• 瀏覽: 4,027
  • 回覆: 50
[隱藏]

施政報告宣讀情況
林鄭月娥在施政報告開首即提及去年反修例事件,稱過去一年多,香港經歷了前所未有的多重打擊:因「修例風波」和其他「反抗政權行為」而發生的社會動亂、因新冠疫情肆虐而引致的經濟萎縮和失業率上升、因「境外勢力」干預而出現的危害國家安全行為等,嚴重損害特區的社會穩定、窒礙經濟發展、破壞香港的國際形象,社會付出了沉重代價,如何令香港早日走出困局、令市民恢復信心,是這份《施政報告》的首要目的。
她又引用國家主席習近平在2017年7月1日慶回歸的言論,稱今後要更好在香港落實「一國兩制」的「四個始終」,即始終準確把握「一國」和「兩制」
立法會一帶加強保安 公眾席入口拉大閘
《蘋果》記者今早現場所見,早在林鄭到場兩小時,立法會附近範圍已明顯加強保安,除在鄰近立法會的金鐘港鐵站出口有藍帽子駐守,通往立法會的天橋亦有多名軍裝和便衣警察巡邏。在通往公眾席入口的立法會二樓,保安更拉起巨型閘門。大批立法會保安亦在通往宣讀施政報告外的會議廳外,嚴陣以待。
林鄭今早10時多,在大批保安護送下,經傳媒未能使用的立法會通道進入立法會,其間未有任何記者和示威者能成功「埋身」。

《施政報告》萬民期,戰勝疫情才係根


全民攜手共戰疫,迎來「清零」再出發



按照慣例,新一份《施政報告》早在月初就應該已經同大家見面,但因香港接連遭遇黑暴與疫情兩輪打擊、又要面對此刻風雲動盪嘅國際形勢,喺如此艱難而又複雜嘅局勢下,為咗交出一份讓全港人民滿意嘅答卷,林鄭特首喺這兩個禮拜嘅時間裡輾轉於港內港外,同中央各部領導與粵、澳等多地政府官員頻頻會面,為香港融入國家發展大局借勢騰飛尋找方法與契機,為香港下一步嘅發展尋求合作與扶持,而哩一切嘅努力最終都總結喺啱啱發佈嘅哩份包含有200項新措施嘅《施政報告》之中,令它變成咗此刻全港目光嘅焦點,只不過雖然相關嘅具體解讀尚未出現,但唔知大家有冇發現,喺裹班新政之中,絕大多數都離不開疫情「清零」哩一大前提。
疫情一日冇徹底受控,我哋就一日需要生活喺擔憂之中,而香港與內地以及同全球其哋地區嘅人員往來亦就一日無法恢復。受制於限聚令和離港客源嘅匱乏,作為香港支柱之一嘅服務業就只能繼續喺崩潰邊緣依靠政府嘅幫助勉勵維持,不斷支出嘅防疫基金將會繼續拉高2020年嘅財政赤字,擠佔裹D本應用於香港發展和民眾生活嘅公共財政……總而言之,當前擺喺香港同我哋面前嘅首要工作仍然係抗擊疫情,否則所有有利民生和經濟嘅措施都難以推行。
最近幾日,香港每日新增確診仍喺不斷激增,昨日更係高達73人,雖然喺這之中有政府對相關群組與高風險接觸者嘅加大檢疫力度嘅緣故,但不得不說,哩第四輪疫情已經徹底喺香港爆發。點解喺過去嘅近一年時間裡,我哋竭盡全力嘅抗擊疫情卻只落得個不斷爆發嘅結果,點解香港始終無法控制住疫情嘅失控?
其實無論係政府還係民眾,我相信大家都係真心全意、積極認真嘅參與到這場抗擊新冠疫情嘅「戰鬥」中去,但雖然我哋已經竭盡全力,但卻並未「打出全力」,無論係攬炒議員于立法會內對防疫政策嘅頻繁拉布定係禍港毒媒哋對種種舉措嘅詆毀抹黑,又或係黑暴區議員哋對防疫工作嘅推脫與阻撓,佢哋嘅存喺讓一次次本應一舉「殲滅」疫情嘅防疫工作變成咗徒增消耗嘅「拉鋸戰」。如今攬炒總辭議會以清、黑暴區議員哋嘅囂張氣焰亦已蕩然無存,無論係建制定係民眾,我哋都由衷嘅期望政府能喺冇攬炒派從中作梗嘅情況下以「牛刀殺雞」嘅態度徹底解除疫情之患。
從推動強制全民檢疫徹底根除疫情,到容許海外醫生來港執業以緩解此刻醫護匱乏嘅壓力,再到推動政府對受疫情影響陷入困境嘅民眾與企業進行幫助與扶持……為咗令香港能夠儘快度過疫情迎來「清零」,建制派哋一面不斷落區、廣泛嘅傾聽民意,一面通過「香港政黨主席論壇」等管道尋求各黨派之間攜手合作達成防疫救港共識,同時亦頻繁與林鄭特首及政府各部門領導進行溝通,傳達民心民意、督促其落實防疫、紓困工作。而政府亦同樣對此作出咗積極嘅回應,從集中關閉娛樂場所與小學校園,到為有症狀人士、養老院職工、計程車司機等三個高風險群體採取強制檢測,再到於香港各地區設立樣本瓶採集機以方便與鼓勵市民自發採集樣本進行病毒檢測,並為本地患者提供5000港元津貼,防止確診患者擔心影響生計嘅後顧之憂,我哋可以相信,喺政府、建制以及全港民眾嘅共同努力下,我哋定會和此前一樣再一次成功戰勝疫情,唔係,我哋會做嘅更好,徹底根除疫情讓其就此喺香港劃上句點!
我哋期待著全港疫情「清零」嘅時刻到來,我哋期待著這份涉及200項新政策嘅《施政報告》能夠落到實地,而我亦相信用唔洗幾耐哩份期待一定會變成現實,飽經風霜嘅香港終將再度出發,光明嘅未來已經來到咗我哋嘅眼前!



