• 瀏覽: 9,870
  • 回覆: 149
  • 追帖: 1
食物及衞生局局長陳肇始今日(24日)宣布,要求所有食肆及表列處所星期四起(26日)必須申請「安心出行」流動應用程式二維碼........

政府突然推出新政策,常會伴隨一場場亂局,希望這次不會吧。

新聞來源連結:
https://www.dotdotnews.com/a/202011/24/AP5fbcda5de4b082831aa94886.html

老老實實, 我唔係用smartphone 仲用緊3G handset, 點scan QR code ? 政底應該資助派部手機先係

支持, 先由食店開始做, 之後所有聚人的場所都要安裝.

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-11-24 08:16 PM 發表
老老實實, 我唔係用smartphone 仲用緊3G handset, 點scan QR code ? 政底應該資助派部手機先係
我依家仲用緊第一代水壺大哥大喎.

有二維碼又點,但係出入啲人唔肯合作掃描就事倍功半啦

依家入去食店要先手掌測體溫, 日後一定要掃埋二維碼先可以入店.

黑醫護快D罷工反對

塵笑恥你走啦換第二個做

冇樣做得掂,淨係識喊

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-11-24 08:19 PM 發表

我依家仲用緊第一代水壺大哥大喎.
你呃邊個, 第一代水壺 係analog system, 香港仲邊有呢d telecom service provider

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-11-24 08:21 PM 發表
有二維碼又點,但係出入啲人唔肯合作掃描就事倍功半啦
依家的食店都有一個店員守住門口, 正常人入去食嘢都要先拍手掌量體溫, 依家掃埋二維碼, 有人故意唔合作, 食店唔一定招呼佢, 因為食店都驚奶嘢要封店.

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-11-24 08:23 PM 發表

你呃邊個, 第一代水壺 係analog system, 香港仲邊有呢d telecom service provider
係真水壺喎.

其實佢呢個安心出行咪即係約等於大陸嘅健康碼,早叫搞㗎啦,係要拖

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-11-24 08:25 PM 發表

依家的食店都有一個店員守住門口, 正常人入去食嘢都要先拍手掌量體溫, 依家掃埋二維碼, 有人故意唔合作, 食店唔一定招呼佢, 因為食店都驚奶嘢要封店.
係就最好,但係有啲長者無智能手機就入唔到,可能會引起爭拗,要知道唔係人人都講道理㗎,我就當然明白咁做係為大家好啦

尋日搭地鐵上水來回大埔都唔見有, 其他站就唔知.

引用:
原帖由 noeru0315 於 2020-11-24 08:27 PM 發表
其實佢呢個安心出行咪即係約等於大陸嘅健康碼,早叫搞㗎啦,係要拖
香港都仲有幾萬戶睇緊analog電視 政府先解決 冇手機/手機唔會OS太舊 install 唔到個app先

主題標籤 #陳肇始
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]