• 瀏覽: 2,482
  • 回覆: 64
引用:
原帖由 cortet 於 2020-11-25 11:06 AM 發表

基本法只係話:-
Article 158The power of interpretation of this Law shall be vested in the Standing Committee of the National People’s Congress.
.......... shall authorize the courts of the Hong Kong Spec ...
我唔知邊度有咩人死咗九世
香港無剩餘權力
基本法冇寫的就係冇

引用:
原帖由 cortet 於 2020-11-25 11:09 AM 發表

>>我只係嚴格按照基本法實話實說

即係依照你的主觀意願去 "實話實說" lor
淫大拆牆僭建
我又冇

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2020-11-25 11:13 AM 發表
第一次釋法果陣
已經系香港討論過
連當時香港的法官
都話釋法系合法
而家樓主仲要拗
真心系
我冇話人大冇權釋法
根據基本法只要行政長官出具證明
國家性行為香港法院根本無管豁權
我係話人大自打嘴巴唔尊重自己立嘅基本法

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-25 11:25 AM 發表

我唔知邊度有咩人死咗九世
香港無剩餘權力
基本法冇寫的就係冇
都話你權威過人大 lor

人大唔出聲,你就話基本法無講過。
人大出左聲,你就話人大違反基本法。

引用:
原帖由 cortet 於 2020-11-25 11:37 AM 發表

都話你權威過人大 lor

人大唔出聲,你就話基本法無講過。
人大出左聲,你就話人大違反基本法。
香港無剩餘權力唔係我講
係共9惡形惡相咬牙切齒講的
至於人大違反基本法咩條文我經常討論
你當然可以唔同意國王冇著衫

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-25 09:58 發表

1獨立主張全世界所有國家都容許,辛康納利仲封埋爵爺,就算加泰唔俾都淨係告呀頭,唔會周街拉人舉牌叫口號入學校捉學生仔咁肉酸
咁唔要面定真係咁虛怯成咁就當權者自己先知
2你呢啲肆意加減改字眼拋出說法就係以言代法以權壓法,唯一高度自治定義在基本法明確規定,偏離就是踐踏基本法1國兩制,呢啲叫法治,講法治你講莊閒賓主,證明老千政權大小通吃自我否定基本法裝鹽性
跟住你果啲論點都冇乜意思,基本上都係唔 ...
呵呵~
show me the law!

