• 瀏覽: 637
  • 回覆: 11
特首林鄭月娥今(25日)公布新一份《施政報告》,土地和房屋政策繼續成為焦點。而政府在《施政報告》中繼續無視大型赤字,強調........

「明日大嶼」計劃,即使建制派中都有一部分人頗有微言,且看林太太有沒有勇氣及毅力堅持下去了。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201125/bkn-20201125123602919-1125_00822_001.html

成功左既話林鄭將名留千古,勁過秦始皇起長城

填海造地一定需要

今年唔做二十年後都一定要做

引用:
原帖由 流西水股 於 2020-11-25 01:32 PM 發表
用興建長城 來作比喻 十分之適合,
2000年前 勞民傷財地興建 萬裡長城一定會被當時的人所批評, 但現在我們因為 有萬裡長城, 國家才能增加了很多旅遊收入和 有一個聞名天下的 奇蹟建築。
明日大嶼也是先苦後甜的計劃。

明日大嶼當然要做,只有自私精﹙建制又好攬炒派又好﹚先會反對。當廿年後大家都可以負擔到樓價,就會明白點解要堅持。

大力支持,填海增加土地儲備。

引用:
原帖由 流西水股 於 2020-11-25 01:32 PM 發表
可以同世界七大奇蹟齊名咁正!?

好想要明日大嶼啊!

為廿年後需要,造地是需要,只是造價和規模有沒有調整空間可研究下。

引用:
原帖由 單嫖獨賭kaka 於 2020-11-25 01:34 PM 發表
填海造地一定需要

今年唔做二十年後都一定要做
到時大愚變堆填區!20年後?D樓又可拆,又可再起!

冇2000000000000億都找唔到數

引用:
原帖由 tomymt 於 2020-11-25 02:15 PM 發表

到時大愚變堆填區!20年後?D樓又可拆,又可再起!
唔使吹啦,知你揸舊樓等天價收樓重建啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]