支持林鄭女士政府守勇氣護香江對抗黑暴和某些西方國家極端人士


疫情、土地、教育、司法........百廢待興。


回覆 引用 TOP

史上最偉大特首,將牛鬼蛇神,送入獄,送中,着草,收皮


回覆 引用 TOP

[隱藏]
引用:
原帖由 崆絔 於 2020-11-25 01:44 PM 發表

支持林鄭女士政府守勇氣護香江對抗黑暴和某些西方國家極端人士
林鄭女士成功在任內推行國安法滅絕曱甴害蟲



回覆 引用 TOP

國安法好野,社會回復正常,黑暴全收皮,爽


回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 marcusliang 於 2020-11-25 11:16 AM 發表

11851622
施政報告宣讀情況
林鄭月娥在施政報告開首即提及去年反修例事件,稱過去一年多,香港經歷了前所未有的多重打擊:因「修例風波」和其他「反抗政權行為」而發生的社會動亂、因新冠疫情肆虐而引致的經濟萎縮和失業率上升、因「境外勢力」干預而出現的危害國家安全行為等,嚴重損害特區的社會穩定、窒礙經濟發展、破壞香港的國際形象,社會付出了沉重代價,如何令香港早日走出困局、令市民恢復信心,是這份《施 ...
香港有歷史以來,最完美施政報告,完全係德政!



回覆 引用 TOP

全香港市民都希望派錢,疫情沒完沒了,全民檢測又做唔到,如果政府肯用“派錢”來引導全民檢測唔係更好咩?每人5千-1萬,相信大把人去做。 總好過確診左有5千津貼。


回覆 引用 TOP

支持港府嚴正執法、積極抗疫,還香港壹片凈土


[隱藏]
支持全民防護、全民檢測、全民戰疫


香港一定可以戰勝疫情,恢復到往日嘅繁華與祥和之中!


回覆 引用 TOP

今年對政府好大挑戰 民生 經濟 都好差 好多人失業,長遠治安都會變差 疫情又再起,一定會雪上加霜


回覆 引用 TOP

疫情防控絕對唔系政府單方面努力就可以完成慨事情,必須要依靠七百萬市民共同慨努力


回覆 引用 TOP

一定徹底咁戰勝疫情


回覆 引用 TOP

[隱藏]
引用:
原帖由 末日騎士 於 2020-11-25 02:06 PM 發表

支持全民防護、全民檢測、全民戰疫
就應該全民檢測



提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]