1 簡單講,在美國,你搞獨立就會被控訴叛國,"死"得。
引用:
美國法典嚴懲叛國
美國司法體系的健全程度常被視作領先於各國。憑藉法令、總統政令、行政法規與判例四大系列內容,美國在國家防衛及安全領域的司法實踐也最為全面。
美國《憲法》第三條第三款關乎「叛國罪」,是為該國最早的相關規定,「叛國罪」行為包括向美國發動戰爭行為以及投敵或資敵。在《美國法典》中,這一罪行可判處死刑,或五年以上至終身監禁之徒刑,不得假釋。
自1798年以來,美國便多次針對國安問題大規模修法,在亞當斯(John Adams)政府時期確立的合稱為《關於處置外僑和煽動叛亂的法令》的四項法令中,其中授權總統可以在戰時監禁或驅逐敵國僑民的《敵對外僑法》至今仍然有效。
到1911到1917年間,美國又通過修改《國防秘密法》,確定了《間諜法》這一沿用至今的基礎法令,並確定了間諜罪死刑或30年監禁的懲罰。其罪行具體內容包括擾亂軍情、資敵、妨礙徵兵等。到1961年,該法適用範圍又擴展到美國境外。在冷戰期間,美國曾於1953年根據間諜罪處決科學家羅森堡夫婦(Julius and Ethel Rosenberg)。
據不完全統計,僅在情報、國家安全信息領域,美國有至少46種法令明確部門權責,確定機構職能。這一切以杜魯門(Harry Truman)政府1947年通過的《國家安全法》為核心,該法令創建了美國空軍、美國國防部、參謀長聯席會議、國家安全委員會、中央情報局等機構。
此後,美國又通過1978年的《外國情報偵察法》和2001年的《愛國者法案》,以防止恐怖主義為目的,擴大了美國警察機關的權限,認定其有權搜索電話、電子郵件通訊、醫療、財務和其他種類的記錄;加強了警察和移民管理單位對於拘留、驅逐涉嫌恐怖的相關人士的權力。進而延伸了恐怖主義的定義。根據該法令條款,被確認參與洗錢、涉嫌恐怖主義的相關人員將依據《美國法典》,被課以10年以上徒刑至無期徒刑不等的懲罰。
至2004年,美國又在這一基礎上確立了《情報改革和恐怖主義防止法》,增設「國家情報總監」(Director of National Intelligence)一職,並賦予其更大的管理權限。
在立法之外,美國總統還可通過行政命令頒佈相應規則,其法律效力雖低於國會通過的法案。但同樣具備效力。
這其中主要有1981年列根(Ronald Reagan)政府頒佈的《第12333號行政命令:美國情報工作》,該命令為美國情報界為「合法的外國情報,反間諜,國際毒品或國際恐怖主義調查獲得的信息」及「偶然獲得的信息表明可能違反聯邦、州、地方或外國法律的活動」等原因收集公民隱私提供了依據;到1998年,中央情報局又針對該命令,基於「反恐」因素放寬限制,允許執行暗殺行動。到小布殊(George W. Bush)時期,又通過《13355號行政命令:加強情報界管理》等對其加強。
2 基本法一早已列明,英國佬唔識亂噏你就當秘笈,可笑!可笑!
引用:
第十二條
香港特別行政區是中華人民共和國的一個享有高度自治權的地方行政區域,直轄於中央人民政府

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-25 11:29 AM 發表

我冇話人大冇權釋法
根據基本法只要行政長官出具證明
國家性行為香港法院根本無管豁權
我係話人大自打嘴巴唔尊重自己立嘅基本法
當年,董先生果次,已經討論左
你仲要拗

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-25 10:06 發表

第八十五條
香港特別行政區法院獨立進行審判,不受任何干涉,司法人員履行審判職責的行為不受法律追究。

係不受任何干涉,不是除某些干涉以外的其他干涉,這條人大還想不到怎樣賴皮
你又亂噏!人大幾時有干涉過?
屈得就屈,黃人本色!

引用:
原帖由 貓男 於 2020-11-25 03:05 PM 發表

呵呵~
show me the law!

1 簡單講,在美國,你搞獨立就會被控訴叛國,"死"得。

2 基本法一早已列明,英國佬唔識亂噏你就當秘笈,可笑!可笑!
呵呵~
人地成日公投你都唔知?
上面cut晒冇呢啲新聞睇?
美帝邊度話唔俾搞獨立?
點叫搞獨立?
大把人講獨立,邊個判咗叛國?
基本法列明咩?關樓上討論咩事?
唔好是但貼啲嘢當拗咗啦,可笑!可笑!

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2020-11-25 03:06 PM 發表

當年,董先生果次,已經討論左
你仲要拗
董先生果次咪違憲囉
香港無剩餘權力你唔同意?

引用:
原帖由 貓男 於 2020-11-25 03:11 PM 發表

你又亂噏!人大幾時有干涉過?
屈得就屈,黃人本色!
香港法院無違憲審查權須撥亂反正
http://paper.wenweipo.com/2019/11/20/WW1911200003.htm
...人大法工委發言人指出,憲法和基本法共同構成特別行政區的憲制基礎。香港特別行政區法律是否符合香港基本法,只能由全國人大常委會作出判斷和決定,任何其他機關都無權作出判斷和決定。其實,基本法第158條明確規定:基本法的解釋權屬於全國人大常委會,全國人大常委會授權香港特區法院在審理案件時,對基本法關於香港特區自治範圍內的條款自行解釋。根據此條規定,香港法院被授權解釋基本法部分條文,但基本法並未授予香港法院「違憲審查權」。如今高等法院裁決緊急法違反基本法、禁蒙面法違憲,是明顯的越權行為...

