• 瀏覽: 1,765
  • 回覆: 64
引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-25 16:12 發表

干預香港人/機構嘅法律權利司法程序已經係干預特區事務
粗暴侵犯剝削當事人/機構嘅憲法權利
呢啲唔係義務,係染指濫權!
你地乜都話中央授權,人大大晒
正正就係香港法庭依法被基本法授權行使違憲審查權
人大法工委(不是人大常委)肆意話香港法庭無權審理並作出該等爭議是否符合基本法の判決
香港法庭是否越權未肯定,但人大法工委就肯定越咗權
你講緊嘅我都明,但都係框架內嘅討論,
中央係建立同support框架嘅源頭,
框架內有嘢唔work,框架就要外力調整。
中國係咁,全世界嘅國家都係咁運作,

你偏偏只從內去叫問題發酵,難道你覺得任由問題發酵,問題就會真解決?
近20年有那個"西方民主化"嘅國家有好結果?
近20年又有那一個國家崛起比中國更快?
你叫中央信邊個?又叫啲香港人信邊個?

☑花生
☑凳仔
☐睇戲
引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-25 16:22 發表

洩漏國防軍機嘅國安人員施諾登淫賊逃犯亞桑奇關塔那摩灣嘅恐怖份子都唔受基本法保護
經香港成立公司幫趁匯豐將由美帝買嘅受管制物資過俾伊朗嘅普通女子孟晚舟危害美帝國家安全被依法拘控
啲人唔關心香港基本法去關心佢地就唔虛偽?
咁咪係囉,你自己都認同國法行頭,你叫乜隻?
基本法under中國憲法,講完。

☑花生
☑凳仔
☐睇戲
基本法
Article 20
The Hong Kong Special Administrative Region may enjoy other powers granted to it by the National People’s Congress, the Standing Committee of the National People’s Congress or the Central People’s Government.

基本法沒有授予的權力,特區並不享有,是為沒有剩餘權力。
但特首沒有向人大提請釋法的權力?明顯是放屁。
所有剩餘權力皆在人大手上,人大可放可收,所以 HKSAR may enjoy other powers
從過去多次釋法由特首向人大提請便可知。

樓主作為基本法 "終極權威",應該早在 "吳嘉玲 案" 時提出 JR 啦! e + 仲係度嘈???

引用:
原帖由 貓男 於 2020-11-25 04:32 PM 發表

你講緊嘅我都明,但都係框架內嘅討論,
中央係建立同support框架嘅源頭,
框架內有嘢唔work,框架就要外力調整。
中國係咁,全世界嘅國家都係咁運作,

你偏偏只從內去叫問題發酵,難道你覺得任由問題發酵,問題就會真解決?
近20年有那個"西方民主化"嘅國家有好結果?
近20年又有那一個國家崛起比中國更快?
你叫中央信邊個?又叫啲香港人信邊個?
你已經拗到冇嘢好拗

引用:
原帖由 貓男 於 2020-11-25 04:34 PM 發表

咁咪係囉,你自己都認同國法行頭,你叫乜隻?
基本法under中國憲法,講完。
講完乜嘢?
香港法庭唔會審中共國憲法
香港案件只會審是否符合/違返基本法
根本無需理會中共國憲法
你東拉西扯完完全冇意義

引用:
原帖由 cortet 於 2020-11-25 04:34 PM 發表

基本法
Article 20
The Hong Kong Special Administrative Region may enjoy other powers granted to it by the National People’s Congress, the Standing Committee of the National People’s Congress or the Cen ...
我需要JR乜嘢?
終審庭判詞講咗對人大有違憲審查權
事後解釋咗並非質疑人大行使釋法權力
呢兩句嘢並無衝突
基本法包括1切授權條文都係人大自己立
明確規定香港法庭審理1切香港案件並解釋基本法
我冇話我係終極權威
係有人吓吓話人大大晒
淨係講158條第1句
基本法其他條文寫乜都冇意義
咁究竟邊個選擇性解讀基本法?

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-25 16:38 發表

你已經拗到冇嘢好拗
你不過係為拗而拗。

☑花生
☑凳仔
☐睇戲
引用:
原帖由 貓男 於 2020-11-25 04:51 PM 發表

你不過係為拗而拗。
你自己扯去講施諾登亞桑奇孟晚舟
全世界都係法庭審憲法爭議
我都未陪你拗20年民主國家個個都好結果
赤共就只係靠港台美日等帶領發展

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-25 04:48 PM 發表

我需要JR乜嘢?
終審庭判詞講咗對人大有違憲審查權
事後解釋咗並非質疑人大行使釋法權力
呢兩句嘢並無衝突
基本法包括1切授權條文都係人大自己立
明確規定香港法庭審理1切香港案件並解釋基本法
我冇話我係終極權威
係有人吓吓話人大大晒
淨係講158條第1句
基本法其他條文寫乜都冇意義
咁究竟邊個選擇性解讀基本法?
>>終審庭判詞講咗對人大有違憲審查權
source ?
人大有確認 特區終審庭對人大有違憲審查權???

