• 瀏覽: 27,641
  • 回覆: 423
  • 追帖: 1
+11
大狀公會赤膞上陣對異見言論喊打喊殺
法律不應淪為律師團體的御用工具
這是對法治公義言論自由的最大嘲弄

引用:
原帖由 smart889 於 2020-11-25 01:52 PM 發表
大律師公會公然干涉新聞言論自由,用法院公權力打壓第四權,卑鄙
佢話傳媒就得
傳媒話佢就又得

林鄭都可以批評, 班狗法官唔可以畀人批評,香港真係奇怪。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-11-25 12:53 PM 發表
【23:21更新】高等法院法官周家明本月19日裁定,警方去年示威活動執法不展示警員編號違《人權法》。香港大律師公會今(23日)去信律政司長鄭若驊,投訴《大公報》本月20日的相關報道攻擊周家明,「徘徊藐視法庭的邊緣」,呼籲鄭若驊堅決捍衛司法制度和法官的獨立性,對抗報道的惡意指控,嚴肅看待此事並採取適當行動。

https://fs.mingpao.com/ins/20201123/s00001/89241fd1918a84c66a1d6876e2bba4b3.jpg ...
傳媒有權監察政府運作,包司法部門

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-11-25 12:56 PM 發表
法官同大律師原來咁fds架

大律師負責打........法官負責判, 咁會唔會有利益衝突先
其實幾個黑暴案國安法案犯者點解咁有錢請到戴大狀幫佢地打官司既?

https://www.youtube.com/watch?v= ... mp;ab_channel=冼師傅講場

會唔會妨礙新聞自由呢? 法官冇咗媒體監察會唔會無法無天呢? 新聞自由同樣重要㗎喎! 呢個問題值得深思!

自以為是的黑律師公會,惡得咩出樣啊

大柒師攻會又做埋啲柒頭柒腦的事!

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-25 12:55 PM 發表
鄭若驊籲跟進捍衛司法制度
律政司係執法部門關司法咩事?
終審法院先係司法機關老頂,
大律師公會希望執法部門干預司法獨立?

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-11-25 12:56 PM 發表
法官同大律師原來咁fds架

大律師負責打........法官負責判, 咁會唔會有利益衝突先
司法獨立!大律師公會冇理由幹預法官事務㗎喎!

引用:
原帖由 加燦 於 25-11-2020 01:05 PM 發表
妓協出句聲啦.
蓬佩奧執緊包袱,唔得閒下指令,妓協唔知要講乜

要告人先要看言論自由界限,有沒有做假,誹謗。

如我剛講特首類似特赦少年犯是好愚蠢的做法,是個人觀點,當然有傷害性(就算善意批評,都有傷害性的),應不算誹謗吧。

同樣覺得法官判得太輕,太重,誤判,也可講自己看法與理據。

引用:
原帖由 dream_workshop 於 2020-11-25 01:03 PM 發表

即係明言法官就是香港的特權階級?
黃髮直情玉皇大帝

上訴庭成尻日話d黃屍狗官 嚴重犯錯 錯得離鋪 司法界又如何交代?正是 官官相衛 判尻錯晒仲可以升職加薪 司法界又如何令市民安心?獨立? 香港幾時變左法官治港?

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-11-25 12:53 PM 發表
【23:21更新】高等法院法官周家明本月19日裁定,警方去年示威活動執法不展示警員編號違《人權法》。香港大律師公會今(23日)去信律政司長鄭若驊,投訴《大公報》本月20日的相關報道攻擊周家明,「徘徊藐視法庭的邊緣」,呼籲鄭若驊堅決捍衛司法制度和法官的獨立性,對抗報道的惡意指控,嚴肅看待此事並採取適當行動。

https://fs.mingpao.com/ins/20201123/s00001/89241fd1918a84c66a1d6876e2bba4b3.jpg ...
大律師公會護主心切!!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]