平時司法程序進行中肆意釋法
已嚴重干擾特區事務
香港係法治社會
任何人或機構有法律爭議
應有權上公堂對決
雙方公平力陳理據雄辯攻訐定奪
而唔係找呀爺擺平
更唔係考慮政治需要選擇點講
根據158條
如有人選擇上訴又牽涉中央條文
終院自會提請釋法
而唔係跑出甚麽所謂“全面管治權”來
你自己跟台灣同胞解釋

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-25 15:43 發表

香港法院無違憲審查權須撥亂反正
http://paper.wenweipo.com/2019/11/20/WW1911200003.htm
...人大法工委發言人指出,憲法和基本法共同構成特別行政區的憲制基礎。香港特別行政區法律是否符合香港基本法,只能由全國人大常委會作出判斷和決定,任何其他機關都無權作出判斷和決定。其實,基本法第158條明確規定:基本法的解釋權屬於全國人大常委會,全國人大 ...
你講咁耐都係話中央執行義務,人大做該做的事,冇講到人大點干涉喎!

講咗中央授權,人大亦有權釋法,
你根本冇所謂嘅干涉,
你仲唔係生安白做?!

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-25 15:27 發表

呵呵~
人地成日公投你都唔知?
上面cut晒冇呢啲新聞睇?
美帝邊度話唔俾搞獨立?
點叫搞獨立?
大把人講獨立,邊個判咗叛國?
基本法列明咩?關樓上討論咩事?
唔好是但貼啲嘢當拗咗啦,可笑!可笑!
施諾登呢?亞桑奇呢?
大把人喺關塔那摩灣海軍基地嘅拘押中心,
死咗邊個死咗幾多個你又知咩?
連人個普通女人嘅子公司賣電腦配件比伊朗都唔放過,
長期屠殺伊斯蘭信徒卻"關心"中國嘅再培訓中心,

睇見你呢啲咁虛偽嘅人,真侮辱晒用緊中文嘅人。

引用:
原帖由 貓男 於 2020-11-25 03:52 PM 發表

你講咁耐都係話中央執行義務,人大做該做的事,冇講到人大點干涉喎!

講咗中央授權,人大亦有權釋法,
你根本冇所謂嘅干涉,
你仲唔係生安白做?!
干預香港人/機構嘅法律權利司法程序已經係干預特區事務
粗暴侵犯剝削當事人/機構嘅憲法權利
呢啲唔係義務,係染指濫權!
你地乜都話中央授權,人大大晒
正正就係香港法庭依法被基本法授權行使違憲審查權
人大法工委(不是人大常委)肆意話香港法庭無權審理並作出該等爭議是否符合基本法の判決
香港法庭是否越權未肯定,但人大法工委就肯定越咗權

引用:
原帖由 貓男 於 2020-11-25 04:00 PM 發表

施諾登呢?亞桑奇呢?
大把人喺關塔那摩灣海軍基地嘅拘押中心,
死咗邊個死咗幾多個你又知咩?
連人個普通女人嘅子公司賣電腦配件比伊朗都唔放過,
長期屠殺伊斯蘭信徒卻"關心"中國嘅再培訓中心,

睇見你呢啲咁虛偽嘅人,真侮辱晒用緊中文嘅人。
洩漏國防軍機嘅國安人員施諾登淫賊逃犯亞桑奇關塔那摩灣嘅恐怖份子都唔受基本法保護
經香港成立公司幫趁匯豐將由美帝買嘅受管制物資過俾伊朗嘅普通女子孟晚舟危害美帝國家安全被依法拘控
啲人唔關心香港基本法去關心佢地就唔虛偽?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]