• 瀏覽: 948
  • 回覆: 20

從今年5月起,廣東和澳門兩地「健康碼」實現轉碼互認,至今「粵康碼通關憑證」纍計服務2858萬人次在粵澳口岸通關;而目前在珠海口岸,每天有24萬人次持「粵康碼通關憑證」通關,對推動內地與澳門人員正常往來發揮重要作用。

據介紹,內地人員經珠海出境澳門時,可登錄「粵省事」小程序,在「粵康碼」頁面「港澳入境申報」模塊「申領澳門健康碼」進行轉碼;澳門人員經珠海返回澳門時,可登錄「粵康碼(入境人員)」,在頁面內點擊「使用澳康碼」進行轉碼,轉碼後即可獲得澳門健康碼,「粵康碼」中的核酸檢測結果等信息澳門方面予以認可。

澳門人員或內地人員經澳門口岸入境珠海時,可在「澳門健康碼」頁面通過「下載個人資料申請粵康碼」進行轉碼,轉碼後「澳門健康碼」中的核酸檢測結果等信息珠海方面予以認可。

據悉,粵澳兩地健康碼互認,為符合對方綠碼條件的人員提供轉碼,包含核酸檢測結果陰性的日期,免除紙本憑證。雙方後台服務不作互聯,符合兩地法律;個人自願提出轉碼,保護個人隱私;轉碼資料全程加密,保障信息安全。

香港健康碼幾時會有呀?

新聞來源連結:
https://www.dotdotnews.com/a/202011/24/AP5fbc8de8e4b082831aa92e20.html

香港健康碼遙遙無期。

引用:
原帖由 曹三豐 於 2020-11-25 11:16 AM 發表
https://dw-media.dotdotnews.com/dams/product/image/202011/24/5fbc8b38e4b069f04483e30c1.jpg

從今年5月起,廣東和澳門兩地「健康碼」實現轉碼互認,至今「粵康碼通關憑證」纍計服務2858萬人次在粵澳口岸通關;而目前在珠海口岸,每天有24萬人次持「粵康碼通關憑證」通關,對推動內地與澳門人員正常往來發揮重要作用 ...
唔駛諗啦,一定無。
香港人自己都咁自私,完全唔會配合做防疫,又用乜嘢私隱為由點會肯用健康碼呢啲app。
即使香港做咗個健康碼,試問大陸又點會信得過呀。

引用:
原帖由 曹三豐 於 2020-11-25 11:16 AM 發表
https://dw-media.dotdotnews.com/dams/product/image/202011/24/5fbc8b38e4b069f04483e30c1.jpg

從今年5月起,廣東和澳門兩地「健康碼」實現轉碼互認,至今「粵康碼通關憑證」纍計服務2858萬人次在粵澳口岸通關;而目前在珠海口岸,每天有24萬人次持「粵康碼通關憑證」通關,對推動內地與澳門人員正常往來發揮重要作用 ...
香港?! 算吧喇

香港攪健康碼,一班杏加橙泛暴同仆街區已完又會跳出嚟恐嚇巿民,又話資料送中又話散播病毒,總之班羚羊就要攪死香港

人哋市民真係配合政府做足功夫,
香港人要自由,咪就係自殺囉⋯⋯

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-25 11:23 AM 發表

香港有些人張嘴閉嘴隱私
我倒懷疑香港有沒有人把香港基因數據賣給外國
使賣?! 班洋奴跪在地雙手奉上

引用:
原帖由 希夷 於 2020-11-25 11:24 AM 發表
人哋市民真係配合政府做足功夫,
香港人要自由,咪就係自殺囉⋯⋯
最衰就係正常香港人俾嗰班所謂200幻嘅黃人拖累,佢地鍾意自殺就叫佢地自己好啦。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-25 11:23 AM 發表

香港有些人張嘴閉嘴隱私
我倒懷疑香港有沒有人把香港基因數據賣給外國
諗咁多險謀,
做人無意思⋯⋯

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-11-25 11:27 AM 發表

最衰就係正常香港人俾嗰班所謂200幻嘅黃人拖累,佢地鍾意自殺就叫佢地自己好啦。
剩係樓上話,會唔會賣機因比人,
已經係多舊魚⋯⋯

澳門都無爆發先係重點呀

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-25 11:30 AM 發表

以前我會覺得這種想法很極端
但自從香港人要求別國自裁香港后
突然發現這種想法很合理
無所謂啦!個人自由!
我就無所謂什麼私隠之類,
行得正 企得正,去邊度都唔怕?

引用:
原帖由 希夷 於 2020-11-25 11:29 AM 發表

剩係樓上話,會唔會賣機因比人,
已經係多舊魚⋯⋯
香港就係好多呢啲咁嘅人,完全係為反對而反對,呢啲咪同歐美出嚟抗議自己國家搞嚴厲防疫措施嘅人一樣囉。
點解香港今次疫情做得差,咪就係唔肯學大陸嗰套,只係學足歐美嗰套,明明係失敗都要學,呢啲就係跪舔慣洋人嘅奴才嘅基因。可能佢地就係怕呢啲基因,俾人知道佢嘅嘅洋奴特質掛。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]