>>係有人吓吓話人大大晒
關我乜事?

>>淨係講158條第1句
>>基本法其他條文寫乜都冇意義
果句野表示人大的釋法權是 complete, comprehensive, ultimate ......................... can override other provisions, not subject to the following (within 158) specific provision lor

>>咁究竟邊個選擇性解讀基本法?
你同人大都可能係,差別在於你是假權威,人大是真權威。

引用:
原帖由 cortet 於 2020-11-25 05:12 PM 發表

>>終審庭判詞講咗對人大有違憲審查權
source ?
人大有確認 特區終審庭對人大有違憲審查權???

>>係有人吓吓話人大大晒
關我乜事?

>>淨係講158條第1句
>>基本法其他條文寫乜都冇意義
果句野表示人大的釋法權是 complete, comprehensive, ultimate ......................... can override o ...
咪樓上文匯報囉

...終審法院在1999年1月29日的「吳嘉玲案」判決中曾聲稱,香港法院具有司法管轄權去審查全國人大或其常務委員會的立法行為是否符合基本法,以及在發現有抵觸基本法時,香港特區法院可宣佈此等行為無效。由於判決嚴重違反憲制倫理,引起各方面強烈批評。該年2月26日,終審法院應律政司的要求就其1月29日的判詞作出「澄清」,表明「並沒有質疑人大常委會根據第158條所具有解釋基本法的權力」,「也沒有質疑全國人大及人大常委會依據基本法的條文和基本法所規定的程序行使任何權力。」這聲明被認為對香港法院具標誌性和約束力。如今高院原訟庭又作出嚴重違反憲制倫理的裁決,自然引起強烈反彈...

人大立呢裝鹽基本法授權特區法院(下級法院連中央事務條文也可解釋)審理香港1切案件
使乜人大確認?
香港法院也是中國法院
特區大法官也是國務院任命國家主席監誓嘅正部級官員
你可以質疑大法官冇按158條提請釋法
and/or根本冇管轄權審國家性行為(19條)
否則你質疑乜嘢?

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-25 17:01 發表

你自己扯去講施諾登亞桑奇孟晚舟
全世界都係法庭審憲法爭議
我都未陪你拗20年民主國家個個都好結果
赤共就只係靠港台美日等帶領發展
日韓台民主後都叫好嘅話,你嘅標準就真騎呢。

唉...
又一個黃水浸壞腦嘅可憐蟲。

☑花生
☑凳仔
☐睇戲
引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-25 05:29 PM 發表

咪樓上文匯報囉

...終審法院在1999年1月29日的「吳嘉玲案」判決中曾聲稱,香港法院具有司法管轄權去審查全國人大或其常務委員會的立法行為是否符合基本法,以及在發現有抵觸基本法時,香港特區法院可宣佈此等行為無效。由於判決嚴重違反憲制倫理,引起各方面強烈批評。該年2月26日,終審法院應律政司的要求就其1月29日的判詞作出「澄清」,表明「並沒有質疑人大常委會根據第158條所具有解釋基 ...
即係無人大和基本法確認 lor
即係自話自說!
一時就承認香港法院是中國法院,一時就 only 強調兩制,下級法院有違憲審查權(違反司法制度倫理),但又知道無剩餘權力 .......................

你果然係權威。

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-25 03:28 PM 發表

董先生果次咪違憲囉
香港無剩餘權力你唔同意?
香港無憲法,點違

引用:
原帖由 貓男 於 2020-11-25 05:51 PM 發表

日韓台民主後都叫好嘅話,你嘅標準就真騎呢。

唉...
又一個黃水浸壞腦嘅可憐蟲。
人地福利貨真價實
唔係看病難封紅包縫c眼天價藥
山區兒童揸條繩過河返學橋都冇條老豆低端人口俾人當9咁趕
你自己6億人1千9億幾人2千13億幾人5千走去笑人2萬3仲話人浸壞腦?

引用:
原帖由 cortet 於 2020-11-25 06:03 PM 發表

即係無人大和基本法確認 lor
即係自話自說!
一時就承認香港法院是中國法院,一時就 only 強調兩制,下級法院有違憲審查權(違反司法制度倫理),但又知道無剩餘權力 .......................

你果然係權威。
咪講咗最高權力機關立全國性法律憲制性文件授權特區法庭解釋基本法
審判案件不受任何干涉囉
又冇叫佢聽命邊個去審判
仲需要確認咩?
你唔係訴諸權威嘅咩?
人大又冇審判權
香港警察只執行香港法庭命令
特區法官認為自己有權咪審囉
啲所謂法工委,疑似中央代言人,貌似學者或叫甚麽護法的小丑出來放狠話
講呢所謂倫理紀律紅線底線咩嚟架?
我淨係識法律唧,你講呢啲即係冇法律依據
總之權在我手
我就是喜歡有判做冇,黑當做白,飯說是c
怎麽樣?
淨係你可以亂解,我唔可以亂判?
邊個授權法工委胡說8道架?
基本法授權佢解釋特區法院有冇權架?
定人大常委解釋法工委就係常委?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]