,發問要有證據基礎。鄧又指,不肯定被拉出的消防喉附近有無水漬,亦不記得水喉被拉出的方向。

曱甴陪審團唔係搵死因, 係諗點9樣屈差佬用催淚彈etc 害佢PK
咁問都好既..……曱甴攪9到地濕, 令佢線腳PK lor

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/553507/周梓樂死因-消防隊目指傷者口鼻頭有血-下身未見有骨折或瘀傷

他與一名同事乘中央位置的升降機到三樓後,分頭視察。他往右邊行數步,便看到近車路盡頭的消防喉被拉出十多米,而旁邊的火警鐘扲手掣亦被打破。惟現場沒有起火或燃燒痕跡,鄧認為打破火警鐘及拉喉的人不是為了救火。他補充,期間見到一名路過的普通市民,當時嗅到不太濃烈的刺鼻味道,感到有點眼乾,估計是催淚煙的氣味。

火警鐘wor, 重搭升降機???? 困lift咁點???

引用:
原帖由 lrr174 於 2020-11-25 04:25 PM 發表
"鄧又指,不肯定被拉出的消防喉附近有無水漬,亦不記得水喉被拉出的方向。"

消防 唔係佢專業嗎? 竟然冇留意呢d?       做到隊目啦喎

佢去到現場係 留意咩 做咩嫁究竟 ....  除左驅趕警察外

邊個位置既消防警鐘被整響左呀? 又唔知啦
agree
火警鐘重搭lift...…….好唔prof
救火都咁柒.......救人???

引用:
原帖由 tinlong 於 2020-11-25 04:56 PM 發表

消防隊目都係想表示警察冷血, 望一望就走開!
但案件發生後, 警察冇理就咁拉隊走人, 又係屈!
話唔使差佬幫先走

引用:
原帖由 vvoy 於 2020-11-25 04:59 PM 發表

仲有
上門通知周梓樂父母
果個人呢 ?
果個人佢父母肯定識
唔係點知佢住邊楝邊層邊個單位
零晨上門拍門, 唔識既, 吊爆佢+報警啦

可能未輪到姐

引用:
原帖由 6674 於 2020-11-25 05:18 PM 發表
消防隊目咁叻就考入 medi 啦。
骨折可以目視或摸到嗎? 法官點解吾問係米中左七傷拳或大力金剛指,或彈指神通把他打下。痴膠花。

重點係問佢當時環境和與濕九醫護對話。
公道d
袁國勇都係用目測, 唔使任何儀器幫助
細菌都睇到la

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]