• 瀏覽: 2,483
  • 回覆: 64
1國兩制係講兩制
唔好攞1國出嚟撻人
不以言代法以權壓法
基本法初心就係等香港食自己
有乜1唔1國,成日1國,兩制就沒了
發生不可控制動亂可請駐港部隊協防宣佈緊急狀態可應用全國法法律
港區國安法根本就係將緊急權力恒常化

算吧啦~香港連加泰隆尼亞自治權一成都及不上,西班牙話收番就收番,國家就是權力,那管你是甚麼~
ps:痙攣仔出到真身喎~小心睇路呀

引用:
原帖由 黃昏死神 於 2020-11-24 12:50 PM 發表
算吧啦~香港連加泰隆尼亞自治權一成都及不上,西班牙話收番就收番,國家就是權力,那管你是甚麼~
ps:痙攣仔出到真身喎~小心睇路呀
即係你都認同赤共違憲?
但西班牙冇違憲喎
同埋你點比較自治權幾多成架?

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-24 12:38 發表
1國兩制係講兩制
唔好攞1國出嚟撻人
不以言代法以權壓法
基本法初心就係等香港食自己
有乜1唔1國,成日1國,兩制就沒了
發生不可控制動亂可請駐港部隊協防宣佈緊急狀態可應用全國法法律
港區國安法根本就係將緊急權力恒常化
我覺得嗰啲搞事份子只係講兩制,忽略一國囉。
相反,香港同中央一直係嚴格執行一國兩制,
澳門就係一面鏡子——唔作死就唔會死,唔搞事就冇事。
香港同澳門係實行緊一國兩制,唔係兩制一國,更加唔係兩制。
樓主唔好再混淆視聽。

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-24 01:08 PM 發表

即係你都認同赤共違憲?
但西班牙冇違憲喎
同埋你點比較自治權幾多成架?
香港從來沒有絕對自治,是高度自治,而個高度系由中央政府說了算,你在說甚麼呢

都係果句:吹咩?

引用:
原帖由 kim_12346 於 2020-11-24 06:46 PM 發表
都係果句:吹咩?
禁又系,有實力,你吹啊
美國佬以前經常禁做啦

引用:
原帖由 貓男 於 2020-11-24 05:17 PM 發表

我覺得嗰啲搞事份子只係講兩制,忽略一國囉。
相反,香港同中央一直係嚴格執行一國兩制,
澳門就係一面鏡子——唔作死就唔會死,唔搞事就冇事。
香港同澳門係實行緊一國兩制,唔係兩制一國,更加唔係兩制。
樓主唔好再混淆視聽。
1搞事份子只講兩制忽略一國,甚至叫港獨都唔係問題
2香港中央唔係嚴格執行1國兩制,相反係肆意侵犯自治而香港自動做9
第3第4句就冇實質內容可作討論

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2020-11-24 06:10 PM 發表

香港從來沒有絕對自治,是高度自治,而個高度系由中央政府說了算,你在說甚麼呢
冇人拗高度自治定絶對自治
根本冇人講絶對自治
係你地自己拋出呢個講法然後侵犯香港高度自治
香港如何自治基本法有明確規定
例如司法獨立不受任何干預,香港案香港終審,中央事務中港關係條文終局判決前如解釋影響判決才提請釋法,下級法庭對其他條文(即中央事務條文)也可解釋
一班疑似中央代言人,所謂護法或建制9等唔知係咪官方亂up24以言代法,違反22條粗暴干預特區事務
人大自己為了奸矛,唯有打倒昨日的我硬說那些人/機構不是22條的

淫生講黎講去都係言之無物, 無料扮四條之典型.

淫生,醫生唔會成日出黎同你講唔飲水會死,不過,你咪試下唔好飲law。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-24 07:33 PM 發表
淫生講黎講去都係言之無物, 無料扮四條之典型.

淫生,醫生唔會成日出黎同你講唔飲水會死,不過,你咪試下唔好飲law。
而家係醫生明確規定禁食
不是只吃流體食物
跟住你探病話9大簋唔係食物

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-24 19:10 發表

1搞事份子只講兩制忽略一國,甚至叫港獨都唔係問題
2香港中央唔係嚴格執行1國兩制,相反係肆意侵犯自治而香港自動做9
第3第4句就冇實質內容可作討論
1 叫港獨的確係叛國,正如叫德洲獨立,叫北愛獨立等,都唔係每個國家能夠接受。
2 自治之前,你漏咗"高度"兩個字。一國兩制係一國為底線,兩制不過係彈性。莊閒要識分,唔好喧賓奪主。

中央人民政府授權香港特別行政區依照本法自行處理有關的對外事務和其他事務,冇中央,基本法乜都唔係。
英國作為第一個帶頭叛出歐盟嘅反骨仔,最冇資格對中英聯合聲明指指點點。
美國對香港乜關係都冇,更加冇資格噏三噏四。

不要發夢,白人係絕對唔會為有色人種放棄利益,
所以,好嘅嘢,絕對只會留俾自己,唔會俾你;
送得俾你嘅嘢,一定唔係好嘢。

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-24 07:58 PM 發表

而家係醫生明確規定禁食
不是只吃流體食物
跟住你探病話9大簋唔係食物
所以話你言之無物law.

你要吹,起碼都要吹到一國既界線係邊。睇基本法喎唔該。

你根本係諗住兩制有幾大去幾大,即係當阿爺係慈父,自己係細路仔扭計

點知阿爺根本唔係慈父,死未。

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-24 07:20 PM 發表

冇人拗高度自治定絶對自治
根本冇人講絶對自治
係你地自己拋出呢個講法然後侵犯香港高度自治
香港如何自治基本法有明確規定
例如司法獨立不受任何干預,香港案香港終審,中央事務中港關係條文終局判決前如解釋影響判決才提請釋法,下級法庭對其他條文(即中央事務條文)也可解釋
一班疑似中央代言人,所謂護法或建制9等唔知係咪官方亂up24以言代法,違反22條粗暴干預特區事務
人大自己為了奸矛,唯有 ...
基本法上
列明左特首有權請求人大釋法
吾好亂講
或自己腦補當事實

引用:
原帖由 貓男 於 2020-11-24 08:13 PM 發表

1 叫港獨的確係叛國,正如叫德洲獨立,叫北愛獨立等,都唔係每個國家能夠接受。
2 自治之前,你漏咗"高度"兩個字。一國兩制係一國為底線,兩制不過係彈性。莊閒要識分,唔好喧賓奪主。

中央人民政府授權香港特別行政區依照本法自行處理有關的對外事務和其他事務,冇中央,基本法乜都唔係。
英國作為第一個帶頭叛出歐盟嘅反骨仔,最冇資格對中英聯合聲明指指點點。
美國對香港乜關係都冇,更加冇資格噏三 ...
1獨立主張全世界所有國家都容許,辛康納利仲封埋爵爺,就算加泰唔俾都淨係告呀頭,唔會周街拉人舉牌叫口號入學校捉學生仔咁肉酸
咁唔要面定真係咁虛怯成咁就當權者自己先知
2你呢啲肆意加減改字眼拋出說法就係以言代法以權壓法,唯一高度自治定義在基本法明確規定,偏離就是踐踏基本法1國兩制,呢啲叫法治,講法治你講莊閒賓主,證明老千政權大小通吃自我否定基本法裝鹽性
跟住你果啲論點都冇乜意思,基本上都係唔俾人講嘢,赤共1向野蠻作風,全世界所有國家唔係咁講嘢,證明錯誤

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]